X

Про відрядження суддів до Центрального районного суду міста Миколаєва

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
29.11.2023
58/пс-23
Про відрядження суддів до Центрального районного суду міста Миколаєва

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі Другої палати:

головуючого – Чумака С.Ю.,

членів Комісії: Волкової Л.М., Кидисюка Р.А., Омельяна О.С. (доповідач), Сабодаша Р.Б.,

розглянувши питання про відрядження суддів до Центрального районного суду міста Миколаєва,

встановила:

До Комісії 02.11.2023 надійшло повідомлення Державної судової адміністрації України (далі ДСА України) від 02.11.2023 № 8-13235/23 про необхідність розгляду питання щодо відрядження двох суддів до Центрального районного суду міста Миколаєва у зв’язку з виявленням у ньому надмірного рівня судового навантаження.

У повідомленні зазначено, що у штаті Центрального районного суду міста Миколаєва сімнадцять посад суддів, фактично обіймають посади дванадцять суддів, з яких троє суддів відряджені з інших судів до Центрального районного суду міста Миколаєва для здійснення правосуддя рішеннями Голови Верховного Суду. Водночас рішеннями Голови Верховного Суду троє суддів відряджені з Центрального районного суду міста Миколаєва.

За інформацією ДСА України, за дев’ять місяців 2023 року середня кількість днів, необхідних для розгляду справ та матеріалів, що надійшли до місцевих загальних судів, по Україні становить 294 дні для одного повноважного судді з урахуванням рекомендованих Вищою радою правосуддя показників середньої тривалості розгляду справ (рішення Вищої ради правосуддя від 24.11.2020 № 3237/0/15-20).

У Центральному районному суді міста Миколаєва середня кількість днів, необхідних для розгляду справ, які надійшли за дев’ять місяців 2023 року, одним повноважним суддею, становить 393 дні, що, на переконання ДСА України, свідчить про наявність надмірного навантаження на суддів у цьому суді порівняно із показником по Україні. Відрядження двох суддів до Центрального районного суду міста Миколаєва дозволить частково врегулювати рівень судового навантаження в цьому суді, при цьому середня кількість днів, необхідних для розгляду справ, становитиме 337 днів.

У повідомленні ДСА України також зазначено, що відрядження суддів із судів, територіальну підсудність яких змінено внаслідок неможливості здійснення судом правосуддя з об’єктивних причин під час воєнного стану, у зв’язку з військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами, не вплине на доступ до правосуддя в цих судах.

На офіційному вебсайті Комісії 08.11.2023 опубліковано оголошення про призначення до розгляду у засіданні Комісії питання про відрядження суддів до Центрального районного суду міста Миколаєва на 29.11.2023, у якому вказано строк подання суддями згоди на відрядження — до 15.11.2023.

До Комісії 13.11.2023 надійшла згода судді Веселинівського районного суду Миколаївської області Чаричанського Павла Олексійовича на відрядження до Центрального районного суду міста Миколаєва.

На офіційному вебсайті Комісії 17.11.2023 опубліковано повідомлення про засідання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України 29.11.2023 для розгляду, серед інших, питання відрядження суддів до Центрального районного суду міста Миколаєва.

27.11.2023 від судді Веселинівського районного суду Миколаївської області Чаричанського П.О. надійшло клопотання про розгляд питання його відрядження до іншого суду без його участі.

В засідання Комісії 29.11.2023 суддя Чаричанський П.О. не прибув.

Згідно з абзацом другим пункту 8 розділу ІІІ Порядку відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 24 січня 2017 року № 54/0/15-17 (зі змінами), неявка судді не перешкоджає розгляду питання щодо внесення подання про відрядження судді або про дострокове закінчення відрядження за його відсутності.

Заслухавши члена Комісії – доповідача, розглянувши матеріали, необхідні для вирішення питання щодо внесення подання до Вищої ради правосуддя з рекомендацією про відрядження судді Веселинівського районного суду Миколаївської області до Центрального районного суду міста Миколаєва, Комісія встановила таке.

Указом Президента України від 12.12.2019 № 899/2019 Чаричанського Павла Олексійовича призначено на посаду судді Веселинівського районного суду Миколаївської області.

Згідно з листом Веселинівського районного суду Миколаївської області від 21.11.2023 № 1.2/176/2023 у провадженні судді Чаричанського П.О. станом на 01.11.2023 перебуває 74 судові справи та матеріали: кримінального судочинства – 26, цивільного судочинства – 31 та справи про адміністративні правопорушення – 17. У 2021 році суддею розглянуто 274 справи, у 2022 році – 200 справ, у 2023 році – 170 справ. Суддя бере участь у колегіальному розгляді 4 кримінальних справ, у двох з яких є головуючим. У провадженні судді перебуває 11 кримінальних справ та 1 цивільна справа, розгляд яких триває понад один рік.

Комісією встановлено, що згідно зі статистичними даними за дев’ять місяців 2023 року до Веселинівського районного суду Миколаївської області надійшло справ та матеріалів 957; чисельність суддів відповідно до рішення ВРП – 4; чисельність суддів з повноваженнями станом на 30.09.2023 – 4; чисельність суддів за нормативами – 3. Середня кількість днів, необхідних для розгляду справ, які надійшли за дев’ять місяців 2023 року, одним повноважним суддею становить 96 днів.

Згідно з частиною першою статті 125 Конституції України судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом.

Принцип територіальності забезпечує територіальне розмежування компетенції судів загальної юрисдикції і зумовлений потребою доступності правосуддя на всій території України (підпункт 3.2 пункту 3 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України у справі щодо принципу інстанційності в системі судів загальної юрисдикції від 12.07.2011 № 9-рп/2011).

Зазначений конституційний принцип знаходить своє відображення у тому, що суддя першочергово зобов’язаний забезпечити потребу в доступі до правосуддя у суді, до якого він призначений, крім випадків, коли здійснення правосуддя в такому суді є неможливим або коли навантаження в суді, до якого його призначено, дозволяє без шкоди для реалізації конституційного принципу забезпечення доступу до правосуддя здійснити відрядження судді до іншого суду.

Отже, забезпечення доступу до правосуддя залежить від принципу територіальності, а надмірний рівень судового навантаження у відповідному суді фактично обмежує такий доступ. Нормами чинного законодавства не передбачено можливості зміни територіальної підсудності у зв’язку з виявленим надмірним рівнем судового навантаження в певному суді, зумовленим відсутністю у ньому повного складу повноважних суддів. Отже, саме інститут відрядження суддів покликаний забезпечити доступність правосуддя на всій території України з дотриманням принципу територіальності.

Абзацом першим частини першої статті 55 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон) передбачено, що у зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя у відповідному суді, виявленням надмірного рівня судового навантаження у відповідному суді, припиненням роботи суду у зв’язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами, за рішенням Вищої ради правосуддя, ухваленим на підставі подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя може бути, за його згодою, відряджений до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя.

Згідно з частиною першою статті 82 Закону суддя може бути переведений, у тому числі тимчасово, шляхом відрядження на посаду судді до іншого суду Вищою радою правосуддя в порядку, передбаченому законом.

Відповідно до пункту 10 розділу III Порядку відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 24 січня 2017 року № 54/0/15-17 (зі змінами), при розгляді питання щодо відрядження судді у зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя або виявленням надмірного рівня судового навантаження Вищою кваліфікаційною комісією суддів України враховуються такі критерії: якість розгляду справ суддею, стаж роботи на посаді судді, інформація про стан здійснення правосуддя в суді, в якому суддя обіймає штатну посаду. Комісією можуть бути враховані й інші обставини, встановлені під час розгляду питання щодо відрядження судді.

Дослідивши інформацію про стан здійснення правосуддя у Веселинівському районному суді Миколаївської області, у якому суддя Чаричанський П.О. обіймає штатну посаду, беручи до уваги обставини, встановлені під час розгляду питання щодо відрядження суддів, Комісія дійшла висновку, що відрядження судді Чаричанського П.О. суттєво не вплине на рівень судового навантаження в суді, з якого він відряджається, однак дозволить частково врегулювати судове навантаження у Центральному районному суді Миколаївської області.

Відповідно до абзацу першого пункту 11 розділу ІІІ Порядку за результатами розгляду питання про відрядження судді Вища кваліфікаційна комісія суддів України приймає рішення, зокрема, про внесення подання до Вищої ради правосуддя з рекомендацією на відрядження судді.

Керуючись статтями 55, 82, 93 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Порядком відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), затвердженим рішенням Вищої ради правосуддя від 24.01.2017 № 54/0/15-17 (зі змінами), Вища кваліфікаційна комісія суддів України одноголосно

вирішила:

внести до Вищої ради правосуддя подання з рекомендацією про відрядження до Центрального районного суду міста Миколаєва для здійснення правосуддя строком на 1 (один) рік судді Веселинівського районного суду Миколаївської області Чаричанського Павла Олексійовича.

 

Головуючий                                                                                     С.Ю. Чумак

Члени Комісії:                                                                                 Л.М. Волкова

                                                                                                         Р.А. Кидисюк

                                                                                                        О.С. Омельян

                                                                                                       Р.Б. Сабодаш