X

Про відрядження суддів до Уманського міськрайонного суду Черкаської області

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
06.12.2023
59/пс-23
Про відрядження суддів до Уманського міськрайонного суду Черкаської області

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі Першої палати:

головуючого – Ігнатова Р.М.,

членів Комісії: Богоноса М.Б., Гацелюка В.О., Мельника Р.І., Пасічника  А.В., Шевчук Г.М. (доповідача),

розглянувши питання про відрядження суддів до Уманського міськрайонного суду Черкаської області,

встановила:

До Вищої кваліфікаційної комісії суддів України 09 листопада 2023 року (за вх. № 32дпс-738/23) надійшло повідомлення Державної судової адміністрації України (далі – ДСА України) про наявність підстав для відрядження двох суддів до Уманського міськрайонного суду Черкаської області у зв’язку з виявленням надмірного рівня судового навантаження в цьому суді.

Відповідно до протоколу розподілу між членами Комісії від 09 листопада 2023 року доповідачем за повідомленням ДСА України визначено члена Комісії Шевчук Г.М.

На офіційному вебсайті Комісії 15 листопада 2023 року опубліковано оголошення про призначення до розгляду в засіданні Комісії питання про відрядження суддів до Уманського міськрайонного суду Черкаської області на 06 грудня 2023 року.

До Комісії 20 листопада 2023 року зі згодою на відрядження до Уманського міськрайонного суду Черкаської області звернулася суддя Косівського районного суду Івано-Франківської області Драч Дар’я Сергіївна.

Суддя Драч Д.С. повідомлена про час і місце засідання шляхом розміщення оголошення на офіційному вебсайті Комісії, у засідання Комісії не з’явилася. Згідно з пунктом 8 розділу ІІІ Порядку відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення) (далі – Порядок) неявка судді не перешкоджає розгляду питання щодо внесення подання про його відрядження.

Заслухавши члена Комісії – доповідача, пояснення судді Драч Д.С, розглянувши матеріали, необхідні для вирішення питання щодо доцільності внесення подання до Вищої ради правосуддя з рекомендацією про відрядження судді Косівського районного суду Івано-Франківської області до Уманського міськрайонного суду Черкаської області, Комісія у складі Першої палати встановила таке.

Частиною першою статті 55 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» визначено, що у зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя у відповідному суді, виявленням надмірного рівня судового навантаження у відповідному суді, за рішенням Вищої ради правосуддя, ухваленим на підставі подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя може бути, за його згодою, відряджений до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя.

Згідно з інформацією ДСА України середня по Україні кількість днів, необхідних для розгляду справ одним повноважним суддею місцевого загального суду, у 2022 році становила 252 дні; у першому півріччі 2023 року – 190 днів.

У штаті Уманського міськрайонного суду Черкаської області визначено чотирнадцять посад суддів. Фактично перебувають на посадах сім суддів.

Повноваження судді Уманського міськрайонного суду Черкаської області Гончарук В.М., вперше призначеного на посаду судді строком на п’ять років Указом Президента України від 24 лютого 2011 року № 246/2011, припинено у зв’язку із закінченням строку, на який його було призначено.

Суддя Уманського міськрайонного суду Черкаської області Горячківська Л.В. за рішенням Вищої ради правосуддя від 24 січня 2017 року № 17/0/15-17 тимчасово відсторонена від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.

Нормативний час, потрібний суддям для розгляду справ та матеріалів, що надійшли до місцевих загальних судів, за даними звітності за 9 місяців 2023 року, становить у середньому по Україні 294 дні для одного повноважного судді з урахуванням рекомендованих Вищою радою правосуддя показників середньої тривалості розгляду справ (рішення Вищої ради правосуддя від 24 листопада 2020 року № 3237/0/15-20).

В Уманському міськрайонному суді Черкаської області середня кількість днів, необхідних для розгляду справ, які надійшли за звітний період, одним повноваженим суддею становить 395 днів, тобто перевищує середній показник по Україні, що дає підстави стверджувати про наявність у суді надмірного рівня судового навантаження.

ДСА України також наголошує, що відрядження суддів із судів, які припинили роботу або територіальну підсудність яких змінено унаслідок неможливості здійснення правосуддя судом з об’єктивних причин під час воєнного стану, у зв’язку з військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами, не вплине на доступ до правосуддя в цих судах.

Відповідно до абзацу першого пункту 10 розділу III Порядку при розгляді питання щодо відрядження судді у зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя або виявленням надмірного рівня судового навантаження Вищою кваліфікаційною комісією суддів України враховуються такі критерії: якість розгляду справ суддею, стаж роботи на посаді судді, інформація про стан здійснення правосуддя в суді, в якому суддя обіймає штатну посаду. Комісією можуть бути враховані й інші обставини, встановлені під час розгляду питання щодо відрядження судді. Крім того, за загальним правилом, визначеним абзацом четвертим пункту 1 розділу І Порядку, відрядження суддів із судів, у яких вони обіймають штатні посади, не повинно суттєво впливати на середній рівень судового навантаження та доступ до правосуддя в цих судах.

Драч Д.С. Указом Президента України від 02 липня 2020 року № 265/2020 призначено на посаду судді Косівського районного суду Івано-Франківської області.

Стаж роботи Драч Д.С. на посаді судді становить близько трьох років.

Згідно з довідкою Косівського районного суду Івано-Франківської області кількість справ, розглянутих суддею Драч Д.С. у 2021 році, становить: кримінальних – 250, з яких жодне рішення не скасовувалося та не змінювалося; цивільних – 280, з яких скасовано 3 рішення, змінено 2 рішення; адміністративних – 9, з яких жодне рішення не скасовувалося та не змінювалося; про адміністративні правопорушення – 376, з яких скасовано 2 рішення та змінено 1 рішення.

У 2022 році кількість справ, розглянутих суддею Драч Д.С., становить: кримінальних – 215, з яких скасовано 3 рішення, змінено 1 рішення; цивільних – 223, з яких скасовано 4 рішення, змінено 1 рішення; адміністративних – 4, з яких жодне рішення не скасовувалося та не змінювалося; про адміністративні правопорушення – 294, з яких скасовано 4 рішення, змінено 2 рішення.

Також у довідці зазначено, що в Косівському районному суді Івано-Франківської області штатна чисельність суддів – 6, фактична чисельність суддів – 4, кількість суддів, які здійснюють правосуддя, – 3. Загальна кількість справ, що перебувають у провадженні суддів Косівського районного суду Івано-Франківської області, становить: кримінальні справи – 171, цивільні справи – 259, адміністративні справи – 4, справи про адміністративні правопорушення – 151.

За інформацією, наданою головою Косівського районного суду Івано- Франківської області на запит Комісії, станом на 24 листопада 2023 року Драч Д.С. не має нерозглянутих справ; справ, які розглядаються колегіально; відрядження судді Драч Д.С. суттєво не вплине на середній рівень судового навантаження та доступ до правосуддя у суді, ураховуючи, зокрема, те, що суддя з 02 жовтня 2023 року ІНФОРМАЦІЯ_1.

Додатково (із зазначенням відповідних періодів) поінформовано, що з 01 січня 2022 року до 24 листопада 2023 року суддя Драч Д.С. перебувала у відпустках та ІНФОРМАЦІЯ_2.

Таким чином, головою Косівського районного суду Івано-Франківської області не висловлено заперечення стосовно відрядження судді Драч Д.С. до іншого суду.

За інформацією, наданою ДСА України, нормативний час для розгляду справ у Косівському районному суді Івано-Франківської області у 2022 році на одного повноважного суддю становив 250 днів, у першому півріччі 2023 року – 198 днів.

Під час вирішення питання про відрядження суддів до Уманського міськрайонного суду Черкаської області суддя Драч Д.С. просила врахувати, що наразі вона ІНФОРМАЦІЯ_3 та проживає в місті Умань, де забезпечена житлом. За місцезнаходженням Косівського районного суду Івано-Франківської області, де вона займає штатну посаду судді, доступного та придатного житла для проживання ІНФОРМАЦІЯ_4 вона не має.

Суддя наголосила, що їй відомо про кадровий дефіцит в Уманському міськрайонному суді Черкаської області, та вважає, що відрядження вирішить складну кадрову ситуацію в цьому суді та сприятиме зменшенню навантаження на суддів у ньому.

На адресу Комісії надійшов лист Громадської організації «Разом проти корупції», в якому висловлено заперечення щодо відрядження судді Драч Д.С. до Уманського міськрайонного суду Черкаської області з огляду на те, що Косівський районний суд Івано-Франківської області є другим за навантаженістю серед районних судів області і відрядження судді матиме негативний вплив на строки розгляду справ у ньому іншими суддями.

Ураховуючи зазначене, зокрема те, що суддя Драч Д.С. ІНФОРМАЦІЯ_5, не здійснює правосуддя, не приступила до виконання своїх обов’язків судді Косівського районного суду Івано-Франківської області, а заявила лише про намір приступити до здійснення правосуддя, Комісія вважає, що ухвалення рішення про внесення подання до Вищої ради правосуддя про відрядження судді Драч Д.С. є передчасним та не слугуватиме досягненню мети інституту відрядження.

З огляду на викладене Комісія доходить висновку про необхідність відмовити у внесенні подання до Вищої ради правосуддя про відрядження судді Косівського районного суду Івано-Франківської області Драч Д.С. до Уманського міськрайонного суду Черкаської області.

Абзацом першим пункту 16 розділу ІІІ Порядку встановлено, якщо Вищою кваліфікаційною комісією суддів України прийнято рішення про відмову у внесенні подання про відрядження всіх суддів, які надали згоду на відрядження, Комісією може бути прийнято рішення про залишення без розгляду питання щодо внесення подання про відрядження судді або продовження строку розгляду такого питання.

Зважаючи на те, що Комісією прийнято рішення про відмову у внесенні подання про відрядження судді, яка надала згоду на відрядження до Уманського міськрайонного суду Черкаської області, Комісія дійшла висновку про необхідність залишити без розгляду питання щодо внесення подання про відрядження суддів до цього суду.

Керуючись статтями 55, 82, 93 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Порядком відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), Вища кваліфікаційна комісія суддів України одноголосно

вирішила:

1. Відмовити у внесенні подання до Вищої ради правосуддя про відрядження судді Косівського районного суду Івано-Франківської області Драч Дар’ї Сергіївни до Уманського міськрайонного суду Черкаської області.

2. Залишити без розгляду питання щодо внесення подання про відрядження суддів до Уманського міськрайонного суду Черкаської області.

 

 

Головуючий                                                                                                           Р.М. Ігнатов

Члени Комісії:                                                                                                       М.Б. Богоніс

                                                                                                                               В.О. Гацелюк

                                                                                                                               Р.І. Мельник

                                                                                                                               А.В. Пасічник

                                                                                                                               Г.М. Шевчук