X

Про розгляд питання щодо допуску Махно Наталії Володимирівни до проходження кваліфікаційного оцінювання та участі в конкурсі на зайняття вакантних посад суддів апеляційних судів, оголошеному рішенням Комісії від 14.09.2023 № 94/зп-23

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
04.03.2024
187/ас-24
Про розгляд питання щодо допуску Махно Наталії Володимирівни до проходження кваліфікаційного оцінювання та участі в конкурсі на зайняття вакантних посад суддів апеляційних судів, оголошеному рішенням Комісії від 14.09.2023 № 94/зп-23

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі колегії:

головуючого – Романа ІГНАТОВА,

членів Комісії: Михайла БОГОНОСА (доповідач), Галини ШЕВЧУК,

розглянувши питання про допуск до проходження кваліфікаційного оцінювання та участі в конкурсі на зайняття вакантних посад суддів апеляційних судів, оголошеному рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 14 вересня 2023 року № 94/зп-23, Махно Наталії Володимирівни,

встановила:

Рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 14 вересня 2023 року № 94/зп-23 (зі змінами, внесеними рішенням Комісії від 14 грудня 2023 року  171/зп-23) оголошено конкурс на зайняття 550 вакантних посад суддів в апеляційних судах, з яких: в апеляційних судах із розгляду цивільних і кримінальних справ, а також справ про адміністративні правопорушення – 425; в апеляційних судах із розгляду господарських справ – 58; в апеляційних судах із розгляду адміністративних справ – 67 (далі – конкурс).

Згідно з пунктом 5 зазначеного рішення питання допуску до участі у конкурсі на зайняття вакантних посад суддів в апеляційних судах вирішуються колегіями Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Особливості проведення Комісією конкурсу на зайняття вакантної посади судді апеляційного суду визначено статтею 79-3 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон).

Відповідно до Умов проведення Конкурсу, затверджених рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 14 вересня 2023 року  94/зп-23, до участі у першій стадії Конкурсі допускаються особи, які:

1) у порядку та строки, визначені цим оголошенням, подали всі необхідні документи;

2) на день подання документів відповідають встановленим статтями 28 та 69 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» вимогам до кандидата на посаду судді апеляційного суду.

Махно Наталія Володимирівна подала заяву з документами, у якій просила допустити її до участі в конкурсі як особу, яка відповідає вимогам пункту 1 частини першої статті 28 Закону, оскільки має стаж роботи на посаді судді не менше п’яти років.

Комісією встановлено, що Указом Президента України від 18 жовтня 2013 року № 571/2013 Махно Н.В. (до зміни прізвища – Бирич Н.В.) призначено на посаду судді Ленінського районного суду Автономної Республіки Крим. Указом Президента України від 23 грудня 2019 року № 936/2019 Махно Н.В. призначено на посаду судді Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області. Таким чином, Махно Н.В. має стаж роботи на посаді судді більше п’яти років.

За результатами опрацювання заяви Махно Н.В. та поданих документів не встановлено обставин, що перешкоджають її допуску до проходження кваліфікаційного оцінювання та участі в конкурсі.

Урахувавши викладене, Комісія дійшла висновку про допуск Махно Н.В. до проходження кваліфікаційного оцінювання та участі в конкурсі на посаду судді апеляційного суду.

Керуючись статтями 79-3, 83, 93, 101 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»,  Вища кваліфікаційна комісія суддів України одноголосно

вирішила:

допустити Махно Наталію Володимирівну до проходження кваліфікаційного оцінювання та участі в конкурсі на зайняття вакантних посад суддів апеляційних судів, оголошеному рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 14 вересня 2023 року № 94/зп-23 (зі змінами).

Головуючий                                                                                                      Роман ІГНАТОВ

Члени Комісії:                                                                                                 Михайло БОГОНІС

                                                                                                                             Галина ШЕВЧУК