X

Про припинення участі кандидата Омека Марка Вікторовича в конкурсі, оголошеному рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 14.09.2023 № 94/зп-23

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
15.05.2024
274/ас-24
Про припинення участі кандидата Омека Марка Вікторовича в конкурсі, оголошеному рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 14.09.2023 № 94/зп-23

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у пленарному складі:

головуючого – Руслана СИДОРОВИЧА,

членів Комісії: Михайла БОГОНОСА (доповідач), Людмили ВОЛКОВОЇ, Віталія  ГАЦЕЛЮКА, Ярослава ДУХА, Романа КИДИСЮКА, Олега КОЛІУША, Руслана МЕЛЬНИКА, Олексія ОМЕЛЬЯНА, Андрія ПАСІЧНИКА, Романа САБОДАША, Сергія ЧУМАКА,

розглянувши питання про припинення участі кандидата Омека Марка Вікторовича в конкурсі, оголошеному рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 14 вересня 2023 року № 94/зп-23,

встановила:

Рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 14 вересня 2023 року № 94/зп-23 (зі змінами, внесеними рішенням Комісії від 14 грудня 2023 року № 171/зп-23) оголошено конкурс на зайняття 550 вакантних посад суддів в апеляційних судах, з яких: в апеляційних судах із розгляду цивільних і кримінальних справ, а також справ про адміністративні правопорушення – 425; в апеляційних судах із розгляду господарських справ – 58; в апеляційних судах із розгляду адміністративних справ – 67 (далі – Конкурс).

До Комісії 30 грудня 2023 року звернувся Омеко М.В. із заявою про допуск до участі в Конкурсі.

Відповідно до оголошення про проведення Конкурсу кандидат 29 лютого 2024 року надіслав на електронну адресу Комісії копію Державного сертифіката про рівень володіння державною мовою серії УМД № 00228502, у якому зазначено, що він володіє державною мовою на середньому рівні другого ступеня.

Рішенням Комісії від 04 березня 2024 року № 1/ас-24 кандидатів на посаду судді апеляційного суду допущено до участі в конкурсі та проходження кваліфікаційного оцінювання, зокрема Омека М.В.

При розгляді питання про припинення участі Омека М.В. в конкурсі, оголошеному рішенням Комісії від 14 вересня 2023 року № 94/зп-23, Комісія у пленарному складі керується такими мотивами.

Згідно з частиною першою статті 79 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон) конкурс на зайняття вакантної посади судді проводиться відповідно до цього Закону та положення про проведення конкурсу на зайняття вакантної посади судді, що затверджується Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, з дотриманням вимог законодавства про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

Частиною другою статті 79-3 Закону встановлено, що в конкурсі на зайняття вакантної посади судді апеляційного суду може брати участь особа, яка відповідає вимогам до кандидата на посаду судді, зокрема одній із вимог, визначених частиною першою статті 28 (для апеляційного суду) цього Закону.

Згідно з пунктом 1 частини першої статті 28 Закону суддею апеляційного суду може бути особа, яка відповідає вимогам до кандидатів на посаду судді, за результатами кваліфікаційного оцінювання підтвердила здатність здійснювати правосуддя в апеляційному суді.

Частиною першою статті 69 Закону передбачено, що на посаду судді може бути призначений громадянин України, який, крім іншого, володіє державною мовою відповідно до рівня, визначеного Національною комісією зі стандартів державної мови.

Згідно з підпунктом 13 пункту 3.5.1 розділу III Положення про проведення конкурсу на зайняття вакантної посади судді, затвердженого рішенням Комісії від 02 листопада 2016 року № 141/зп-16 (у редакції станом на день подання заяви), документом, що підтверджує відповідність кандидата на посаду судді вимогам статті 69 Закону в частині володіння державною мовою відповідно до рівня, визначеного Національною комісією зі стандартів державної мови, є витяг із Реєстру державних сертифікатів про рівень володіння державною мовою або Державний сертифікат про рівень володіння державною мовою.

Пунктом 10 частини першої статті 9 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» передбачено, що володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків зобов’язані, зокрема, судді, які обрані чи призначені відповідно до Конституції України та здійснюють правосуддя на професійній основі, члени та дисциплінарні інспектори Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, члени Вищої ради правосуддя.

Згідно з частиною першою статті 10 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» вимоги щодо відповідного рівня володіння державною мовою особами, визначеними статтею 9 цього закону, встановлює Національна комісія зі стандартів державної мови.

Рішенням Національної комісії зі стандартів державної мови від 24 червня 2021 року № 31 «Про затвердження класифікації рівнів володіння державною мовою та вимог до них», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 16 липня 2021 року за № 924/36546, визначено, що особи, зазначені в частинах першій і другій статті 9 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», мають володіти державною мовою на рівні вільного володіння першого ступеня або на рівні вільного володіння другого ступеня.

Із копії Державного сертифіката про рівень володіння державною мовою серії УМД № 00228502, який Омеко М.В. надіслав до Комісії в межах Конкурсу, встановлено, що кандидат володіє державною мовою на середньому рівні другого ступеня.

Отже, підтверджений Омеко М.В. рівень володіння державною мовою вказує на невідповідність кандидата вимогам статті 69 Закону.

Відповідно до пункту 9.1 Положення про проведення конкурсу на зайняття вакантної посади судді, затвердженого рішенням Комісії від 02 листопада 2016 року № 141/зп-16 (у редакції рішення Комісії від 29 лютого 2024 року № 72/зп-24), на будь-якому етапі конкурсу Комісія може ухвалити рішення про припинення участі кандидата у ньому, в тому числі з підстав встановлення невідповідності кандидата на посаду судді вимогам, установленим Конституцією України та Законом.

З урахуванням викладеного Комісія у пленарному складі дійшла висновку про наявність підстав для припинення участі кандидата Омека М.В. у конкурсі на зайняття вакантних посад суддів апеляційних судів, оголошеному рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 14 вересня 2023 року № 94/зп-23.

Керуючись статтями 79-3, 93, 101 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України одноголосно

вирішила:

припинити участь Омека Марка Вікторовича в конкурсі на зайняття 550 вакантних посад суддів апеляційних судів, оголошеному рішенням Комісії від 14 вересня 2023 року № 94/зп-23.

Головуючий                                                                                              Руслан СИДОРОВИЧ

Члени Комісії:                                                                                          Михайло БОГОНІС

                                                                                                                      Людмила ВОЛКОВА

                                                                                                                      Віталій ГАЦЕЛЮК

                                                                                                                      Ярослав ДУХ

                                                                                                                      Роман КИДИСЮК

                                                                                                                      Олег КОЛІУШ

                                                                                                                      Руслан МЕЛЬНИК

                                                                                                                      Олексій ОМЕЛЬЯН

                                                                                                                      Андрій ПАСІЧНИК

                                                                                                                      Роман САБОДАШ

                                                                                                                      Cергій ЧУМАК