X

Про проведення співбесіди з переможцем конкурсу на зайняття вакантних посад суддів місцевих судів, оголошеного рішенням Комісії від 14.09.2023 № 95/зп-23, Скреметою Оленою Олександрівною

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
05.03.2024
287/дс-24
Про проведення співбесіди з переможцем конкурсу на зайняття вакантних посад суддів місцевих судів, оголошеного рішенням Комісії від 14.09.2023 № 95/зп-23, Скреметою Оленою Олександрівною

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі колегії:

головуючого – Романа САБОДАША,

членів Комісії: Олексія ОМЕЛЬЯНА (доповідач), Андрія ПАСІЧНИКА,

провівши співбесіду з переможцем конкурсу на зайняття вакантних посад суддів місцевих судів, оголошеного рішенням Комісії від 14.09.2023 № 95/зп-23, Скреметою Оленою Олександрівною,

встановила:

Скремета Олена Олександрівна, дата народження – _________ року, громадянка України.

У 2001 році Скремета О.О. закінчила Львівський національний університет імені Івана Франка, отримала повну вищу освіту за спеціальністю «Правознавство» та здобула кваліфікацію юрист.

Стаж професійної діяльності у сфері права становить більше п’яти років.

Відповідно до державного сертифіката Скремета О.О. володіє державною мовою на рівні вільного володіння другого ступеня.

Рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 03.04.2017 № 28/зп-17 оголошено добір кандидатів на посаду судді місцевого суду з урахуванням 600 прогнозованих вакантних посад суддів місцевого суду.

До Комісії 16.05.2017 надійшла заява Скремети О.О. про допуск до участі в доборі кандидатів на посаду судді місцевого суду.

Рішенням Комісії від 27.09.2017 № 261/дс-17 Скремету О.О. допущено до участі в доборі без складення відбіркового іспиту та проходження спеціальної підготовки як особа, яка відповідає пункту 29 розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Рішенням Комісії від 12.06.2018 № 261/дс-18 Скремету О.О. визнано такою, що за результатами спеціальної перевірки відповідає установленим Законом України «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон) вимогам до кандидата на посаду судді.

Рішенням Комісії від 19.07.2019 № 101/дс-19 Скремету О.О. допущено до участі у оголошеному Комісією 02 липня 2019 року конкурсі на зайняття вакантних посад суддів місцевих загальних судів.

Рішенням Комісії від 01.08.2023 № 45/зп-23 продовжено термін дії результатів кваліфікаційного іспиту кандидатів на посаду судді місцевого загального, адміністративного, господарського судів, визначено рейтинг кандидатів на посаду судді місцевого загального суду та затверджено резерв кандидатів на заміщення вакантних посад суддів.

Рішенням Комісії від 14.09.2023 № 95/зп-23 оголошено конкурс на зайняття 560 вакантних посад суддів у місцевих судах для кандидатів на посаду судді, зарахованих до резервів на заміщення вакантних посад суддів місцевих судів. Встановлено загальний порядок та строки подання кандидатами заяв та документів для участі в цьому конкурсі, затверджено умови проведення конкурсу та визначено, що питання допуску до участі в конкурсі вирішується Вищою кваліфікаційною комісією суддів України у складі колегій.

До Комісії 17.10.2023 надійшла заява Скремети О.О. про допуск до участі в оголошеному конкурсі як особи, яка відповідає вимогам статті 69 Закону, перебуває в резерві на заміщення вакантних посад суддів та не займає суддівської посади.

Відповідно до автоматизованого розподілу справ заяву Скремети О.О. передано на розгляд члену Комісії Омельяну О.С.

Рішенням Комісії від 01.12.2023 № 10/дс-23 Скремету О.О. допущено до участі в конкурсі.

Рішенням Комісії від 19.12.2023 № 177/зп-23 затверджено та оприлюднено рейтинг учасників конкурсу на посади суддів місцевих загальних судів у межах конкурсу, оголошеного рішенням Комісії від 14.09.2023 № 95/зп-23. Зокрема, визначено рейтинг кандидатів на посаду судді Бершадського районного суду Вінницької області, в якому Скремета О.О. займає переможну позицію.

Комісією 05.03.2024 проведено співбесіду зі Скреметою О.О.

Відповідно до частини третьої статті 127 Конституції України на посаду судді може бути призначений громадянин України, не молодший тридцяти та не старший шістдесяти п’яти років, який має вищу юридичну освіту і стаж професійної діяльності у сфері права щонайменше п’ять років, є компетентним, доброчесним та володіє державною мовою. Законом можуть бути передбачені додаткові вимоги для призначення на посаду судді.

Згідно з пунктом 58 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону Вища кваліфікаційна комісія суддів України завершує конкурс на зайняття вакантних посад суддів місцевих судів, оголошений рішенням Комісії від 14.09.2023 № 95/зп-23, за правилами, які діють після набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедур суддівської кар’єри» від 09.12.2023 № 3511-IX.

Частиною першою статті 69 Закону визначено, що на посаду судді може бути призначений громадянин України, не молодший тридцяти та не старший шістдесяти п’яти років, який має вищу юридичну освіту і стаж професійної діяльності у сфері права щонайменше п’ять років, є компетентним, доброчесним та володіє державною мовою відповідно до рівня, визначеного Національною комісією зі стандартів державної мови.

Частинами першою та другою статті 795 Закону передбачено, що після визначення переможця конкурсу Вища кваліфікаційна комісія суддів України на своєму засіданні проводить з ним співбесіду. За результатами співбесіди Вища кваліфікаційна комісія суддів України ухвалює рішення про рекомендацію або про відмову в наданні рекомендації про призначення кандидата на посаду судді.

Конкурс на зайняття вакантної посади судді завершується ухваленням Вищою кваліфікаційною комісією суддів України рішення про рекомендацію про призначення кандидатів суддями (частина п’ята статті 795 Закону).

Під час співбесіди з кандидатом та дослідження досьє Комісією встановлено його належність до громадянства України, перевірено дотримання вікового та професійного цензу, а також надано оцінку документу про підтвердження рівня володіння державною мовою відповідно до визначеного стандарту.

У засіданні Скреметі О.О. роз’яснено права, в тому числі право на відвід, та запропоновано повідомити Комісії інформацію, яка, на її думку, є важливою для вирішення Комісією її питання.

Скреметою О.О. відводів не заявлено, клопотань та інформації, яка може бути важливою для вирішення Комісією питання щодо надання рекомендації, не повідомлено.

Кандидат на посаду судді з лютого 1999 року до червня 2023 року обіймала посади в органах судової влади. На запитання Комісії про джерела доходів на придбання квартири у грудні 2004 року за ціною, еквівалентною 51962 дол. США, кандидат повідомила, що в оплаті вартості квартири допомагали батьки та мати і брат чоловіка, які працюють за кордоном. При цьому вартість її квартири на момент укладення договору була оплачена частково, для оплати решти було отримано кредит. Документів щодо надання близькими особами коштів Комісії не надано.

На запитання Комісії про придбання чоловіком Скремети О.О. у 2017 році автомобіля, 2013 року випуску, за ціною, еквівалентною 3876 дол. США, тоді як подібні автомобілі продавалися орієнтовно за ціною 6200 доларів США, кандидат повідомила, що така вартість автомобіля була обумовлена його пошкодженнями. Після придбання чоловік власними силами відремонтував автомобіль.

На запитання Комісії про причини виникнення заборгованості за житлово-комунальні послуги і стягнення їх в примусовому порядку кандидат відповіла, що у квартирі вона прописана, проте не проживає і житлово-комунальними послугами не користується, а заборгованість виникла, тому що в обрахунку вартості таких послуг не враховано пільги окремих осіб, зареєстрованих у цій квартирі.

Крім того, Комісією за результатами пошуку судових рішень в Єдиному державному реєстрі судових рішень встановлено, що Скремета О.О. має стосунок до подій, щодо яких Оболонським районним судом міста Києва постановлено обвинувальний вирок 19 вересня 2011 року у кримінальній справі № 1-50/2011 за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні злочинів, передбачених частиною третьою статті 368, частиною другою статті 368 Кримінального Кодексу України (в редакції від 05 квітня 2001 року), частиною другою статті 376, частиною другою статті 383 Кримінального Кодексу України і ОСОБА_2 у вчиненні злочину, передбаченого частиною п’ятою статті 27, частиною другою статті 368 Кримінального Кодексу України (в редакції від 05 квітня 2001 року), залишений без змін ухвалою Апеляційного суду міста Києва від 30 березня 2012 року № 11/2690/320/2012.

За змістом вироку від 19 вересня 2011 року у кримінальній справі № 1-50\2011 ОСОБА_3 брала участь у передачі інформації та неправомірної винагороди між особами, які потребували вчинення певних дій з боку представників судової влади, та засудженими особами.

Скремета О.О. повідомила, що вона не є викривачем, безпосередньо із засудженими особами не спілкувалась. Висловила жаль з приводу своїх дій та повідомила, що більше ніколи подібною діяльністю не займалась.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України є державним колегіальним органом суддівського врядування, який на постійній основі діє в системі правосуддя України. Основною метою Комісії є формування доброчесного та високопрофесійного корпусу суддів.

На етапах добору та конкурсу для призначення на посаду судді встановлюється відповідність кандидата передбаченим Конституцією України та Законом вимогам, зокрема критеріям доброчесності та професійної етики. Комісія має перевірити наявність інших обставин, які можуть негативно вплинути на суспільну довіру до судової влади у зв’язку з призначенням кандидата на посаду судді. Ці заходи об’єднані метою забезпечити авторитет та довіру до судової влади, що формуються залежно від персонального складу осіб, які призначаються на посади суддів.

Нездатність кандидата пояснити та підтвердити доходи, за рахунок яких придбана нерухомість, надати достовірні та обґрунтовані пояснення щодо придбання автомобіля за явно заниженою вартістю чоловіком кандидата, та участь кандидата в передачі неправомірної вигоди представнику судової влади і намагання приховати від Комісії таку інформацію не відповідають критеріям, що висуваються до особи, яка претендує обійняти посаду судді.

За результатами вивчення суддівського досьє та співбесіди зі Скреметою О.О. отримано інформацію про кандидата, яка породжує обґрунтовані сумніви в незалежності, чесності, неупередженості, непідкупності, сумлінності, у дотриманні етичних норм, бездоганній поведінці у професійній діяльності та особистому житті, а також щодо законності джерел походження майна, відповідності рівня життя кандидата на посаду судді та членів його сім’ї задекларованим доходам.

Згідно з частиною третьою статті 79-5 Закону Вища кваліфікаційна комісія суддів України ухвалює вмотивоване рішення про відмову в наданні рекомендації про призначення кандидата на посаду судді у разі наявності обґрунтованого сумніву щодо його відповідності критеріям доброчесності чи професійної етики.

Отже, за результатами проведеної зі Скреметою О.О. співбесіди Комісія дійшла висновку про її невідповідність як кандидата на посаду судді вимогам, передбаченим Конституцією України та Законом, що є підставою для ухвалення рішення про відмову в наданні рекомендації про призначення на посаду судді Бершадського районного суду Вінницької області.

Ураховуючи викладене, Вища кваліфікаційна комісія суддів України одноголосно

вирішила:

відмовити у внесенні рекомендації Вищій раді правосуддя про призначення Скремети Олени Олександрівни на посаду судді Бершадського районного суду Вінницької області.

Головуючий                                                                                                   Роман САБОДАШ

Члени Комісії:                                                                                                Олексій ОМЕЛЬЯН

                                                                                                                         Андрій ПАСІЧНИК