X

Про відрядження суддів до Устинівського районного суду Кіровоградської області

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
20.12.2023
186/зп-23
Про відрядження суддів до Устинівського районного суду Кіровоградської області

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі Другої палати:

головуючого – Сидоровича Р.М.,

членів Комісії: Волкової Л.М., Кидисюка Р.А., Коліуша О.Л., Омельяна О.С., Сабодаша Р.Б., Чумака С.Ю. (доповідач),

розглянувши питання про відрядження суддів до Устинівського районного суду Кіровоградської області,

встановила:

До Комісії надійшло повідомлення Державної судової адміністрації України (далі – ДСА України) про необхідність розгляду питання щодо відрядження двох суддів до Устинівського районного суду Кіровоградської області у зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя в цьому суді.

У повідомленні зазначено, що рішенням Вищої ради правосуддя від 24 серпня 2023 року № 852/0/15-23 «Про визначення кількості суддів у місцевих та апеляційних судах» в Устинівському районному суді Кіровоградської області визначено три посади судді. Фактично перебуває на посаді одна суддя – Атаманова С.Ю., призначена вперше на посаду строком на п’ять років Указом Президента України від 24 вересня 2016 року № 410/2016. Повноваження судді припинилися у зв’язку із закінченням терміну призначення. Отже, в Устинівському районному суді Кіровоградської області припинено доступ до правосуддя.

Відрядження двох суддів до Устинівського районного суду Кіровоградської області дозволить відновити доступ до правосуддя в цьому суді.

ДСА України також наголошує, що відрядження суддів із судів, які припинили роботу або територіальну підсудність яких змінено внаслідок неможливості здійснення правосуддя судом з об’єктивних причин під час воєнного стану, у зв’язку з військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами, не вплине на доступ до правосуддя в цих судах.

Частиною першою статті 55 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» встановлено, що у зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя у відповідному суді, виявленням надмірного рівня судового навантаження у відповідному суді, припиненням роботи суду у зв’язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами, за рішенням Вищої ради правосуддя, ухваленим на підставі подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя може бути, за його згодою, відряджений до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя.

Відповідно до вимог пункту 1 розділу III Порядку відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 24 січня 2017 року № 54/0/15-17 (зі змінами) (далі – Порядок), Комісією призначено до розгляду питання про відрядження суддів до Устинівського районного суду Кіровоградської області для здійснення правосуддя.

На офіційному вебсайті Комісії 31 жовтня 2023 року опубліковано оголошення щодо призначення до розгляду питання про відрядження суддів до Устинівського районного суду Кіровоградської області на 22 листопада 2023 року.

До Комісії 03 листопада 2023 року надійшла згода судді Добропільського міськрайонного суду Донецької області Притуляка Сергія Анатолійовича на відрядження до Устинівського районного суду Кіровоградської області.

На офіційному вебсайті Комісії 10 листопада 2023 року опубліковано оголошення про розгляд питання відрядження суддів до іншого суду за їх згодою, зокрема судді Добропільського міськрайонного суду Донецької області Притуляка С.А., 22 листопада 2023 року о 13 год 00 хв.

Рішенням Комісії від 22 листопада 2023 року № 54/пс-23 відмовлено у внесенні подання про відрядження до Устинівського районного суду Кіровоградської області судді Добропільського міськрайонного суду Донецької області Притуляка С.А. та продовжено строк розгляду питання про відрядження суддів до Устинівського районного суду Кіровоградської області до 20 грудня 2023 року.

На офіційному вебсайті Комісії 23 листопада 2023 року розміщено оголошення щодо призначення до розгляду питання про відрядження двох суддів до Устинівського районного суду Кіровоградської області на 20 грудня 2023 року та вказано строк подання документів – сім днів із дня оприлюднення оголошення.

Упродовж визначеного строку жоден суддя не виявив бажання бути відрядженим до вказаного суду.

Абзацом другим пункту 11 розділу ІІІ Порядку визначено, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України приймає рішення про залишення без розгляду та повернення до ДСА України повідомлення про необхідність розгляду питання щодо відрядження судді у разі відсутності суддів, які виявили бажання бути відрядженими до іншого суду.

Комісія, заслухавши доповідача – члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Чумака С.Ю., дослідивши наявні матеріали та беручи до уваги, що після продовження строку розгляду питання жоден суддя не виявив бажання бути відрядженим до Устинівського районного суду Кіровоградської області, дійшла висновку про необхідність залишення без розгляду питання щодо внесення подання про відрядження двох суддів до вказаного суду.

Керуючись статтями 55, 93 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Порядком відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), Вища кваліфікаційна комісія суддів України одноголосно

вирішила:

залишити без розгляду та повернути до Державної судової адміністрації України повідомлення про необхідність розгляду питання щодо відрядження двох суддів до Устинівського районного суду Кіровоградської області.

 

 

Головуючий                                                                           Р.М. Сидорович

Члени Комісії:                                                                        Л.М. Волкова

                                                                                              Р.А. Кидисюк

                                                                                              О.Л. Коліуш

                                                                                              О.С. Омельян

                                                                                               Р.Б. Сабодаш

                                                                                               С.Ю. Чумак