X

Про розгляд повідомлення Гашпара О.Р. щодо інформації, яка може свідчити про недостовірність (в тому числі неповноту) відомостей, вказаних суддею Деснянського районного суду міста Чернігова Коверзневим Вадимом Олександровичем у декларації родинних зв’язків за 2014 – 2018 роки

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
29.08.2023
29/дп-23
Про розгляд повідомлення Гашпара О.Р. щодо інформації, яка може свідчити про недостовірність (в тому числі неповноту) відомостей, вказаних суддею Деснянського районного суду міста Чернігова Коверзневим Вадимом Олександровичем у декларації родинних зв’язків за 2014 – 2018 роки

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі колегії:

головуючого – Сидоровича Р.М.,

членів Комісії: Волкової Л.М., Кидисюка Р.А., Омельяна О.С.,

розглянувши питання про розгляд повідомлення Гашпара О.Р. щодо інформації, яка може свідчити про недостовірність (в тому числі неповноту) відомостей, вказаних суддею Деснянського районного суду міста Чернігова Коверзневим Вадимом Олександровичем у декларації родинних зв’язків за 2014 – 2018 роки,

встановила:

До Комісії 21 лютого 2019 року надійшла заява Гашпара Олександра Романовича щодо недостовірності відомостей, поданих заступником голови Деснянського районного суду міста Чернігова Коверзневим Вадимом Олександровичем у декларації родинних зв’язків за 2014 – 2018 роки. Суддею у вказаній декларації не зазначено його невістку, ОСОБА_1, яка протягом 2017 року працювала оперуповноваженим відділу оперативного супроводження адміністрування ПДВ у Головному управлінні Державної фіскальної служби в Чернігівській області та оперуповноваженим в Управлінні захисту економіки в Чернігівській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України.

Відповідно до частини п’ятої статті 61 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон) у разі одержання інформації, що може свідчити про недостовірність (у тому числі неповноту) відомостей, поданих суддею у декларації родинних зв’язків, Вища кваліфікаційна комісія суддів України проводить перевірку зазначеної декларації.

Підпунктом першим пункту 6.1.2 Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, затвердженого рішенням Комісії від 13 жовтня 2016 року (зі змінами) (далі – Регламент), встановлено, що при здійсненні перевірки декларації родинних зв’язків предметом перевірки є з’ясування достовірності чи недостовірності, а також встановлення повноти відомостей, поданих суддею у відповідній декларації.

У зв’язку із прийняттям Верховною Радою України Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» від 16 жовтня 2019 року № 193-IX повноваження членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України припинено 07 листопада 2019 року.

Розгляд справи за заявою Гашпара О.Р. про недостовірність (у тому числі неповноту) відомостей, поданих суддею Коверзневим В.О. у декларації родинних зв’язків, Комісією звершено не було.

Вищою радою правосуддя 01 червня 2023 року призначено 16 членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Згідно з абзацом восьмим пункту 1.2 Положення про автоматизовану систему визначення членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України для підготовки до розгляду і доповіді справ, затвердженого рішенням Комісії від 07 листопада 2016 року № 146/зп-16 (зі змінами), між членами Комісії розподіляються справи за інформацією, що може свідчити про недостовірність (у тому числі неповноту) відомостей, поданих суддею у декларації родинних зв’язків судді, та тверджень судді у декларації доброчесності судді.

Пунктом 2.9 вказаного положення передбачено, що у випадках, визначених чинним законодавством (припинення повноважень), справи (документи), розподілені на члена Комісії, за рішенням Комісії підлягають повторному автоматизованому розподілу без урахування цього члена Комісії. Повторний автоматизований розподіл здійснюється за дорученням Голови Комісії відповідно до рішення Комісії.

Комісією 20 липня 2023 року прийнято рішення № 33/зп-23 про повторний автоматизований розподіл 45 справ за інформацією, що може свідчити про недостовірність (у тому числі неповноту) відомостей, поданих суддею у декларації родинних зв’язків, та тверджень судді у декларації доброчесності, між членами Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Автоматизованою системою визначення членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України справу за інформацією про недостовірність відомостей, поданих заступником голови Деснянського районного суду міста Чернігова Коверзневим В.О. у декларації родинних зв’язків за 2014 – 2018 роки, розподілено члену Комісії Сидоровичу Р.М. для підготовки до розгляду і доповіді.

Відповідно до пункту 6.5 розділу VI Регламенту за результатами перевірки декларації родинних зв’язків судді чи декларації доброчесності судді член Комісії, який проводив перевірку декларації, готує висновок для їх розгляду Комісією у складі колегії. Склад колегій для розгляду цих справ затверджено рішенням Комісії від 01 серпня 2023 року № 41/зп-23.

Частиною другою статті 61 Закону встановлено, що у декларації родинних зв’язків судді зазначаються прізвища, імена, по батькові осіб, з якими у судді є родинні зв’язки, місця їх роботи (проходження служби), займані ними посади, якщо такі особи є або протягом останніх п’яти років були, зокрема, працівниками правоохоронних органів (органів правопорядку).

Згідно з пунктом другим частини восьмої статті 61 Закону до осіб, з якими у судді є родинні зв’язки, зокрема, належить невістка.

У декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2017 рік, поданій сином судді Коверзнева Вадима Олександровича – ОСОБА_2, вказано ОСОБА_1 як дружину. У цій декларації джерелами доходу ОСОБА_1 зазначена робота у Головному управлінні ДФС України у Чернігівській області та Департаменті захисту економіки Національної поліції України.

У щорічній декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2017 рік, поданій невісткою судді Коверзнева О.В. – ОСОБА_1, місцем роботи або проходження служби зазначено Управління захисту економіки в Чернігівській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України, посада – оперуповноважений. Того ж року вона працювала у Головному управлінні Державної фіскальної служби у Чернігівській області.

Відповідно до Положення про Департамент захисту економіки Національної поліції України, затвердженого наказом Національної поліції України від 07 листопада 2015 року № 81, зазначений Департамент є міжрегіональним територіальним органом у складі кримінальної поліції Національної поліції України та згідно із законодавством України здійснює оперативно-розшукову діяльність. Це свідчить, що ОСОБА_1 у 2017 році була працівником правоохоронного органу (органу правопорядку).

На запит Комісії від 01 серпня 2023 року щодо надання обґрунтованих пояснень стосовно викладених обставин суддею повідомлено, що такі пояснення надані ним у 2019 році з проханням використати їх під час проведення цієї перевірки. Також Коверзневим В.О. зазначено, що аналогічні пояснення викладено у мотивувальному листі, поданому до Конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів ВККСУ.

У поясненнях від 27 березня 2019 року суддею Коверзневим В.О. зазначено, що після реєстрації сином шлюбу їх стосунки погіршилися та вони майже не спілкувались. Через це суддя не володів інформацією про місце роботи своєї невістки. Наприкінці 2018 року стосунки з родиною сина покращилися, але суддя вважав некоректним з’ясовувати, де до цього працювала невістка. Також Коверзневим В.О. зауважено, що з 2003 року він спеціалізується лише на розгляді цивільних справ, тому посада, яку обіймала невістка в органах Національної поліції України не могла вплинути на здійснення ним судочинства. Відповідно, у нього не було мотивів умисно приховувати інформацію про займану нею посаду у своїй декларації родинних зв’язків за 2014 – 2018 роки.

У мотивувальному листі кандидата на вакантну посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, розміщеному на офіційному сайті Вищої ради правосуддя, Коверзневим В.О. зазначено, що в період з 2015 року до травня 2018 року невістка працювала на посадах оперуповноваженого в Головному управлінні ДФС у Чернігівській області та оперуповноваженим в Управлінні захисту економіки в Чернігівській області Національної поліції України, мала спеціальне звання лейтенант. Про роботу ОСОБА_1 в правоохоронних органах суддя Коверзнев В.О. дізнався у 2019 році, коли вона звільнилась зі служби. Стверджує, що підстав для умисного приховування цих фактів у декларації він не мав, оскільки робота невістки не перетиналась з виконанням ним обов’язків судді.

Частиною шостою статті 61 Закону встановлено, що неподання, несвоєчасне подання декларації родинних зв’язків суддею або подання в ній завідомо недостовірних (в тому числі неповних) відомостей мають наслідком дисциплінарну відповідальність, установлену цим Законом.

Заслухавши доповідача, дослідивши наявні в розпорядженні Комісії матеріали, Комісія дійшла висновку, що поведінка судді Коверзева В.О. в частині достовірності та повноти подання відомостей у декларації родинних зв’язків судді за 2014 – 2018 роки може містити ознаки дисциплінарного проступку, передбаченого пунктом 17 частини першої статті 106 Закону. Зазначене є підставою для ініціювання питання відповідальності судді в порядку, встановленому статтею 107 Закону.

Керуючись статтями 61, 93 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», розділом VI Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Комісія

вирішила:

визнати підтвердженою інформацію про недостовірність (у тому числі неповноту) відомостей, вказаних суддею Деснянського районного суду міста Чернігова Коверзневим Вадимом Олександровичем у декларації родинних зв’язків за
2014 – 2018 роки.

Звернутись до Вищої ради правосуддя стосовно притягнення судді до дисциплінарної відповідальності в порядку, встановленому статтею 107 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Головуючий                                                                                                           Р.М. Сидорович

Члени Комісії:                                                                                                      Л.М. Волкова

                                                                                                                             Р.А. Кидисюк

                                                                                                                              О.С. Омельян