X

Про розгляд питання щодо відповідності судді Генічеського районного суду Херсонської області Шарко Наталії Анатоліївни займаній посаді

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
12.02.2024
49/ко-24
Про розгляд питання щодо відповідності судді Генічеського районного суду Херсонської області Шарко Наталії Анатоліївни займаній посаді

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у пленарному складі:

головуючого – Сидоровича Р.М.,

членів Комісії: Волкової Л.М., Гацелюка В.О., Духа Я.М., Кидисюка Р.А., Кобецької Н.Р., Коліуша О.Л., Мельника Р.І., Омельяна О.С. (доповідач), Сабодаша Р.Б., Чумака С.Ю., Шевчук Г.М.,

розглянувши питання щодо відповідності судді Генічеського районного суду Херсонської області Шарко Наталії Анатоліївни займаній посаді,

встановила:

Указом Президента України від 18 жовтня 2013 року № 570/2013 Шарко Наталію Анатоліївну призначено на посаду судді Генічеського районного суду Херсонської області.

Рішенням Комісії від 01 лютого 2018 року № 8/зп-18 призначено кваліфікаційне оцінювання суддів місцевих та апеляційних судів на відповідність займаній посаді, зокрема судді Генічеського районного суду Херсонської області Шарко Н.А.

Рішенням Комісії від 20 червня 2018 року № 149/зп-18 затверджено результати першого етапу кваліфікаційного оцінювання суддів на відповідність займаній посаді «Іспит», зокрема судді Генічеського районного суду Херсонської області Шарко Н.А. Цим рішенням суддю допущено до другого етапу кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих та апеляційних судів на відповідність займаній посаді «Дослідження досьє та проведення співбесіди».

Указом Президента України від 19 липня 2018 року № 213/2018 суддю Шарко Н.А. переведено шляхом відрядження строком до шести місяців на роботу на посаді судді Печерського районного суду міста Києва.

30 вересня 2019 року до Комісії надійшов висновок Громадської ради доброчесності про невідповідність судді Генічеського районного суду Херсонської області Шарко Н.А. критеріям доброчесності та професійної етики, затверджений рішенням від 27 вересня 2019 року.

Рішенням Комісії від 02 жовтня 2019 року № 893/ко-19 «Про результати кваліфікаційного оцінювання судді Генічеського районного суду Херсонської області Шарко Наталії Анатоліївни на відповідність займаній посаді» визначено, що суддя Генічеського районного суду Херсонської області Шарко Наталія Анатоліївна за результатами кваліфікаційного оцінювання суддів місцевих та апеляційних судів на відповідність займаній посаді набрала 724,75 бала. Суддю Генічеського районного суду Херсонської області Шарко Н.А. визнано такою, що відповідає займаній посаді. При цьому в рішенні зазначено, що воно набирає чинності в порядку, визначеному підпунктом 4.10.5 пункту 4.10 розділу IV Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України затвердженого рішенням Комісії від 13 жовтня 2016 року № 81/зп-16.

Згідно з підпунктом 4.10.5 пункту 4.10 розділу IV вказаної вище редакції Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України рішення про підтвердження здатності судді (кандидата на посаду судді) здійснювати правосуддя у відповідному суді набирає чинності з дня ухвалення цього рішення у разі, якщо воно буде підтримане не менше ніж одинадцятьма членами Комісії згідно з абзацом другим частини першої статті 88 Закону або у разі надходження до Комісії рішення Громадської ради доброчесності про скасування відповідного висновку до моменту його розгляду Комісією у пленарному складі. У разі надання Громадською радою доброчесності до Комісії рішення про скасування висновку до моменту його розгляду Комісією у пленарному складі питання щодо набрання чинності рішенням про підтвердження здатності судді (кандидата на посаду судді) здійснювати правосуддя у відповідному суді розглядається Комісією відповідно до абзацу першого підпункту 4.13.3 пункту 4.13 цього Регламенту.

Рішенням Громадської ради доброчесності від 12 жовтня 2019 року, яке надійшло до Комісії 14 жовтня 2019 року, скасовано висновок Громадської ради доброчесності від 27 вересня 2019 року про невідповідність судді критеріям доброчесності та професійної етики.

Законом України від 16 жовтня 2019 року № 193-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» (закон набрав чинності 07 листопада 2019 року) повноваження членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України припинено.

01 червня 2023 року сформовано повноважний склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

З метою вирішення питання продовження процедур оцінювання, передбачених Законом України «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон), на підставі рішення Комісії від 20 липня 2023 року № 34/зп-23 здійснено повторний автоматизований розподіл справ між членами Вищої кваліфікаційної комісії суддів України стосовно: осіб, п’ятирічний строк повноважень яких на посаді судді закінчився; осіб, призначених (обраних) на посаду судді та яких колегіями Вищої кваліфікаційної комісії суддів України визнано такими, що відповідають займаній посаді судді, проте відповідне питання винесено на розгляд Вищої кваліфікаційної комісії суддів України у пленарному складі у зв’язку з надходженням висновку Громадської ради доброчесності про невідповідність судді критеріям професійної етики та доброчесності; осіб, призначених (обраних) на посаду судді та стосовно яких накладено дисциплінарне стягнення, що передбачає проходження кваліфікаційного оцінювання для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді; осіб, стосовно яких необхідно продовжити кваліфікаційне оцінювання на виконання судового рішення.

Згідно з протоколом повторного розподілу між членами Комісії від 27 липня 2023 року доповідачем у справі визначено члена Комісії Омельяна О.С.

12 грудня 2023 року до Комісії надійшов висновок Громадської ради доброчесності про невідповідність судді Генічеського районного суду Херсонської області Шарко Н.А. критеріям доброчесності та професійної етики, затверджений рішенням від 11 листопада 2023 року.

Розгляд питання щодо відповідності судді Генічеського районного суду Херсонської області Шарко Наталії Анатоліївни займаній посаді було призначено на 18 січня 2024 року.

Відповідно до пункту 73 параграфа 7 Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, затвердженого рішенням Комісії від 13 жовтня 2016 року № 81/зп-16 (в редакції рішення Комісії від 19 жовтня 2023 року № 119/зп-23, із змінами (далі – Регламент), члени Комісії та особа, стосовно якої має розглядатися питання, повідомляються Головою Комісії про дату, час і місце проведення засідання Комісії не пізніше ніж за десять днів до засідання. Відповідна інформація оприлюднюється на веб-сайті Комісії.

Пунктом 7 розділу ІІІ Положення про порядок та методологію кваліфікаційного оцінювання, показники відповідності критеріям кваліфікаційного оцінювання та засоби їх встановлення, затвердженого рішенням Комісії від 03 листопада 2016 року № 143/зп-16 (далі – Положення), визначено, що Комісія не пізніше як за десять днів до дати проведення кваліфікаційного оцінювання повідомляє суддю (кандидата на посаду судді) про час та місце проведення такого оцінювання за вказаною у заяві адресою (поштовою або електронною) або за місцем роботи.

Про засідання Комісії, призначене на 18 січня 2024 року, Шарко Н.А. повідомлено листом Комісії від 29 грудня 2023 року № 36-3818/23, який надіслано на електронну пошту, зазначену суддею в анкеті судді, що міститься в матеріалах суддівського досьє. У вказаному листі наголошено на обов’язковій особистій участі судді в засіданні.

Окрім того, інформацію про розгляд зазначеного питання стосовно судді Шарко Н.А. розміщено на офіційному вебсайті Комісії.

Оскільки Генічеський районний суд Херсонської області наразі перебуває на тимчасово окупованій території, а рішень про відрядження судді до іншого суду не приймалось, можливості повідомити Шарко Н.А. за місцем роботи про час та місце проведення пленарного засідання Комісії не було.

18 січня 2024 року у засідання Комісії Шарко Н.А. не з’явилась, про причини неявки Комісію письмово не повідомила.

Протокольним рішенням Комісії розгляд питання про підтримку рішення колегії Комісії щодо відповідності судді Шарко Н.А. займаній посаді відкладено. Розгляд зазначеного питання заплановано на 29 січня 2024 року, про що суддю повідомлено листом Комісії від 19 січня 2024 року № 36-340/24, надісланим на електронну пошту, зазначену в анкеті судді. У вказаному листі також наголошено на обов’язковій особистій участі судді в засіданні.

Інформація щодо розгляду питання стосовно судді Шарко Н.А. розміщувалась на офіційному вебсайті Комісії.

29 січня 2024 року в засідання Комісії Шарко Н.А. не з’явилась, про причини неявки Комісію не повідомила.

Протокольним рішенням Комісії розгляд питання про підтримку рішення колегії Комісії щодо відповідності судді Шарко Н.А. займаній посаді відкладено на 12 лютого 2024 року, про що суддю повідомлено листом Комісії від 01 лютого 2024 року № 36-675/24, надісланим на електронну пошту, зазначену в анкеті судді. У вказаному листі втретє наголошено на обов’язковій особистій участі судді в засіданні.

Інформація щодо розгляду питання стосовно судді Шарко Н.А. розміщувалась на офіційному вебсайті Комісії.

12 лютого 2024 року в засідання Комісії Шарко Н.А. не з’явилась, про причини неявки Комісію не повідомила.

Згідно з пунктом 16-1 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України відповідність займаній посаді судді, якого призначено на посаду строком на п’ять років або обрано суддею безстроково до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», має бути оцінена в порядку, визначеному законом. Виявлення за результатами такого оцінювання невідповідності судді займаній посаді за критеріями компетентності, професійної етики або доброчесності чи відмова судді від такого оцінювання є підставою для звільнення судді з посади.

Згідно з абзацами третім – п’ятим пункту 20 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону виявлення за результатами такого оцінювання невідповідності судді займаній посаді за критеріями компетентності, професійної етики або доброчесності чи відмова судді від такого оцінювання є підставою для звільнення судді з посади за рішенням Вищої ради правосуддя на підставі подання відповідної колегії або пленарного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Відмовою від проходження оцінювання судді на відповідність займаній посаді вважається систематична (тричі) неявка судді на будь-який з етапів такого оцінювання за відсутності для цього поважних причин або за відсутності інформації про причини неявки. Факт відмови судді від проходження оцінювання на відповідність займаній посаді встановлюється рішенням Комісії у пленарному складі. У разі систематичної (тричі) неявки судді на будь-який з етапів оцінювання на відповідність займаній посаді Комісія може розглянути питання щодо відповідності такого судді займаній посаді за його відсутності.

Суддя Генічеського районного суду Херсонської області Шарко Н.А. була належним чином повідомлена про виклик у засідання Комісії 18 січня 2024 року, 29 січня 2024 року та 12 лютого 2024 року, проте систематично (тричі) не явилась на етап оцінювання за відсутності інформації про причини неявки. Враховуючи викладене, Комісія вважає підтвердженими обставини відмови судді від кваліфікаційного оцінювання на відповідність займаній посаді.

Вказана обставина, враховуючи положення пункту 16-1 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України, є підставою для внесення до Вищої ради правосуддя подання про звільнення Шарко Н.А. з посади судді Генічеського районного суду Херсонської області.

Підпунктом 60.4 пункту 60 параграфа 7 Регламенту визначено, що у випадках, передбачених Законом, колегія Комісії вносить до Вищої ради правосуддя подання про звільнення судді з посади.

Таким чином, Комісія у пленарному складі дійшла висновку про передачу справи до Колегії № 5, членом якої є доповідач, для внесення Вищій раді правосуддя подання про звільнення судді Генічеського районного суду Херсонської області Шарко Наталії Анатоліївни із займаної посади.

На підставі викладеного вище, Вища кваліфікаційна комісія суддів України одноголосно

вирішила:

Визнати суддю Генічеського районного суду Херсонської області Шарко Наталію Анатолівну такою, що відмовилася від проходження кваліфікаційного оцінювання на відповідність займаній посаді.

Внести до Вищої ради правосуддя подання про звільнення судді Генічеського районного суду Херсонської області Шарко Наталії Анатоліївни із займаної посади.

Головуючий                                                                                                                 Р.М. Сидорович

Члени Комісії:                                                                                                              Л.М. Волкова

                                                                                                                                    В.О. Гацелюк

                                                                                                                                     Я.М. Дух

                                                                                                                                     Р.А. Кидисюк

                                                                                                                             Н.Р. Кобецька

                                                                                                                             О.Л. Коліуш

                                                                                                                             Р.І. Мельник

                                                                                                                             О.С. Омельян

                                                                                                                             Р.Б. Сабодаш

                                                                                                                             С.Ю. Чумак

                                                                                                                             Г.М. Шевчук