X

Про розгляд заяви члена Комісії Кидисюка Романа Анатолійовича щодо самовідводу стосовно розгляду питання про допуск до участі в конкурсі кандидата на посаду судді Пукаляка Тараса Михайловича

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
01.12.2023
151/зп-23
Про розгляд заяви члена Комісії Кидисюка Романа Анатолійовича щодо самовідводу стосовно розгляду питання про допуск до участі в конкурсі кандидата на посаду судді Пукаляка Тараса Михайловича

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у пленарному складі:

головуючого – Ігнатова Р.М. (доповідач),

членів Комісії: Волкової Л.М., Кобецької Н.Р., Коліуша О.Л., Омельяна О.С., Пасічника А.В., Сабодаша Р.Б., Сидоровича  Р.М., Шевчук Г.М.,

розглянувши заяву члена Комісії Кидисюка Романа Анатолійовича про самовідвід щодо розгляду питання про допуск до участі в конкурсі кандидата на посаду судді Пукаляка Тараса Михайловича,

встановила:

Рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 14 вересня 2023 року № 95/зп-23 оголошено конкурс на зайняття 560 вакантних посад суддів у місцевих судах для кандидатів на посаду судді, зарахованих до резервів на заміщення вакантних посад суддів місцевих судів (далі – Конкурс).

Рішенням Комісії від 16 листопада 2023 року № 127/зп-23 утворено тимчасові колегії Вищої кваліфікаційної комісії суддів України для вирішення питання допуску кандидатів на посаду судді до участі в оголошеному Конкурсі. Тимчасову колегію № 2 затверджено у складі Волкової Л.М., Кидисюка Р.А. та Сидоровича Р.М.

Відповідно до автоматизованого розподілу справ на розгляд членів Комісії Волкової Л.М., Кидисюка Р.А., Сидоровича Р.М. надійшло 129 заяв кандидатів, які виявили намір брати участь у Конкурсі.

Членом Комісії Кидисюком Р.А. 01 грудня 2023 року подано заяву про самовідвід щодо розгляду питання про допуск до участі в конкурсі кандидата на посаду судді Пукаляка Тараса Михайловича.

У поданій заяві зазначено, що серед кандидатів, які подали заяви і мають намір брати участь у конкурсі на зайняття вакантних посад суддів місцевих судів, є Пукаляк Тарас Михайлович, якого Кидисюк Р.А. особисто знає, перебуває з ним у дружніх стосунках. Також Кидисюк Р.А. під час здійснення правосуддя заявляв самовідвід у справі, де стороною був Пукаляк Т.М.

Відповідно до статті 100 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» член Комісії не має права брати участі у розгляді питання та ухваленні рішення і підлягає відводу (самовідводу), якщо наявні дані про конфлікт інтересів або обставини, що викликають сумнів у його безсторонності. За наявності таких обставин член Комісії повинен заявити самовідвід. Із тих самих підстав відвід члену Комісії можуть заявити особи, стосовно яких або за поданням яких розглядається питання.

Згідно з частиною третьою статті 100 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» рішення про відвід (самовідвід) ухвалюється більшістю голосів членів Комісії, які беруть участь у засіданні. Голосування проводиться за відсутності члена Комісії, стосовно якого вирішується питання про відвід (самовідвід).

Розглянувши зазначену заяву, Комісія дійшла висновку про необхідність задоволення самовідводу члена Комісії Кидисюка Р.А. щодо розгляду питання про допуск до участі в конкурсі кандидата на посаду судді Пукаляка Т.М. з метою усунення обставин, що можуть викликати сумніви у безсторонності члена Комісії, і забезпечення об’єктивності та неупередженості роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Керуючись статтями 92, 93, 100, 101 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України одноголосно

вирішила:

задовольнити заяву члена Комісії Кидисюка Романа Анатолійовича від 01 грудня 2023 року про самовідвід щодо розгляду питання про допуск до участі в конкурсі кандидата на посаду судді Пукаляка Тараса Михайловича.

 

 

Головуючий                                                                                  Р.М. Ігнатов

Члени Комісії:                                                                               Л.М. Волкова

                                                                                                      Н.Р. Кобецька

                                                                                                      О.Л. Коліуш

                                                                                                      О.С. Омельян

                                                                                                      А.В. Пасічник

                                                                                                      Р.Б. Сабодаш

                                                                                                     Р.М. Сидорович

                                                                                                      Г.М. Шевчук