X

Про визначення стадії (етапу), з якої продовжується оцінювання судді Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області Щербака Дениса Сергійовича на відповідність займаній посаді

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
12.06.2024
165/зп-24
Про визначення стадії (етапу), з якої продовжується оцінювання судді Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області Щербака Дениса Сергійовича на відповідність займаній посаді

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у пленарному складі:

головуючого – Руслана СИДОРОВИЧА (доповідач),

членів Комісії: Михайла БОГОНОСА, Віталія ГАЦЕЛЮКА, Ярослава ДУХА, Романа КИДИСЮКА, Надії КОБЕЦЬКОЇ, Олега КОЛІУША, Руслана МЕЛЬНИКА, Олексія ОМЕЛЬЯНА, Андрія ПАСІЧНИКА, Романа САБОДАША, Сергія ЧУМАКА, Галини ШЕВЧУК,

розглянувши питання про визначення стадії (етапу), з якої продовжується оцінювання судді Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області Щербака Дениса Сергійовича на відповідність займаній посаді,

встановила:

Щербак Денис Сергійович, суддя Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області, призначений на посаду строком на п’ять років Указом Президента України від 18 травня 2012 року № 336/2012. Присягу судді Щербак Д.С. склав 29 травня 2012 року.

Згідно з підпунктом 4 пункту 161 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України відповідність займаній посаді судді, якого призначено на посаду строком на п’ять років або обрано суддею безстроково до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», має бути оцінена в порядку, визначеному законом. Виявлення за результатами такого оцінювання невідповідності судді займаній посаді за критеріями компетентності, професійної етики або доброчесності чи відмова судді від такого оцінювання є підставою для звільнення судді з посади.

Пунктом 20 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон) встановлено, що відповідність займаній посаді судді, якого призначено на посаду строком на п’ять років або обрано суддею безстроково до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», оцінюється колегіями Вищої кваліфікаційної комісії суддів України в порядку, визначеному цим Законом, за правилами, які діяли до дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедур суддівської кар’єри» (далі – Закон № 3511-ІХ), та з урахуванням особливостей, передбачених цим розділом.

Отже, особа, кваліфікаційне оцінювання на відповідність займаній посаді якої розпочалось до дня набрання чинності Законом 3511-ІХ, має легітимні очікування на завершення цієї процедури за правилами, які діяли до дня набрання чинності Законом 3511-ІХ.

У рішенні Конституційного Суду України від 18 червня 2020 року № 5-р(ІІ)/2020 вказано, що складовим елементом загального принципу юридичної визначеності як вимоги верховенства права також є принцип правомірних (легітимних) очікувань, який, за тлумаченням Венеційської Комісії, «виражає ідею, що органи публічної влади повинні додержуватися не лише приписів актів права, а й своїх обіцянок та пробуджених очікувань».

Встановлені законодавцем норми, згідно з якими процедура кваліфікаційного оцінювання на відповідність займаній посаді оцінюється за правилами, які діяли до дня набрання чинності Законом 3511-ІХ, покликані задовольнити легітимні очікування особи, яка бере участь у такій процедурі.

Відповідно до частини першої статті 83 Закону кваліфікаційне оцінювання проводиться Вищою кваліфікаційною комісією суддів України з метою визначення здатності судді (кандидата на посаду судді) здійснювати правосуддя у відповідному суді за визначеними законом критеріями.

Частиною першою статті 85 Закону (у редакції, чинній до дня набрання чинності Законом № 3511-ІХ), визначено, що кваліфікаційне оцінювання включає такі етапи:

1) складення іспиту;

2) дослідження досьє та проведення співбесіди.

Рішенням Комісії від 20 жовтня 2017 року № 106/зп-17 призначено кваліфікаційне оцінювання 999 суддів місцевих та апеляційних судів на відповідність займаній посаді, зокрема судді Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області Щербака Д.С.

Рішенням Комісії від 16 березня 2018 року № 54/зп-18 затверджено та оприлюднено декодовані результати першого етапу кваліфікаційного оцінювання суддів на відповідність займаній посаді «Іспит». Визначено, зокрема, результати анонімного письмового тестування та практичного завдання в межах процедури кваліфікаційного оцінювання суддів на відповідність займаній посаді, за які Щербак Д.С. отримав 57,375 та 60 балів відповідно. Допущено Щербака Д.С. до другого етапу «Дослідження досьє та проведення співбесіди».

Комісією 17 квітня 2018 року проведено співбесіду з Щербаком Д.С. Рішенням Комісії від 17 квітня 2018 року № 352/ко-18 визначено, що суддя Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області Щербак Д.С. за результатами кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих та апеляційних судів на відповідність займаній посаді набрав 551,375 бала. Визнано суддю Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області Щербака Д.С. таким, що не відповідає займаній посаді. Рекомендовано Вищій раді правосуддя розглянути питання про звільнення Щербака Д.С. з посади судді Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області.

Рішенням Комісії від 27 квітня 2018 року № 571/ко-18 внесено до Вищої ради правосуддя подання з рекомендацією про звільнення Щербака Д.С. з посади судді Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 13 серпня 2019 року № 2106/0/15-19 відмовлено в задоволенні подання Комісії про звільнення Щербака Д.С. з посади судді Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області на підставі підпункту 4 пункту 161 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України.

У рішенні Вищої ради правосуддя вказано, що в рішенні Комісії не зазначено мотивів його ухвалення та достатніх обґрунтувань висновку про невідповідність судді займаній посаді.

Згідно з пунктом 201 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону, якщо Вищою радою правосуддя відмовлено в задоволенні подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про звільнення судді у зв’язку з його невідповідністю займаній посаді, суддя вважається таким, чию відповідність займаній посаді не оцінено відповідно до підпункту 4 пункту 161 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України.

У такому разі оцінювання відповідності такого судді займаній посаді продовжується Вищою кваліфікаційною комісією суддів України в пленарному складі із стадії, що визначена Вищою радою правосуддя у рішенні про відмову в задоволенні подання про звільнення такого судді.

Якщо Вищою радою правосуддя не визначено таку стадію, оцінювання продовжується із стадії, визначеної Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, з урахуванням мотивів рішення Вищої ради правосуддя про відмову в задоволенні подання про звільнення такого судді, включаючи рішення, прийняті Вищою радою правосуддя до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедур суддівської кар’єри».

Відповідно до вказаних положень суддя Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області Щербак Д.С. вважається таким, чию відповідність займаній посаді не оцінено згідно з підпунктом 4 пункту 161 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України.

У рішенні Вищої ради правосуддя від 13 серпня 2019 року № 2106/0/15-19 не визначено стадії (етапу), з якої необхідно продовжити оцінювання вказаного судді на відповідність займаній посаді.

Комісія, заслухавши доповідача, урахувавши мотиви рішення Вищої ради правосуддя від 13 серпня 2019 року № 2106/0/15-19, дійшла висновку про необхідність продовжити оцінювання вказаного судді на відповідність займаній посаді зі стадії (етапу) «Дослідження досьє та проведення співбесіди» у складі колегії.

Керуючись статтями 85, 93, 101, пунктом 201 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України одноголосно

вирішила:

оцінювання судді Бердичівського міськрайонного суду Житомирської області Щербака Дениса Сергійовича на відповідність займаній посаді продовжити зі стадії (етапу) «Дослідження досьє та проведення співбесіди» Вищою кваліфікаційною комісією суддів України у складі колегії.

Головуючий                                                                              Руслан CИДОРОВИЧ

Члени Комісії:                                                                          Михайло БОГОНІС

                                                                                                 Віталій ГАЦЕЛЮК 

                                                                                                 Ярослав ДУХ

                                                                                                 Роман КИДИСЮК

                                                                                                 Надія КОБЕЦЬКА

                                                                                                Олег КОЛІУШ

                                                                                                Руслан МЕЛЬНИК

                                                                                                Олексій ОМЕЛЬЯН

                                                                                                Андрій ПАСІЧНИК

                                                                                                Роман САБОДАШ

                                                                                                Сергій ЧУМАК

                                                                                                Галина ШЕВЧУК