X

Про затвердження структури та штатного розпису Вищої кваліфікаційної комісії суддів України на 2024 рік

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
11.01.2024
5/зп-24
Про затвердження структури та штатного розпису Вищої кваліфікаційної комісії суддів України на 2024 рік

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у пленарному складі:

головуючого – Сидоровича Р.М.,

членів Комісії: Духа Я.М., Кидисюка Р.А., Кобецької Н.Р., Коліуша О.Л., Мельника Р.І., Омельяна О.С., Пасічника А.В., Сабодаша Р.Б., Чумака С.Ю., Шевчук Г.М.,

розглянувши питання про затвердження структури та штатного розпису Вищої кваліфікаційної комісії суддів України на 2024 рік,

встановила:

Штатний розпис бюджетних установ затверджується відповідно до Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2002 № 228 (зі змінами).

Відповідно до частини четвертої статті 102 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» гранична чисельність працівників Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з урахуванням визначеної кількості членів Комісії та інспекторів затверджується Вищою радою правосуддя за поданням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 22.06.2023 № 658/0/15-23 затверджено граничну чисельність працівників Вищої кваліфікаційної комісії суддів України в кількості 275 одиниць.

Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедур суддівської кар’єри» від 09.12.2023 № 3511-IX (набрав чинності 30.12.2023), яким до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» внесено низку змін. Зокрема, частиною сьомою статті 102 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» визначено, що розмір винагороди члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України встановлюється у розмірі посадового окладу судді Верховного Суду з коефіцієнтом 1,5. Розмір винагороди члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, який є суддею, дорівнює сумі його суддівської винагороди, якщо така сума перевищує розмір посадового окладу судді Верховного Суду з коефіцієнтом 1,5.

Розмір посадового окладу судді Верховного Суду розраховується відповідно до пункту 3 частини третьої статті 135 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» з урахуванням прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня  календарного року. Відповідно до абзацу п’ятого статті 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» прожитковий мінімум, який застосовується для визначення базового розміру посадового окладу судді, з 01 січня 2024 року становить 2102 гривні.

Також Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедур суддівської кар’єри» від 09.12.2023 № 3511-IX виключено положення частини четвертої статті 103 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», якою визначалось, що службу інспекторів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України очолює керівник служби інспекторів Комісії, який підпорядковується безпосередньо Голові Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Розміри посадових окладів державних службовців Вищої кваліфікаційної комісії суддів України визначено постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2023 № 1409 «Питання оплати праці державних службовців на основі класифікації посад у 2024 році».

Схеми посадових окладів працівників патронатної служби та працівників, які виконують функції з обслуговування, визначаються постановою Кабінету Міністрів України від 24.12.2019 № 1112 «Про умови оплати праці працівників державних органів, на яких не поширюється дія Закону України «Про державну службу» (зі змінами). Розміри посадових окладів зазначених категорій працівників секретаріату Комісії обраховуються з урахуванням прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розмір якого встановлено законом про Державний бюджет України на відповідний рік. Абзацом четвертим статті 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» визначено, що прожитковий мінімум для працездатних осіб з 01 січня 2024 року становить 3028 гривень.

Умови оплати праці робітників секретаріату Вищої кваліфікаційної комісії суддів України регулюються наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 23.03.2021 № 609 «Про умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів» (зі змінами).

Ураховуючи викладене, з метою приведення штатного розпису Вищої кваліфікаційної комісії суддів України у відповідність до вказаних положень законодавства, керуючись Регламентом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, затвердженим рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 13.10.2016 № 81/зп-16 (у редакції рішення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України 19.10.2023 № 119/зп-23, зі змінами), Вища кваліфікаційна комісія суддів України

вирішила:

затвердити структуру та штатний розпис Вищої кваліфікаційної комісії суддів України на 2024 рік, що додаються, та ввести їх в дію з 01 січня 2024 року.

 

Головуючий                                                                         Р.М. Сидорович

Члени Комісії:                                                                      Я.М. Дух

                                                                                              Р.А. Кидисюк

                                                                                              Н.Р. Кобецька

                                                                                              О.Л. Коліуш

                                                                                              Р.І. Мельник

                                                                                              О.С. Омельян

                                                                                              А.В. Пасічник

                                                                                              Р.Б. Сабодаш

                                                                                              С.Ю. Чумак

                                                                                              Г.М. Шевчук