X

Про особливості автоматизованого розподілу справ за заявами про участь у конкурсі на зайняття 550 вакантних посад суддів в апеляційних судах

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
20.12.2023
192/зп-23
Про особливості автоматизованого розподілу справ за заявами про участь у конкурсі на зайняття 550 вакантних посад суддів в апеляційних судах

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у пленарному складі:

головуючого – Сидоровича Р.М.,

членів Комісії: Богоноса М.Б., Волкової Л.М., Кидисюка Р.А., Кобецької Н.Р., Мельника Р.І., Омельяна О.С., Пасічника А.В., Сабодаша Р.Б. (доповідач), Чумака С.Ю., Шевчук Г.М.,

розглянувши питання про особливості автоматизованого розподілу справ за заявами про участь у конкурсі на зайняття 550 вакантних посад суддів в апеляційних судах,

встановила:

Відповідно до статті 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон) Комісія є державним колегіальним органом суддівського врядування, який на постійній основі діє у системі правосуддя України у складі шістнадцяти членів.

Рішенням Комісії від 14 вересня 2023 року № 94/зп-23 (зі змінами, внесеними рішенням Комісії від 14 грудня 2023 року № 171/зп-23) оголошено конкурс на зайняття 550 вакантних посад суддів в апеляційних судах.

Відповідно до частини дев’ятої статті 98 Закону для здійснення розподілу справ у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України діє автоматизована система визначення члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, який проводить підготовку до розгляду і доповідає справу. Положення про автоматизовану систему визначення членів Комісії для підготовки до розгляду і доповіді справ затверджується Вищою кваліфікаційною комісією суддів України.

Пунктом 1.1 Положення про автоматизовану систему визначення членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України для підготовки до розгляду і доповіді справ, затвердженого рішенням Комісії від 07 листопада 2016 року № 146/зп-16 (зі змінами) (далі – Положення), встановлено, що автоматизована система забезпечує об’єктивний та неупереджений розподіл справ та інших документів між членами Комісії з додержанням принципів черговості, рівної їх кількості для кожного члена Комісії.

Перелік справ, які розподіляються між членами Комісії, визначено пунктом 1.2 Положення.

Згідно з пунктом 2.10 Положення особливості автоматизованого розподілу справ (документів) визначаються Комісією, про що приймається відповідне рішення, зокрема за наявності інших обставин, що унеможливлюють підготовку до розгляду і доповіді справ (документів).

Відповідно до Умов проведення конкурсу на зайняття 550 вакантних посад суддів в апеляційних судах строк подання документів для участі у конкурсі – з 15 грудня 2023 року до 31 грудня 2023 року. Форма подачі документів – електронна.

Згідно з пунктом 2.8 Положення не розподіляються на члена Комісії справи (документи), що надійшли за п’ять днів до початку відпустки члена Комісії, тривалість якої становить чотирнадцять календарних днів і більше, та в період відпустки члена Комісії.

З даними відділу по роботі з персоналом Секретаріату Комісії, у період з 25 до 31 грудня 2023 року більшість членів Комісії перебуватимуть у відпустках, тобто на цих членів Комісії не розподілятимуться справи за заявами про участь у конкурсі на зайняття 550 вакантних посад суддів в апеляційних судах, оголошеному рішенням Комісії від 14 вересня 2023 року № 94/зп-23 (зі змінами, внесеними рішенням Комісії від 14 грудня 2023 року № 171/зп-23). На переконання Комісії, це може призвести до суттєвої різниці в кількості розподілених документів для кожного члена Комісії і, як наслідок, унеможливити якісну та своєчасну підготовку до розгляду і доповіді документів кандидатів на посаду судді в апеляційних судах.

Заслухавши члена Комісії – доповідача, обговоривши зазначене питання, врахувавши тимчасову відсутність більшості членів Комісії в період подання документів для участі в конкурсі на зайняття 550 вакантних посад суддів в апеляційних судах, проаналізувавши обсяг навантаження членів Комісії, у тому числі тих, які обіймають адміністративні посади Голови та його заступника, з метою ефективної організації роботи Комісії, забезпечення умов для виконання такими членами Комісії обов’язків як за займаною посадою, так і обов’язків члена Комісії, Комісія дійшла висновку про необхідність визначення спеціальних умов автоматизованого розподілу справ за заявами про участь у конкурсі на зайняття 550 вакантних посад суддів в апеляційних судах, оголошеному рішенням Комісії від 14 вересня 2023 року № 94/зп-23 (зі змінами, внесеними рішенням Комісії від 14 грудня 2023 року № 171/зп-23), між членами Комісії на період їх тимчасової відсутності (відрядження, відпустка, тимчасова непрацездатність та інші передбачені законом випадки), а також визначення відсотка участі Голови та його заступника у підготовці та розгляді документів кандидатів на посаду судді в апеляційних судах.

Керуючись статтями 92, 98, 101 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Положенням про автоматизовану систему визначення членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України для підготовки до розгляду і доповіді справ, Комісія

вирішила:

  1. Здійснювати автоматизований розподіл справ за заявами про участь у конкурсі на зайняття 550 вакантних посад суддів в апеляційних судах, оголошеному рішенням Комісії від 14 вересня 2023 року № 94/зп-23 (зі змінами, внесеними рішенням Комісії від 14 грудня 2023 року № 171/зп-23), між членами Комісії, у тому числі в період їх відсутності (відрядження, відпустка, тимчасова непрацездатність та інші передбачені законом випадки).
  2. Встановити, що під час розподілу справ за заявами про участь у конкурсі на зайняття 550 вакантних посад суддів в апеляційних судах, оголошеному рішенням Комісії від 14 вересня 2023 року № 94/зп-23 (зі змінами, внесеними рішенням Комісії від 14 грудня 2023 року № 171/зп-23), відсоток участі Голови Комісії становитиме 50, заступника Голови – 75.

 

Головуючий                                                                                                       Р.М. Сидорович

Члени Комісії:                                                                                                   М.Б. Богоніс

                                                                                                                          Л.М. Волкова

                                                                                                                          Р.А. Кидисюк

                                                                                                                          Н.Р. Кобецька

                                                                                                                          Р.І. Мельник

                                                                                                                          О.С. Омельян

                                                                                                                          А.В. Пасічник

                                                                                                                          Р.Б. Сабодаш

                                                                                                                         С.Ю. Чумак

                                                                                                                          Г.М. Шевчук