X

Про відрядження суддів до Червонозаводського районного суду міста Харкова

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
13.12.2023
61/пс-23
Про відрядження суддів до Червонозаводського районного суду міста Харкова

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі Першої палати:

головуючого – Ігнатова Р.М.,

членів Комісії: Богоноса М.Б., Гацелюка В.О., Кобецької Н.Р. (доповідач), Мельника Р.І., Пасічника А.В., Шевчук Г.М.,

розглянувши питання про відрядження суддів до Червонозаводського районного суду міста Харкова,

встановила:

До Вищої кваліфікаційної комісії суддів України 06 листопада 2023 року надійшло повідомлення Державної судової адміністрації України (далі – ДСА України) про необхідність розгляду питання щодо відрядження 1 (одного) судді до Червонозаводського районного суду міста Харкова у зв’язку з надмірним рівнем судового навантаження в цьому суді.

Відповідно до протоколу розподілу між членами Комісії від 06 листопада 2023 року доповідачем за повідомленням ДСА України від 06 листопада 2023 року № 8-13417/23 визначено члена Комісії Кобецьку Н.Р.

Комісією 08 листопада 2023 року розпочато процедуру відрядження (як тимчасового переведення) та встановлено семиденний термін (з дня оголошення про початок процедури відрядження судді) для подання документів, визначених пунктом 6 розділу IV-1 Порядку відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 24 січня 2017 року № 54/0/15-17 (зі змінами, далі – Порядок).

У встановлений термін згоду на відрядження подали:

- суддя Лисичанського міського суду Луганської області Коваленко Наталія Вікторівна;

- суддя Вовчанського районного суду Харківської області Сербіненко Інна Володимирівна.

Зазначені судді вдруге надали згоду на відрядження до Червонозаводського районного суду міста Харкова, незважаючи на те, що рішенням Комісії від 25 жовтня 2023 року № 41/пс-23 їм вже було відмовлено у внесенні подання на відрядження до вказаного суду.

Розгляд питання про відрядження суддів до Червонозаводського районного суду міста Харкова призначено Комісією на 06 грудня 2023 року, проте у зв’язку з відрядженням члена Комісії – доповідача Кобецької Н.Р. розгляд цього питання було відкладено на 13 грудня 2023 року.

У засідання Комісії судді не з’явилися.

Згідно з пунктом 8 розділу ІІІ Порядку відсутність судді не перешкоджає розгляду питання щодо внесення подання про його відрядження.

Заслухавши доповідача – члена Комісії Кобецьку Н.Р., проаналізувавши інформацію, наявну в матеріалах щодо відрядження, Комісія у складі Першої палати встановила таке.

Частиною першою статті 55 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» визначено, що у зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя у відповідному суді, виявленням надмірного рівня судового навантаження у відповідному суді, за рішенням Вищої ради правосуддя, ухваленим на підставі подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя може бути, за його згодою, відряджений до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя.

У повідомленні ДСА України зазначено, що у штаті Червонозаводського районного суду міста Харкова визначено 15 (п’ятнадцять) посад суддів, фактично на посадах у цьому суді перебувають 11 суддів, з яких:

2 (двоє) суддів перебувають у соціальних відпустках;

6 (шість) суддів відряджені з інших судів за рішенням голови Верховного Суду;

3 (три) судді цього суду за рішенням голови Верховного Суду відряджені до інших судів.

Ураховуючи тимчасове переведення територіальної підсудності справ Куп’янського міськрайонного суду Харківської області до Червонозаводського районного суду міста Харкова, навантаження в суді збільшилося і середня кількість днів, необхідних для розгляду справ, які надійшли за 9 місяців 2023 року, одним повноважним суддею становить 354 дні, що перевищує середній показник по Україні (294 дні для одного повноважного судді) та свідчить про надмірний рівень навантаження в Червонозаводському районному суду міста Харкова, а тому відрядження 1 (одного) судді дозволить частково знизити рівень судового навантаження в цьому суді.

ДСА України також відзначає, що відрядження суддів із судів, територіальну підсудність яких змінено, не вплине на доступ до правосуддя в цих судах.

Згідно з пунктами 1, 1-2, 2-2, 4-2 розділу ІІ Порядку підставою для відрядження судді є виявлення надмірного рівня судового навантаження у відповідному суді.

Відповідно до пункту 10 розділу III Порядку при розгляді питання щодо відрядження судді у зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя або виявленням надмірного рівня судового навантаження Вищою кваліфікаційною комісією суддів України враховуються такі критерії: якість розгляду справ суддею, стаж роботи на посаді судді, інформація про стан здійснення правосуддя в суді, в якому суддя обіймає штатну посаду. Комісією можуть бути враховані й інші обставини, встановлені під час розгляду питання щодо відрядження судді.

Указом Президента України «Про призначення суддів» від 24 вересня 2016 року № 410/2016 Коваленко Н.В. призначено на посаду судді Лисичанського міського суду Луганської області строком на п’ять років. 24 вересня 2021 року в Коваленко Н.В. закінчився п’ятирічний строк повноважень судді.

У матеріалах досьє судді Лисичанського міського суду Луганської області Коваленко Н.В. відсутні відомості про призначення її на посаду судді безстроково.

Отже, на момент подання до Комісії згоди на тимчасове переведення (відрядження) до іншого суду в судді Коваленко Н.В. закінчився п’ятирічний строк повноважень судді, у зв’язку з чим вона не може здійснювати правосуддя.

Таким чином, відрядження судді Коваленко Н.В. до Червонозаводського районного суду міста Харкова не вплине на зменшення навантаження у цьому суді.

Указом Президента України «Про призначення суддів» від 17 липня 2020 року № 279/2020 Сербіненко І.В. призначено на посаду судді Вовчанського районного суду Харківської області.

Рішенням Голови Верховного Суду від 04 травня 2022 року № 103/0/149-22 «Про відрядження судді Вовчанського районного суду Харківської області Сербіненко І.В. до Решетилівського районного суду Полтавської області» суддю Вовчанського районного суду Харківської області Сербіненко І.В. відряджено до Решетилівського районного суду Полтавської області з 05 травня 2022 року. Відрядження не припинено.

Порядком не передбачено можливості відрядження вже відряджених суддів чи дострокового припинення їх відрядження у зв’язку з поданням згоди на відрядження до іншого суду.

З огляду на викладене Комісія вважає за необхідне відмовити у внесенні подання про відрядження до Червонозаводського районного суду міста Харкова судді Лисичанського міського суду Луганської області Коваленко Н.В. та судді Вовчанського районного суду Харківської області Сербіненко І.В., ураховуючи, що їх відрядження не буде сприяти меті інституту відрядження суддів до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення) та не забезпечить зменшення судового навантаження в Червонозаводському районному суді міста Харкова.

Відповідно до абзацу першого пункту 16 розділу ІІІ Порядку, якщо Вищою кваліфікаційною комісією суддів України прийнято рішення про відмову у внесенні подання про відрядження всіх суддів, які надали згоду на відрядження, Комісією може бути прийнято рішення про залишення без розгляду питання щодо внесення подання про відрядження судді або продовження строку розгляду такого питання.

Ураховуючи, що Комісією прийнято рішення про відмову у внесенні подання про відрядження суддів, які надали згоду на відрядження до Червонозаводського районного суду міста Харкова, згоди інших суддів до Комісії не надходили, Комісія дійшла висновку про залишення без розгляду питання щодо внесення подання про відрядження суддів до цього суду.

Керуючись статтями 55, 82, 93 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Порядком відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), Вища кваліфікаційна комісія суддів України одноголосно

вирішила:

1. Відмовити у внесенні подання на відрядження до Червонозаводського районного суду міста Харкова:

- судді Лисичанського міського суду Луганської області Коваленко Наталії Вікторівни;

- судді Вовчанського районного суду Харківської області Сербіненко Інни Володимирівни.

2. Залишити без розгляду питання щодо внесення подання про відрядження суддів до Червонозаводського районного суду міста Харкова.

Головуючий                                                                                                             Р.М. Ігнатов

Члени Комісії:                                                                                                         М.Б. Богоніс

                                                                                                                                 В.О. Гацелюк

                                                                                                                                 Н.Р. Кобецька

                                                                                                                                 Р.І. Мельник

                                                                                                                                 А.В. Пасічник

                                                                                                                                Г.М. Шевчук