X

Про допуск до участі в конкурсі на зайняття вакантних посад суддів, оголошеному рішенням Комісії від 05 серпня 2019 року № 146/зп-19

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
06.12.2023
34/дс-23
Про допуск до участі в конкурсі на зайняття вакантних посад суддів, оголошеному рішенням Комісії від 05 серпня 2019 року № 146/зп-19

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі Першої палати:

головуючого – Ігнатова Р.М.,

членів Комісії: Богоноса М.Б., Гацелюка В.О., Мельника Р.І., Пасічника А.В., Шевчук Г.М.,

розглянувши питання про допуск до участі в конкурсі на зайняття вакантних посад суддів, оголошеному рішенням Комісії від 05 серпня 2019 року № 146/зп-19,

встановила:

Рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 05 серпня 2019 року № 146/зп-19 оголошено конкурс на зайняття 7 вакантних посад суддів у місцевих загальних судах Донецької та Луганської областей для кандидатів на посаду судді, які відповідають вимогам абзацу сьомого пункту 13 розділу ІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Вищу раду правосуддя».

Цим рішенням затверджено Умови проведення конкурсу на зайняття 7 вакантних посад суддів місцевих загальних судів Донецької та Луганської областей для кандидатів на посаду судді, які відповідають вимогам абзацу сьомого пункту 13 розділу ІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Вищу раду правосуддя» (далі – Умови). Вирішено розглянути питання про допуск кандидатів до проходження спеціальної перевірки 25 вересня 2019 року.

Згідно з пунктом 3 Умов до участі в конкурсі допускаються особи, які: 1) у порядку та строки, визначені Умовами, подали всі необхідні документи; 2) відповідають вимогам абзацу сьомого пункту 13 розділу ІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Вищу раду правосуддя»; 3) за результатом проходження спеціальної перевірки визнані такими, що відповідають установленим вимогам до кандидата на посаду судді.

Відповідно до пункту 10 Умов визначення результатів конкурсу здійснюється на підставі рейтингу його учасників з урахуванням результатів кваліфікаційного іспиту, складеного до набрання чинності Законом України «Про судоустрій і статус суддів»
від 02 червня 2016 року № 1402-VІІІ.

Інформацію про дату та час проведення конкурсу вирішено опублікувати на офіційному вебсайті Комісії після прийняття рішення про допуск кандидатів до участі в конкурсі за результатами проходження ними спеціальної перевірки (пункт 11 Умов).

Рішенням Комісії від 25 вересня 2019 року № 646/дс-19 визнано такими, що в установлені спосіб та строки подали всі необхідні документи, а також відповідають вимогам абзацу сьомого пункту 13 розділу ІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Вищу раду правосуддя», зокрема, таких кандидатів: Войтуха Олександра Миколайовича, Краснокутську Наталію Сергіївну, Краснокутського Сергія Олександровича, Форощук Світлану Анатоліївну.

Вказаних кандидатів допущено до проходження спеціальної перевірки (пункт 2 рішення Комісії від 25 вересня 2019 року № 646/дс-19).

З метою перевірки відомостей стосовно осіб, які претендують на посаду судді, Комісією 27 вересня 2019 року надіслано запити до Державної судової адміністрації України, Національної поліції України, Національного агентства з питань запобігання корупції, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, місцевих державних адміністрацій, Міністерства освіти і науки України та обласних військових комісаріатів.

Пунктом 29¹ розділу ХІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон) передбачено, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України, утворена відповідно до Закону, завершує конкурсні процедури, розпочаті Вищою кваліфікаційною комісією суддів України до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» (до 07 листопада 2019 року).

До набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» розпочато та не завершено, зокрема, конкурс на зайняття 7 вакантних посад суддів у місцевих загальних судах Донецької та Луганської областей для кандидатів на посаду судді, які відповідають вимогам абзацу сьомого пункту 13 розділу ІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Вищу раду правосуддя», оголошений рішенням Комісії від 05 серпня 2019 року № 146/зп-19.

Згідно з пунктом 2 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» з дня набрання чинності цим законом (07 листопада 2019 року) повноваження членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України припинено.

Вищою радою правосуддя 01 червня 2023 року призначено 16 членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

20 липня 2023 року продовжено конкурс на зайняття 7 вакантних посад суддів місцевих загальних судів, оголошений рішенням Комісії від 05 серпня 2019 року
№ 146/зп-19, з етапу визначення результатів спеціальної перевірки та допуску кандидатів до участі в конкурсі.

Відповідно до частини першої статті 74 Закону для проведення спеціальної перевірки Вища кваліфікаційна комісія суддів України після ухвалення попереднього рішення про допуск осіб, які успішно склали відбірковий іспит, до наступного етапу добору надсилає до уповноважених органів запити про перевірку відповідних відомостей щодо вказаних осіб.

З метою забезпечення повноти, актуальності та достовірності результатів спеціальної перевірки, допущення до конкурсу кандидатів, які відповідають вимогам, встановленим частиною другою статті 127 Конституції України та статтею 69 Закону, Комісією на підставі статті 74 Закону надіслано звернення учасникам добору та запити до відповідних органів.

Пунктами 5.4 та 5.5 розділу V Положення про проведення конкурсу на зайняття вакантної посади судді, затвердженого рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 02 листопада 2016 року № 141/зп-16, визначено, що на підставі одержаної інформації відповідальна особа готує довідку про результати проведення спеціальної перевірки. Матеріали спеціальної перевірки долучаються до досьє кандидата.

За результатами спеціальної перевірки підтверджено відповідність встановленим вимогам таких кандидатів на посаду судді:

Войтуха Олександра Миколайовича,

Краснокутської Наталії Сергіївни,

Краснокутського Сергія Олександровича,

Форощук Світлани Анатоліївни.

З огляду на викладене Комісія дійшла висновку про допуск вказаних вище кандидатів до участі в конкурсі на зайняття вакантних посад суддів, оголошеному рішенням Комісії від 05 серпня 2019 року № 146/зп-19.

Ураховуючи викладене та керуючись статтями 69, 79, 93, 101 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Положенням про проведення конкурсу на зайняття вакантної посади судді, Вища кваліфікаційна комісія суддів України одноголосно

вирішила:

допустити до участі в конкурсі на зайняття вакантних посад суддів, оголошеному рішенням Комісії від 05 серпня 2019 року № 146/зп-19, за результатами спеціальної перевірки таких кандидатів:

Войтуха Олександра Миколайовича,

Краснокутську Наталію Сергіївну,

Краснокутського Сергія Олександровича,

Форощук Світлану Анатоліївну.

Головуючий                                                                                                            Р.М. Ігнатов

Члени Комісії:                                                                                                         М.Б. Богоніс

                                                                                                                                 В.О. Гацелюк

                                                                                                                                 Р.І. Мельник

                                                                                                                                 А.В. Пасічник

                                                                                                                                 Г.М. Шевчук