X

Про відрядження суддів до Сквирського районного суду Київської області

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
05.06.2024
31/пс-24
Про відрядження суддів до Сквирського районного суду Київської області

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі Першої палати:

головуючого – Галини ШЕВЧУК,

членів Комісії: Михайла БОГОНОСА, Надії КОБЕЦЬКОЇ, Руслана МЕЛЬНИКА, Андрія ПАСІЧНИКА (доповідач),

розглянувши питання про відрядження суддів до Сквирського районного суду Київської області,

встановила:

До Вищої кваліфікаційної комісії суддів України надійшло повідомлення з Державної судової адміністрації України про необхідність розгляду питання щодо відрядження суддів до Сквирського районного суду Київської області у зв’язку з виявленням надмірного рівня судового навантаження в цьому суді.

Частиною першою статті 55 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» визначено, що у зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя у відповідному суді, виявленням надмірного рівня судового навантаження у відповідному суді, за рішенням Вищої ради правосуддя, ухваленим на підставі подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя може бути, за його згодою, відряджений до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя.

За інформацією Державної судової адміністрації України, у штаті Сквирського районного суду Київської області п’ять посад суддів, фактично перебувають на посадах двоє суддів, з яких одна суддя відряджена для здійснення правосуддя з іншого суду. 

Середня кількість днів, потрібних суддям для розгляду справ та матеріалів, що надійшли до місцевих загальних судів, за даними звітності за 2023 рік, становить 399 днів для кожного повноважного судді з урахуванням рекомендованих Вищою радою правосуддя показників середньої тривалості розгляду справ (рішення Вищої ради правосуддя від 24 листопада 2020 року № 3237/0/15-20).

У Сквирському районному суді Київської області середня кількість днів для розгляду справ перевищує середній показник по Україні та становить 493 дні для одного повноважного судді.

Вирішення питання врегулювання рівня судового навантаження у Сквирському районному суді Київської області можливе за умови відрядження до цього суду одного судді.

Автоматизованою системою розподілу доповідачем у справі визначено члена Комісії Пасічника А.В.

Відповідно до вимог пунктів 1, 2 розділу III Порядку відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 24 січня 2017 року № 54/0/15-17 (зі змінами) (далі – Порядок), Комісією призначено до розгляду питання про відрядження суддів до Сквирського районного суду Київської області.

Упродовж встановленого строку до Комісії надійшла згода судді Красноармійського міськрайонного суду Донецької області Токарєва Артема Геннадійовича.

Рішенням Комісії від 08 травня 2024 року № 22/пс-24 відмовлено у внесенні подання на відрядження судді Красноармійського міськрайонного суду Донецької області Токарєва Артема Геннадійовича до Сквирського районного суду Київської області та продовжено строк розгляду питання щодо внесення подання про відрядження судді до Сквирського районного суду Київської області до 05 червня 2024 року.

Протягом встановленого строку для подання документів до Комісії надійшла згода судді Красноармійського міськрайонного суду Донецької області Данилів Софії Вікторівни.

У засіданні Комісії суддя Данилів С.В. взяла участь у режимі відеоконференції.

Відповідно до пункту 10 розділу III Порядку при розгляді питання щодо відрядження судді у зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя або виявленням надмірного рівня судового навантаження Вищою кваліфікаційною комісією суддів України враховуються такі критерії: якість розгляду справ суддею, стаж роботи на посаді судді, інформація про стан здійснення правосуддя в суді, в якому суддя обіймає штатну посаду. Комісією можуть бути враховані й інші обставини, встановлені під час розгляду питання щодо відрядження судді.

Заслухавши доповідача, проаналізувавши матеріали щодо відрядження суддів до Сквирського районного суду Київської області, Комісія встановила таке.

Данилів С.В. Указом Президента України від 31 липня 2012 року № 461/2012 призначено на посаду судді Будьоннівського районного суду міста Донецька строком на пять років; Указом Президента України від 14 лютого 2015 року № 83/2015 у межах п’ятирічного строку переведено на посаду судді Красноармійського міськрайонного суду Донецької області.

Строк повноважень судді Данилів С.В. закінчився в липні 2017 року.

Розпорядженням Голови Верховного Суду від 08 квітня 2022 року № 17/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану (окремі суди Донецької, Харківської областей)» територіальну підсудність судових справ, зокрема, Красноармійського міськрайонного суду Донецької області визначено Красногвардійському районному суду міста Дніпропетровська.

Рішенням Голови Верховного Суду від 14 листопада 2022 року суддю Красноармійського міськрайонного суду Донецької області Данилів С.В. відряджено до Білоцерківського міськрайонного суду Київської області.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 25 липня 2023 року № 748/0/15-23 відновлено із 07 серпня 2023 року роботу Красноармійського міськрайонного суду Донецької області. Цим рішенням також ухвалено Красногвардійському районному суду міста Дніпропетровська продовжити розгляд справ, які надійшли до 06 серпня 2023 року включно на розгляд цього суду в порядку, визначеному частиною сьомою статті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»; Державній судовій адміністрації України вжити невідкладних заходів щодо дострокового закінчення відрядження суддів Красноармійського міськрайонного суду Донецької області у зв’язку з відновленням роботи цього суду.

Рішенням Комісії від 30 серпня 2023 року № 20/пс-23 внесено до Вищої ради правосуддя подання з рекомендацією про дострокове закінчення відрядження, зокрема, судді Красноармійського міськрайонного суду Донецької області Данилів С.В. до Білоцерківського міськрайонного суду Київської області.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 24 жовтня 2023 року № 1000/0/15-23 достроково закінчено відрядження судді Данилів С.В. до Білоцерківського міськрайонного суду Київської області з 07 листопада 2023 року.

Указом Президента України від 08 травня 2024 року № 293/2024 Данилів С.В. призначено на посаду судді Красноармійського міськрайонного суду Донецької області.

Стаж роботи Данилів С.В. на посаді судді становить понад 11 років.

У Красноармійському міськрайонному суді Донецької області визначено 15 штатних посад суддів. Станом на 15 травня 2024 року фактично у штаті суду перебувають 12 суддів, з яких двоє не здійснюють правосуддя у зв’язку із закінченням строку, на який їх було призначено.

Загальна кількість справ, що перебувають у провадженні суддів Красноармійського міськрайонного суду Донецької області станом на 15 травня 2024 року, становить 6 127, з яких: 2 101 кримінальна справа, 1 775 цивільних справ, 22 адміністративні справи, 2 229 справ про адміністративні правопорушення.

За інформацією, наданою в.о. голови Красноармійського міськрайонного суду Донецької області, суддя Данилів С.В. з 01 серпня 2017 року до 08 травня 2024 року не здійснювала правосуддя у зв’язку із закінченням строку повноважень. Станом на 21 травня 2024 року у судді немає жодної справи у провадження, оскільки вона з 21 травня 2024 року до 03 червня 2024 року перебуває у щорічній відпустці.

Рішенням зборів суддів Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 15 травня 2024 року судді Данилів С.В. визначено кримінальну спеціалізацію. Крім того, вона є слідчою суддею та суддею, уповноваженою здійснювати кримінальне провадження щодо неповнолітніх.

Відповідно до Закону України «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції» та розпорядження Голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 02 вересня 2014 року № 27/0/38-14 «Про визначення територіальної підсудності справ» територіальну підсудність судових справ, підсудних Будьоннівському районному суду міста Донецька та Кіровському районному суду міста Донецька, змінено та визначено Красноармійському міськрайонному суду Донецької області.

У листі в.о. голови Красноармійського міськрайонного суду Донецької області від 21 травня 2024 року № 32дпс-1680/24 також зазначено, що навантаження на суддів Красноармійського міськрайонного суду Донецької області суттєво збільшилось, у зв’язку з чим відрядження судді Данилів С.В. до іншого суду призведе до збільшення навантаження на суддів цього суду, що своєю чергою вплине на стан оперативності розгляду судових справ.

Комісія звертає увагу, що згідно з даними Ради суддів України за I квартал 2024 року до Сквирського районного суду Київської області надійшло 1 109 справ та матеріалів. За цей же період до Красноармійського міськрайонного суду Донецької області надійшло 3 342 справи та матеріали.

Таким чином, з огляду на рівень навантаження на суддів Красноармійського міськрайонного суду Донецької області, Комісія вважає, що відрядження судді Данилів С.В. до іншого суду суттєво вплине на стан здійснення правосуддя в Красноармійському міськрайонному суді Донецької області.

Згідно з частиною першою статті 125 Конституції України судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом.

Принцип територіальності забезпечує територіальне розмежування компетенції судів загальної юрисдикції і зумовлений потребою доступності правосуддя на всій території України (підпункт 3.2 пункту 3 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України у справі щодо принципу інстанційності в системі судів загальної юрисдикції від 12 липня 2011 року № 9 рп/2011).

Зазначений конституційний принцип знаходить своє відображення в тому, що суддя першочергово зобов’язаний забезпечити потребу в доступі до правосуддя в суді, до якого він призначений, крім випадків, коли здійснення правосуддя в такому суді є неможливим або коли навантаження в суді, до якого його призначено, дозволяє без шкоди для реалізації конституційного принципу забезпечення доступу до правосуддя здійснити відрядження судді до іншого суду.

Під час розгляду питання щодо відрядження Комісія діє виключно з метою забезпечення доступу до правосуддя, врегулювання надмірного навантаження у Сквирському районному суді Київської області, недопущення суттєвого впливу на середній рівень судового навантаження в Красноармійському міськрайонному суді Донецької області.

Заслухавши доповідача, дослідивши наявні в розпорядженні Комісії матеріали, урахувавши інформацію про стан здійснення правосуддя в суді, у якому суддя Данилів С.В. обіймає штатну посаду, її стаж роботи на посаді судді, якість розгляду судді справ, а також обставини, встановлені під час розгляду питання щодо відрядження суддів, Комісія дійшла висновку про наявність підстав для відмови у внесенні подання до Вищої ради правосуддя на відрядження судді Красноармійського міськрайонного суду Донецької області Данилів С.В. до Сквирського районного суду Київської області.

Відповідно до абзацу першого пункту 11 розділу ІІІ Порядку за результатами розгляду питання про відрядження судді Вища кваліфікаційна комісія суддів України приймає одне з таких рішень:

- про внесення подання до Вищої ради правосуддя з рекомендацією на відрядження судді;

- про відмову у внесенні подання до Вищої ради правосуддя на відрядження судді;

- про залишення без розгляду та повернення до Державної судової адміністрації України повідомлення про необхідність розгляду питання щодо відрядження судді.

Абзацом першим пункту 16 розділу ІІІ Порядку встановлено, що у разі якщо Вищою кваліфікаційною комісією суддів України прийнято рішення про відмову у внесенні подання про відрядження всіх суддів, які надали згоду на відрядження, Комісією може бути прийнято рішення про залишення без розгляду питання щодо внесення подання про відрядження судді або продовження строку розгляду такого питання.

Ураховуючи, що Комісією прийнято рішення про відмову у внесенні подання про відрядження судді, який надав згоду на відрядження до Сквирського районного суду Київської області, Комісія дійшла висновку про залишення без розгляду питання щодо внесення подання про відрядження судді до цього суду.

Керуючись статтями 55, 93 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Порядком відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), Вища кваліфікаційна комісія суддів України одноголосно

вирішила:

1. Відмовити у внесенні подання до Вищої ради правосуддя на відрядження судді Красноармійського міськрайонного суду Донецької області Данилів Софії Вікторівни до Сквирського районного суду Київської області.

2. Питання щодо внесення подання про відрядження судді до Сквирського районного суду Київської області залишити без розгляду.

Головуючий                                                                                                 Галина ШЕВЧУК

Члени Комісії:                                                                                                  Михайло БОГОНІС

                                                                                                                         Надія КОБЕЦЬКА

                                                                                                                         Руслан МЕЛЬНИК

                                                                                                                         Андрій ПАСІЧНИК