X

31/пс-23

Назва документа: 
Рішення
Дата створення документа: 
04.10.2023
Дата надходження документа: 
04.10.2023
Джерело інформації: 
Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Галузь: 
Суддівське врядування
Тип, носій: 
Текстовий документ
Вид документа: 
Рішення
Форма зберігання: 
Паперова
Місце зберігання: 
Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
04.10.2023
31/пс-23
Про дострокове закінчення відрядження суддів Центрального районного суду міста Миколаєва

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі Другої палати:

головуючого – Сидоровича Р.М.,

членів Комісії: Волкової Л.М., Кидисюка Р.А., Коліуша О.Л., Омельяна О.С., Сабодаша Р.Б., Чумака С.Ю.,

розглянувши питання про дострокове закінчення відрядження суддів Центрального районного суду міста Миколаєва,

встановила:

04 вересня 2023 року до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України надійшло повідомлення Державної судової адміністрації України (далі – ДСА України) про необхідність розгляду питання щодо дострокового закінчення відрядження суддів Центрального районного суду міста Миколаєва Гречаної Світлани Іванівни (далі – Гречана С.І.), Лагоди Катерини Олександрівни (далі – Лагода К.О.), Тішка Дмитра Анатолійовича (далі – Тішко Д.А.) у зв’язку із зміною обставин у суді, з якого вони відряджені.

У повідомленні зазначено, що дострокове закінчення відрядження суддів дозволить врегулювати рівень навантаження на суддів Центрального районного суду міста Миколаєва. Cередня кількість днів, необхідних для розгляду справ, які надійшли у 1 півріччі 2023 року, одним повноважним суддею цього суду становить 240 днів, тобто перевищує середній показник по Україні, який становить 190 днів.

Відповідно до протоколу розподілу справ між членами Комісії від 04 вересня 2023 року доповідачем за повідомленням ДСА України (єдиний унікальний номер справи 32дпс-157/23) визначено члена Комісії Волкову Л.М.

Розгляд питання про дострокове закінчення відрядження суддів Центрального районного суду міста Миколаєва призначено Комісією на 04 жовтня 2023 року, про що суддів Гречану С.І., Тішка Д.А., Лагоду К.О. повідомлено шляхом розміщення на офіційному вебсайті Комісії відповідного оголошення та надсилання на їх електронні пошти інформації.

В засідання Комісії 04 жовтня 2023 року судді не прибули. Від судді Тішка Д.А. надійшло повідомлення про неможливість прибути у зв’язку з призначеними на цей час судовими справами. Від суддів Гречаної С.І. надійшло повідомлення про неможливість прибути з огляду на призначену до розгляду кримінальну справу, суддя Лагода К.О. повідомила про відсутність заперечень щодо розгляду питання без її участі.

Заслухавши доповідача – члена Комісії Волкову Л.М., проаналізувавши інформацію, надану ДСА України, Центральним районним судом міста Миколаєва, Печерським районним судом міста Києва, Приморським районним судом міста Одеси, Київським районним судом міста Одеси, Комісія встановила таке.

Указом Президента України від 23 січня 2012 року № 29/2012 Тішка Д.А. призначено на посаду судді Центрального районного суду міста Миколаєва строком на п’ять років, Указом Президента України від 07 вересня 2018 року № 272/2018 – на посаду судді Центрального районного суду міста Миколаєва.

Рішенням Голови Верховного Суду від 16 листопада 2022 року № 526/0/149-22 суддю Центрального районного суду міста Миколаєва Тішка Д.А. відряджено до Київського районного суду міста Одеси для здійснення правосуддя з 21 листопада 2022 року.

Указом Президента України від 23 січня 2012 року № 29/2012 Лагоду К.О. призначено на посаду судді Ворошиловського районного суду міста Донецька строком на п’ять років, Указом Президента України від 26 вересня 2015 року № 564/2015 переведено на посаду судді Центрального районного суду міста Миколаєва у межах п'ятирічного строку.

Указом Президента України від 16 жовтня 2018 року № 333/2018 Лагоду К.О. призначено на посаду судді Центрального районного суду міста Миколаєва.

Рішенням Голови Верховного Суду від 08 серпня 2022 року № 345/0/149-22 суддю Центрального районного суду міста Миколаєва Лагоду К.О. відряджено до Приморського районного суду міста Одеси для здійснення правосуддя з 10 серпня 2022 року.

Указом Президента України від 19 вересня 2008 року № 843/2008 Гречану С.І. призначено на посаду судді Центрального районного суду міста Миколаєва строком на п’ять років, Постановою Верховної Ради від 21 травня 2015 року № 479-VIII обрано суддею Центрального районного суду міста Миколаєва безстроково.

Рішенням Голови Верховного Суду від 26 квітня 2022 року № 14/0/149-22 суддю Центрального районного суду міста Миколаєва Гречану С.І. відряджено до Печерського районного суду міста Києва для здійснення правосуддя з 27 квітня 2022 року.

Відповідно до інформації, одержаної від Центрального районного суду міста Миколаєва, про рівень навантаження на кожного суддю у 1 півріччі 2023 року та в період з 01 липня 2023 року до 20 вересня 2023 року в середньому у провадженні суддів цивільної спеціалізації перебувало 944 справи та 948 справ відповідно. У провадженні суддів кримінальної спеціалізації за вказані вище періоди перебувало в середньому 341 справа та 261 справа відповідно.

У Центральному районному суді міста Миколаєва 17 штатних посад суддів, фактично відправляють правосуддя 13 суддів.

За інформацією Приморського районного суду міста Одеси, суддею Лагодою К.О. розглянуто 602 справи, не розглянуто 56 кримінальних проваджень. Суддя Лагода К.О. бере участь у складі колегії, якою розглядається 10 кримінальних проваджень. У штаті Приморського районного суду міста Одеси 41 посада судді, фактично відправляють правосуддя 30 суддів. Рівень навантаження у 1 півріччі 2023 року в Центральному районному суді міста Миколаєва становив 9000 справ, у Приморському районному суді міста Одеси – 17500 справ.

За даними статистичної звітності за 1 півріччя 2023 року, розміщеної на офіційному вебпорталі Ради суддів України, Приморський районний суд міста Одеси займає сьоме місце за рівнем навантаження. 

Відповідно до інформації, яка надійшла з Київського районного суду міста Одеси, суддю Тішка Д.А. було обрано слідчим суддею, він має найбільші показники навантаження в Київському районному суді міста Одеси. З початку 2023 року до
18 вересня 2023 року суддею отримано 3101 справу та матеріалів. Суддя Тішко Д.А. перебуває у складі 10 колегій суддів, які здійснюють розгляд кримінальних проваджень щодо вчинення особливо тяжких злочинів. Зокрема, за обвинуваченням щодо створення терористичної групи чи організації (судовий розгляд триває 6 років і 7 місяців) щодо злочинів проти власності (судовий розгляд триває 5 років і 9 місяців), щодо кримінальних правопорушень у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів (судовий розгляд триває 7 років 10 місяців) та інші. Також суддя Тішко Д.А. бере участь у розгляді кримінальної справи, тривалість розгляду якої становить 7 років і 7 місяців, завершено допит великої кількості свідків. Суддя
Тішко Д.А. є суддею колегії суддів, у провадженні якого перебуває справа, де обвинувачений більше 6 років перебував під вартою, а також колегії суддів, яка здійснює розгляд справи за обвинуваченням у вчиненні злочину проти національної безпеки – державна зрада, де завершується огляд речових доказів та сторони готуються до судових дебатів.

Також до Комісії надійшло звернення Одеської обласної прокуратури, в якому вказується, що в межах територіальної юрисдикції Київського районного суду міста Одеси перебувають такі органи досудового розслідування: другий слідчий відділ Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Миколаєві, підрозділ детективів Територіального управління Бюро економічної безпеки в Одеській області, слідче управління ГУНП в Одеській області, слідчий відділ ОРУП  № 1 ГУНП в Одеській області, слідче відділення ВП № 4 ОРУП № 1 ГУНП в Одеській області, відділи сектору дізнання ОРУП № 1 ВП № 4 ОРУП № 1.

Головне управління Національної поліції в Одеській області звернулося до Комісії з проханням не допустити закінчення відрядження судді Тішка Д.А., оскільки це унеможливить в розумні строки розгляд процесуальних матеріалів судом у зв’язку з суттєвим збільшенням навантаження на суддів Київського районного суду міста Одеси.

У штаті Київського районного суду міста Одеси 37 посад суддів, фактично відправляють правосуддя 28 суддів. Рівень навантаження у 1 півріччі 2023 року у Центральному районному суді міста Миколаєва становить 9042 справи, у Київському районному суді міста Одеси – 22198 справ.

За даними статистичної звітності за 1 півріччя 2023 року, розміщеної на офіційному вебпорталі Ради суддів України, Київський районний суд міста Одеси займає перше місце за рівнем навантаження в Україні.

За інформацією Печерського районного суду міста Києва, суддю Гречану С.І. обрано слідчим суддею. За період із 27 травня 2022 року до 19 вересня 2023 року суддею отримано 3753 справи, розглянуто 3483 справи, не розглянуто 268 справ. Суддя є доповідачем у 12 справах, які розглядають колегіально та в 1 справі входить до складу колегії суддів. У її провадженні перебуває 2 кримінальні справи, в яких до обвинувачених застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою; 9 кримінальних справ, розгляд яких триває понад рік. Зазначено, що у провадженні судді перебувають, зокрема, справи, які становлять значний суспільний інтерес. У чотирьох із них тільки у судді Гречаної С.І. відсутні підстави для виключення її з авторозподілу внаслідок її відрядження. У разі припинення відрядження судді у зазначених справах буде неможливо утворити колегію, що вимагатиме зміни підсудності таких справ. Йдеться про кримінальні провадження за обвинуваченням ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення щодо захоплення державної влади; за обвинуваченням громадянина США ОСОБА_2 та ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення  щодо замаху на вбивство, викрадення людини (Міністра аграрної політики та продовольства України ОСОБА_4); за обвинуваченням народного депутата Верховної Ради України ІХ скликання в ухиленні від сплати податків за період 2012 – 2019 років; та інші. Також у провадженні судді Гречаної С.І. перебувають кримінальні справи, обвинувачення в яких пред’явлено судді, працівникам правоохоронних органів та закладів освіти за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України на тимчасово окупованих територіях України в умовах воєнного стану.

Середній показник рівня навантаження на суддю в Печерському районному суді міста Києва становить 2675 справ, серед яких є такі, що мають скорочені строки розгляду.

У штаті Печерського районного суду міста Києва 36 посад суддів, фактично відправляють правосуддя 28 суддів. Рівень навантаження у 1 півріччі 2023 року у Центральному районному суді міста Миколаєва становив 9042 справи, у Печерському районному суді міста Києва – 25626 справ.

За даними статистичної звітності за 1 півріччя 2023 року, розміщеної на офіційному вебпорталі Ради суддів України, Печерський районний суд міста Києва займає четверте місце за рівнем навантаження в Україні.

ДСА України у повідомленні зазначено, що станом на час звернення до Комісії середня кількість днів, необхідних для розгляду справ, які надійшли за звітній період, одним повноважним суддею Центрального районного суду міста Миколаєва становить 240 днів. Дострокове закінчення відрядження одного судді дозволить врегулювати навантаження на рівні 222 днів, двох суддів – 206 днів, трьох суддів – 192 днів. Водночас ДСА України просить Комісію врахувати, що вказаний показник в Печерському районному суді міста Києва становить 312 днів, за умови дострокового закінчення відрядження судді Гречаної С.І. такий показник становитиме 328 днів; показник в Приморському районному суді міста Одеси становить 193 дні, за умови дострокового закінчення відрядження судді Лагоди К.О. сягне 200 днів; показник в Київському районному суді міста Одеси становить 361 день, за умови дострокового закінчення відрядження судді Тішка Д.А. сягне 379 днів. Тоді як середня кількість днів,
необхідних для розгляду справ та матеріалів, що надійшли до місцевих загальних судів, за даними звітності за 1 півріччя 2023 року, становить по Україні 190 днів для одного повноважного судді.

Згідно з частиною першою статті 125 Конституції України судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом.

Принцип територіальності забезпечує територіальне розмежування компетенції судів загальної юрисдикції і зумовлений потребою доступності правосуддя на всій території України (підпункт 3.2 пункту 3 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України у справі щодо принципу інстанційності в системі судів загальної юрисдикції від 12 липня 2011 року №  9-рп/2011).

Зазначений конституційний принцип знаходить своє відображення у тому, що суддя першочергово зобов’язаний забезпечити потребу в доступі до правосуддя у суді, до якого він призначений, крім випадків, коли здійснення правосуддя в такому суді є неможливим або коли навантаження в суді, до якого його призначено, дозволяє без шкоди для реалізації конституційного принципу забезпечення доступу до правосуддя здійснити відрядження судді до іншого суду.

Відповідно до частини першої статті 55 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон) у зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя у відповідному суді, виявленням надмірного рівня судового навантаження у відповідному суді, припиненням роботи суду у зв’язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами, за рішенням Вищої ради правосуддя, ухваленим на підставі подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя може бути, за його згодою, відряджений до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя.

Частиною другою статті 55 Закону та пунктами 1-2, 2-2 розділу ІІ Порядку відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 24 січня 2017 року № 54/0/15-17 (далі – Порядок), визначено, що Вища рада правосуддя на підставі подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України може ухвалити рішення про дострокове закінчення відрядження судді, якщо обставини, що були підставою відрядження судді, припинилися, про що повідомляється суддя. Суддя, стосовно якого Вищою радою правосуддя ухвалено рішення про дострокове закінчення відрядження судді, повертається на роботу до суду, з якого був відряджений.

Відповідно до пунктів 1, 1-2, 2-2, 4-2 розділу ІІ Порядку підставами для відрядження судді є виявлення надмірного рівня судового навантаження у відповідному суді.

Підставами дострокового закінчення відрядження судді є припинення обставин, що були підставою відрядження судді, або зміна обставин у суді, з якого відряджений суддя.

У разі припинення обставин, що були підставою відрядження судді, або зміни обставин у суді, з якого відряджений суддя, у повідомленні Державної судової адміністрації України зазначаються: найменування суду, в якому припинилися або змінились обставини, що були підставою відрядження судді; прізвище, ім'я, по батькові судді, якого відряджено; найменування судів, з якого та до якого відряджений суддя; підтвердження припинення або зміни обставин, що були підставою відрядження судді.

За результатами порівняння відомостей про рівень навантаження, наданих ДСА України та судами, встановлено, що у Центральному районному суді міста Миколаєва він є нижчим порівняно з Печерським районним судом міста Києва та Київським районним судом міста Одеси, до яких було відряджено суддів Гречану С.І. та Тішка Д.А.

Тобто у разі закінченні відрядження суддів Гречаної С.І. та Тішка Д.А. навантаження в Печерському районному суді міста Києва та Київському районному суді міста Одеси буде майже вдвічі перевищувати середню кількість днів, необхідних для розгляду справ одним повноважним суддею, в той час коли у Приморському районному суді міста Одеси закінчення відрядження судді Лагоди К.О. не спричинить такого суттєвого впливу на навантаження. Виходячи з розрахунків, викладених у повідомленні ДСА України, закінчення відрядження одного судді дозволить суттєво вирівняти навантаження на суддів Центрального районного суду міста Миколаєва.

Ураховуючи інформацію про якість розгляду справ суддями, їх стаж роботи, стан здійснення правосуддя, а також беручи до уваги інші обставини, встановлені під час розгляду питання про дострокове закінчення відрядження суддів, Комісія дійшла висновку, що обставини, які були підставою для відрядження судді Центрального районного суду міста Миколаєва Гречаної С.І. до Печерського районного суду міста Києва, судді Тішка Д.А. до Київського районного суду міста Одеси, не змінилися.

Однак, зважаючи на навантаження в суді та середню кількість днів, необхідних для розгляду справ, Комісія вважає за необхідне закінчити відрядження судді Лагоди К.О. до Приморського районного суду міста Одеси.

П’ятьма голосами проти двох

Вища кваліфікаційна комісія суддів України

вирішила:

  1. Внести до Вищої ради правосуддя подання з рекомендацією про дострокове закінчення відрядження судді Центрального районного суду міста Миколаєва Лагоди Катерини Олександрівни до Приморського районного суду міста Одеси.
  2. Відмовити у внесенні до Вищої ради правосуддя подання про дострокове закінчення відрядження судді Центрального районного суду міста Миколаєва Гречаної Світлани Іванівни до Печерського районного суду міста Києва.
  3. Відмовити у внесенні до Вищої ради правосуддя подання про дострокове закінчення відрядження судді Центрального районного суду міста Миколаєва Тішка Дмитра Анатолійовича до Київського районного суду міста Одеси.

Головуючий                                                                                                   Р.М. Сидорович

Члени Комісії:                                                                                               Л.М. Волкова

                                                                                                                      Р.А. Кидисюк

                                                                                                                      О.Л. Коліуш

                                                                                                                      О.С. Омельян

                                                                                                                      Р.Б. Сабодаш

                                                                                                                      С.Ю. Чумак