X

Про відрядження суддів до Херсонського міського суду Херсонської області

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
19.06.2024
172/зп-24
Про відрядження суддів до Херсонського міського суду Херсонської області

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі Другої палати:

головуючого – Руслана СИДОРОВИЧА,

членів Комісії: Людмили ВОЛКОВОЇ, Ярослава ДУХА, Романа КИДИСЮКА, Олега КОЛІУША, Олексія ОМЕЛЬЯНА, Романа САБОДАША, Сергія ЧУМАКА (доповідач),

розглянувши питання про відрядження суддів до Херсонського міського суду Херсонської області,

встановила:

До Комісії 02.05.2024 надійшло повідомлення Державної судової адміністрації України (далі – ДСА України) про необхідність розгляду питання щодо відрядження одного судді до Херсонського міського суду Херсонської області у зв’язку з виявленням у ньому надмірного рівня судового навантаження.

У повідомленні зазначено, що рішенням Вищої ради правосуддя від 24.08.2023 № 852/0/15-23 «Про визначення кількості суддів у місцевих та апеляційних судах» у Херсонському міському суді Херсонської області визначено сорок шість посад суддів, однак фактично перебувають на посадах двадцять два судді.

За даними звітності за I квартал 2024 року, середня кількість днів, необхідних для розгляду справ та матеріалів, що надійшли до місцевих загальних судів, по Україні становить 106 днів для одного повноважного судді з урахуванням рекомендованих Вищою радою правосуддя показників середньої тривалості розгляду справ (рішення Вищої ради правосуддя від 24.11.2020 № 3237/0/15-20).

У Херсонському міському суді Херсонської області середня кількість днів, необхідних для розгляду справ, які надійшли за звітний період, одним повноважним суддею становить 114 днів, тобто перевищує середній показник по Україні, що дає ДСА України підстави стверджувати про надмірне судове навантаження у суді.

Відрядження одного судді до Херсонського міського суду Херсонської області дозволить врегулювати надмірне навантаження у цьому суді.

ДСА України також наголошує, що відрядження суддів із судів, які припинили роботу, територіальну підсудність яких змінено внаслідок неможливості здійснення правосуддя судом з об’єктивних причин під час воєнного стану, у зв’язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами, не вплине на доступ до правосуддя в цих судах.

Частиною першою статті 55 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» встановлено, що у зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя у відповідному суді, виявленням надмірного рівня судового навантаження у відповідному суді, припиненням роботи суду у зв’язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами, за рішенням Вищої ради правосуддя, ухваленим на підставі подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя може бути, за його згодою, відряджений до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя.

Відповідно до вимог пункту 1 розділу III Порядку відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 24 січня 2017 року № 54/0/15-17 (зі змінами) (далі – Порядок), Комісією призначено до розгляду питання про відрядження суддів до Херсонського міського суду Херсонської області.

Рішенням Комісії у складі Другої палати від 29.05.2024 № 141/зп-24 продовжено строк розгляду питання про відрядження суддів до Херсонського міського суду Херсонської області до 19.06.2024 у зв’язку з відсутністю згод суддів на відрядження.

На офіційному вебсайті Комісії 30.05.2024 розміщено оголошення про призначення на 19 червня 2024 року до розгляду питання щодо внесення подання про відрядження (тимчасове переведення) для здійснення правосуддя до Херсонського міського суду Херсонської області одного судді, у якому вказано строк подання суддями згоди на відрядження — сім днів з дня оприлюднення цього оголошення.

Упродовж визначеного строку жоден суддя не виявив бажання бути відрядженим до вказаного суду.

Абзацом другим пункту 11 розділу ІІІ Порядку визначено, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України приймає рішення про залишення без розгляду та повернення до ДСА України повідомлення про необхідність розгляду питання щодо відрядження судді у разі відсутності суддів, які виявили бажання бути відрядженими до іншого суду.

Комісія, заслухавши доповідача – члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Чумака С.Ю., дослідивши наявні матеріали та беручи до уваги, що після продовження строку розгляду питання жоден суддя не виявив бажання бути відрядженим до Херсонського міського суду Херсонської області, дійшла висновку про необхідність залишення без розгляду повідомлення  ДСА України.

Керуючись статтями 55, 93, 101 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Регламентом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Порядком відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), Вища кваліфікаційна комісія суддів України одноголосно

вирішила:

залишити без розгляду та повернути до Державної судової адміністрації України повідомлення про необхідність розгляду питання щодо відрядження суддів до Херсонського міського суду Херсонської області.

 

 

Головуючий                                                                           Руслан СИДОРОВИЧ

Члени Комісії:                                                                       Людмила ВОЛКОВА

                                                                                              Ярослав ДУХ

                                                                                              Роман КИДИСЮК

                                                                                              Олег КОЛІУШ

                                                                                              Олексій ОМЕЛЬЯН

                                                                                              Роман САБОДАШ

                                                                                              Сергій ЧУМАК