X

Про розгляд заяви члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Духа Ярослава Михайловича про врегулювання потенційного конфлікту інтересів та самовідвід

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
06.02.2024
38/зп-24
Про розгляд заяви члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Духа Ярослава Михайловича про врегулювання потенційного конфлікту інтересів та самовідвід

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі колегії:

головуючого – Кобецької Н.Р. (доповідач),

члена Комісії: Шевчук Г.М.,

розглянувши заяву члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Духа Ярослава Михайловича про врегулювання потенційного конфлікту інтересів та самовідвід,

встановила:

Рішенням Вищої ради правосуддя від 01 червня 2023 року 578/0/15-23 Духа Ярослава Михайловича призначено на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Відповідно до частин першої та третьої статті 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон) Вища кваліфікаційна комісія суддів України є державним колегіальним органом суддівського врядування, який на постійній основі діє у системі правосуддя України. Вища кваліфікаційна комісія суддів України складається з шістнадцяти членів, вісім з яких призначаються з числа суддів або суддів у відставці.

Згідно з пунктами 2, 3 частини першої статті 93 Закону Вища кваліфікаційна комісія суддів України веде облік даних про кількість посад суддів у судах, у тому числі вакантних; вносить до Вищої ради правосуддя рекомендацію про призначення кандидата на посаду судді.

Рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 14 вересня 2023 року № 95/зп-23 оголошено конкурс на зайняття 560 вакантних посад суддів у місцевих судах для кандидатів на посаду судді, зарахованих до резервів на заміщення вакантних посад суддів місцевих судів.

До Комісії 07 жовтня 2023 року звернувся Завгородній Є.В. із заявою щодо допуску до участі в оголошеному конкурсі як особа, яка відповідає вимогам статті 69 Закону, перебуває в резерві на заміщення вакантних посад суддів та не займає суддівської посади.

У заяві Завгородній Є.В. висловив намір претендувати на посаду судді місцевих загальних судів.

Рішенням Комісії від 01 грудня 2023 року № 17/дс-23 допущено до участі в оголошеному рішенням Комісії від 14 вересня 2023 року № 95/зп-23 конкурсі на зайняття 560 вакантних посад суддів у місцевих судах кандидатів на посаду судді, зарахованих до резервів на заміщення вакантних посад суддів місцевих судів, зокрема Завгороднього Є.В.

Рішенням Комісії від 19 грудня 2023 року № 177/зп-23 затверджено та оприлюднено рейтинг учасників конкурсу на посади суддів місцевих загальних судів у межах конкурсу, оголошеного рішенням Комісії від 14 вересня 2023 року № 95/зп-23. Зокрема, визначено рейтинг на посаду судді Хортицького районного суду міста Запоріжжя, у якому Завгородній Є.В. посідає переможну позицію.

Співбесіду із Завгороднім Є.В. призначено на 06 лютого 2024 року.

Після затвердження порядку денного член Комісії Дух Я.М. оголосив заяву про самовідвід у співбесіді з кандидатом на посаду судді Хортицького районного суду міста Запоріжжя Завгороднім Є.В. та надання рекомендації із вказаного питання.

Свою заяву Дух Я.М. обґрунтував спільною із Завгороднім Є.В. роботою в Національному антикорупційному бюро України протягом 2016–2017 років.

Пояснив, що вони дружніх стосунків не підтримували, працювали в різних підрозділах.

Підстав для вирішення питання врегулювання реального конфлікту інтересів не вбачає.

Розглянувши заяву Духа Я.М., Комісія встановила таке.

Пунктом 4 частини першої статті 28 Закону України «Про запобігання корупції» від 14 жовтня 2014 року №1700-VII визначено, що особи, зазначені в пунктах 1, 2 частини першої статті 3 цього Закону, зобов’язані, вжити заходів щодо врегулювання реального чи потенційного конфлікту інтересів.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про запобігання корупції»:

Згідно зі статтею 100 Закону член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України не має права брати участь у розгляді питання та ухваленні рішення і підлягає відводу (самовідводу), якщо наявні дані про конфлікт інтересів або обставини, що викликають сумнів у його безсторонності.

За наявності таких обставин член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України повинен заявити самовідвід. Із тих самих підстав відвід члену Комісії можуть заявити особи, щодо яких або за поданням яких розглядається питання.

Рішення про відвід (самовідвід) ухвалюється більшістю голосів членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, які беруть участь у засіданні. Голосування проводиться за відсутності члена Комісії, щодо якого вирішується питання про відвід (самовідвід).

При ухваленні рішення Комісія враховує нетривалий час спільної роботи, відсутність дружніх стосунків між Духом Я.М. та Завгороднім Є.В., а також, що з тих пір пройшло багато років.

З огляду на вказане Комісія вважає, що у члена Комісії Духа Я.М. відсутній приватний інтерес, зумовлений особистими, сімейними, дружніми чи іншими позаслужбовими стосунками з кандидатом на посаду судді Завгороднім Є.В., тому потенційний чи реальний конфлікт інтересів під час здійснення ним повноважень члена Вищої кваліфікаційної комісії також відсутній.

Таким чином, заява Духа Я.М. про врегулювання конфлікту інтересів під час здійснення ним повноважень члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо проведення співбесіди з кандидатом на посаду судді Хортицького районного суду міста Запоріжжя Завгороднім Є.В. у межах конкурсу на зайняття 560 вакантних посад суддів у місцевих судах, оголошеного  рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 14 вересня 2023 року № 95/зп-23 з вказаного питання, задоволенню не підлягає.

Керуючись статтями 92, 93, 100, 101 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України одноголосно

вирішила:

відмовити у задоволенні відводу (самовідводу) члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Духа Ярослава Михайловича.

Головуючий                                                                                                              Н.Р. Кобецька

Член Комісії:                                                                                                             Г.М. Шевчук