X

Про дострокове закінчення відрядження судді Донецького окружного адміністративного суду

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
18.10.2023
35/пс-23
Про дострокове закінчення відрядження судді Донецького окружного адміністративного суду

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі Другої палати:

головуючого – Чумака С.Ю.,

членів Комісії: Волкової Л.М., Кидисюка Р.А., Коліуша О.Л., Омельяна О.С., Сабодаша Р.Б.,

розглянувши питання про дострокове закінчення відрядження судді Донецького окружного адміністративного суду,

встановила:

До Комісії 20.09.2023 надійшло повідомлення Державної судової адміністрації України (далі – ДСА України) про необхідність розгляду питання щодо дострокового закінчення відрядження судді Донецького окружного адміністративного суду Шувалової Тетяни Олександрівни у зв’язку з припиненням здійснення правосуддя в Окружному адміністративному суді міста Києва, до якого вона була відряджена.

В обґрунтування необхідності дострокового закінчення відрядження судді Донецького окружного адміністративного суду Шувалової Т.О. ДСА України покликається на припинення обставин, що були підставою відрядження судді (стаття 3, абзац другий пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду»).

Відповідно до протоколу розподілу між членами Комісії від 20.09.2023 доповідачем за вказаним вище повідомленням ДСА України визначено члена Комісії Сабодаша Р.Б.

Розгляд питання про дострокове закінчення відрядження судді Донецького окружного адміністративного суду Комісією у складі Другої палати призначено на 18.10.2023, про що суддю Шувалову Т.О. повідомлено шляхом розміщення на офіційному веб-сайті Комісії відповідного оголошення.

У засідання Комісії 18.10.2023 суддя Донецького окружного адміністративного суду Шувалова Т.О. не прибула.

Згідно з абзацом третім частини другої статті 55 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 02.06.2016 № 1402-VIII (далі – Закон) Вища рада правосуддя на підставі подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України може ухвалити рішення про дострокове закінчення відрядження судді, якщо обставини, що були підставою відрядження судді, припинилися, про що повідомляється суддя.

Розгляд питання про дострокове закінчення відрядження судді здійснюється відповідно до Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Порядку відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя № 54/0/15-17 від 24.01.2017 (далі – Порядок).

Абзацом першим пункту 1 розділу ІІІ Порядку передбачено, що розгляд питання щодо внесення подання про відрядження судді або про дострокове закінчення відрядження судді здійснюється Вищою кваліфікаційною комісією суддів України не пізніше ніж за тридцять днів із дня одержання повідомлення ДСА України.

Згідно з абзацом другим пункту 8 розділу ІІІ Порядку неявка судді не перешкоджає розгляду питання щодо внесення подання про відрядження судді або про дострокове закінчення відрядження за його відсутності.

Заслухавши доповідача – члена Комісії Сабодаша Р.Б., проаналізувавши матеріали щодо дострокового закінчення відрядження судді Донецького окружного адміністративного суду Шувалової Т.О. до Окружного адміністративного суду міста Києва, інформацію, надану ДСА України, Комісія встановила таке.

Шувалову Т.О. Указом Президента України від  25.07.2013 № 391/2013 призначено на посаду судді Донецького окружного адміністративного суду строком на п’ять років; Указом Президента України від 17.04.2019 № 148/2019 призначено на посаду судді Донецького окружного адміністративного суду; рішенням Голови Верховного Суду від 12.09.2022 № 424/0/149-22 відряджено до Окружного адміністративного суду міста Києва для здійснення правосуддя з 14.09.2022.

Законом України «Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду» від 13.12.2022 № 2825-ІХ, який набрав чинності 15.12.2022, ліквідовано Окружний адміністративний суд міста Києва.

Пунктом 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду» від 13.12.2022 № 2825-ІХ встановлено, що з дня набрання чинності цим Законом Окружний адміністративний суд міста Києва припиняє здійснення правосуддя.

Згідно з частиною першою статті 125 Конституції України судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом.

Так, відповідно до частини першої статті 82 Закону суддя може бути переведений, в тому числі тимчасово шляхом відрядження, на посаду судді до іншого суду Вищою радою правосуддя в порядку, передбаченому законом.

Водночас частиною першою статті 55 Закону визначено, що у зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя у відповідному суді, виявленням надмірного рівня судового навантаження у відповідному суді, припиненням роботи суду у зв’язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами, за рішенням Вищої ради правосуддя, ухваленим на підставі подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя може бути, за його згодою, відряджений до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя.

Частиною другою статті 55 Закону та пунктами 1-2, 2-2 розділу ІІ Порядку встановлено, що Вища рада правосуддя на підставі подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України може ухвалити рішення про дострокове закінчення відрядження судді, якщо обставини, що були підставою відрядження судді, припинилися, про що повідомляється суддя. Суддя, стосовно якого Вищою радою правосуддя ухвалено рішення про дострокове закінчення відрядження судді, повертається на роботу до суду, з якого був відряджений.

Підстави дострокового закінчення відрядження судді встановлюються ДСА України за зверненням голови суду, до якого відряджений суддя, або голови суду, з якого відряджений суддя. ДСА України надсилає повідомлення про необхідність розгляду питання щодо відрядження судді або дострокового закінчення відрядження судді до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, а у період відсутності її повноважного складу – до Вищої ради правосуддя, протягом десяти днів з дати отримання звернення (підпункти 2-2, 3 розділу ІІ Порядку).

Як встановлено Комісією, Окружний адміністративний суд міста Києва ліквідовано, здійснення правосуддя в ньому припинено з 15.12.2022, тобто обставини, які були підставою відрядження судді Донецького окружного адміністративного суду Шувалової Т.О. до Окружного адміністративного суду міста Києва, припинилися.

На переконання Комісії, продовження відрядження судді Шувалової Т.О. до суду, в якому не здійснюється правосуддя, зробить ілюзорною саму конституційну гарантію доступу до правосуддя, тому є необхідність внести подання Вищій раді правосуддя з рекомендацією про дострокове закінчення відрядження судді Донецького окружного адміністративного суду Шувалової Т.О. до Окружного адміністративного суду міста Києва.

Керуючись статтями 55, 82 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Порядком відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), Регламентом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вища кваліфікаційна комісія суддів України

вирішила:

внести до Вищої ради правосуддя подання з рекомендацією про дострокове закінчення відрядження судді Донецького окружного адміністративного суду Шувалової Тетяни Олександрівни до Окружного адміністративного суду міста Києва.

Головуючий                                                                                                                   С.Ю. Чумак

Члени Комісії:                                                                                                               Л.М. Волкова

                                                                                                                                       Р.А. Кидисюк

                                                                                                                                       О.Л. Коліуш

                                                                                                                                       О.С. Омельян

                                                                                                                                       Р.Б. Сабодаш