X

Про розгляд заяви члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Волкової Людмили Миколаївни про врегулювання потенційного конфлікту інтересів

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
19.06.2024
178/зп-24
Про розгляд заяви члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Волкової Людмили Миколаївни про врегулювання потенційного конфлікту інтересів

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у пленарному складі:

головуючого – Руслана СИДОРОВИЧА,

членів Комісії: Михайла БОГОНОСА, Віталія ГАЦЕЛЮКА, Ярослава ДУХА, Романа КИДИСЮКА, Надії КОБЕЦЬКОЇ, Олега КОЛІУША, Руслана МЕЛЬНИКА, Олексія ОМЕЛЬЯНА, Андрія ПАСІЧНИКА, Романа САБОДАША, Сергія ЧУМАКА (доповідач), Галини ШЕВЧУК,

розглянувши заяву члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Волкової Людмили Миколаївни про врегулювання потенційного конфлікту інтересів,

 встановила:

Рішенням Вищої ради правосуддя від 01 червня 2023 року № 575/0/15-23 Волкову Людмилу Миколаївну призначено на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 14 вересня 2023 року № 94/зп-23 (зі змінами) оголошено конкурс на зайняття 550 вакантних посад суддів в апеляційних судах, з яких: в апеляційних судах із розгляду цивільних і кримінальних справ, а також справ про адміністративні правопорушення – 425; в апеляційних судах із розгляду господарських справ – 58; в апеляційних судах із розгляду адміністративних справ – 67 (далі – Конкурс).

Заяву про участь у цьому конкурсі подав Піддубний Олексій Юрійович.

Рішенням Комісії від 02.04.2024 № 235/ас-24 Піддубного О.Ю. допущено до  проходження кваліфікаційного оцінювання та участі в  Конкурсі.

Членом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Волковою Л.М. 13 березня 2024 року подано заяву про відвід від участі у прийнятті рішень стосовно кандидата на посаду судді апеляційного суду Піддубного О.Ю., оскільки він був її науковим керівником під час підготовки дисертаційного дослідження та захисту, у зв’язку з чим у стороннього спостерігача можуть виникнути сумніви щодо її безсторонності під час ухвалення рішень щодо участі в конкурсі вказаного кандидата.

Розглянувши заяву Волкової Л.М., Комісія встановила таке.

Відповідно до частини першої статті 79 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 02 червня 2016 року № 1402-VIII (далі – Закон) конкурс на зайняття вакантної посади судді проводиться відповідно до цього Закону та положення про проведення конкурсу на зайняття вакантної посади судді.

Частинами першою, третьою статті 92 Закону визначено, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України є державним колегіальним органом суддівського врядування, який на постійній основі діє у системі правосуддя України. Вища кваліфікаційна комісія суддів України складається з шістнадцяти членів, вісім з яких призначаються з числа суддів або суддів у відставці.

Згідно з пунктами 2, 3 та 7 частини першої статті 93 Закону Вища кваліфікаційна комісія суддів України проводить добір кандидатів для призначення на посаду судді, у тому числі організовує проведення щодо них спеціальної перевірки відповідно до закону та приймає кваліфікаційний іспит; вносить до Вищої ради правосуддя рекомендацію про призначення кандидата на посаду судді; проводить кваліфікаційне оцінювання.

Відповідно до пункту 4 частини четвертої статті 79-3 Закону Комісія за результатами кваліфікаційного оцінювання кандидатів на посаду судді апеляційного суду, вищого спеціалізованого суду або судді Верховного Суду ухвалює рішення про підтвердження або непідтвердження здатності таких кандидатів здійснювати правосуддя у відповідному суді та визначає рейтинг для участі у конкурсі кандидатів, які підтвердили здатність здійснювати правосуддя у відповідному суді.

Відповідно до частин першої та третьої статті 100 Закону член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України не має права брати участь у розгляді питання та ухваленні рішення і підлягає відводу (самовідводу), якщо наявні дані про конфлікт інтересів або обставини, що викликають сумнів у його безсторонності.

За наявності таких обставин член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України повинен заявити самовідвід. Із тих самих підстав відвід члену Комісії можуть заявити особи, щодо яких або за поданням яких розглядається питання.

Рішення про відвід (самовідвід) ухвалюється більшістю голосів членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, які беруть участь у засіданні. Голосування проводиться за відсутності члена Комісії, щодо якого вирішується питання про відвід (самовідвід).

З огляду на викладене Комісія дійшла висновку про наявність підстав для задоволення заяви Волкової Л.М. про відвід від участі в ухваленні рішень стосовно кандидата на посаду судді апеляційного суду Піддубного О.Ю. в межах Конкурсу з метою виключення будь-яких сумнівів у безсторонності члена Комісії, а також забезпечення об’єктивності та неупередженості роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Керуючись статтями 92, 93, 100 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України десятьма голосами «ЗА» та трьома голосами «ПРОТИ»

вирішила:

1. Задовольнити заяву члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Волкової Людмили Миколаївни про врегулювання конфлікту інтересів.

2. Відвести члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Волкову Людмилу Миколаївну від участі в ухваленні рішень індивідуального характеру стосовно Піддубного Олексія Юрійовича в межах конкурсу на зайняття вакантних посад суддів апеляційних судів, оголошеного рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 14 вересня 2023 року № 94/зп-23 (зі змінами).

 

 

Головуючий                                                       Руслан СИДОРОВИЧ / «ЗА»

Члени Комісії:                                                    Михайло БОГОНІС / «ПРОТИ»  

                                                                           Віталій ГАЦЕЛЮК / «ЗА»

                                                                           Ярослав ДУХ / «ЗА»

                                                                           Роман КИДИСЮК / «ПРОТИ»

                                                                           Надія КОБЕЦЬКА / «ЗА»

                                                                           Олег КОЛІУШ / «ЗА»

                                                                           Руслан МЕЛЬНИК / «ЗА»

                                                                           Олексій ОМЕЛЬЯН / «ПРОТИ»

                                                                           Андрій ПАСІЧНИК / «ЗА»

                                                                           Роман САБОДАШ / «ЗА»

                                                                           Сергій ЧУМАК / «ЗА»

                                                                           Галина ШЕВЧУК / «ЗА»