X

Про відрядження суддів до Бориспільського міськрайонного суду Київської області

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
30.08.2023
21/пс-23
Про відрядження суддів до Бориспільського міськрайонного суду Київської області

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі Другої палати:

головуючого – Сидоровича Р.М.,

членів Комісії: Волкової Л.М., Кидисюка Р.А., Коліуша О.Л., Омельяна О.С., Сабодаша Р.Б., Чумака С.Ю.,

розглянувши питання про відрядження суддів до Бориспільського міськрайонного суду Київської області,

встановила:

До Комісії 14 липня 2023 року надійшло повідомлення Державної судової адміністрації України (далі – ДСА України) від 13 липня 2023 року № 8-8406/23 про необхідність розгляду питання щодо відрядження суддів до Бориспільського міськрайонного суду Київської області у зв’язку з виявленням надмірного рівня судового навантаження в цьому суді.

Наказом ДСА України від 08 серпня 2017 року № 843 «Про визначення кількості суддів у місцевих загальних судах, апеляційних судах областей, міста Києва» у Бориспільському міськрайонному суді Київської області визначено 15 (п’ятнадцять) посад суддів. Фактично в суді перебувають на посадах 11 (одинадцять) суддів, з них одну суддю призначено вперше на посаду строком на п’ять років, її повноваження припинились у зв’язку із закінченням строку призначення.

За даними звітності за І квартал 2023 року нормативний час, потрібний суддям для розгляду справ, що надійшли до місцевих загальних судів, становить у середньому по Україні 91 день для кожного повноважного судді з урахуванням рекомендованих Вищою радою правосуддя показників середньої тривалості розгляду справ (рішення Вищої ради правосуддя від 24 листопада 2020 року № 3237/0/15-20).

У Бориспільському міськрайонному суді Київської області нормативний час розгляду справ є більшим за середній по Україні та становить 117 днів на одного суддю. З огляду на це ДСА України повідомляє про необхідність відрядження 2 (двох) суддів до Бориспільського міськрайонного суду Київської області строком на 1 (один) рік.

Також у своєму повідомленні ДСА України зазначає, що відрядження суддів з судів, територіальну підсудність яких змінено, не вплине на доступ до правосуддя у цих судах.

Відповідно до частини першої статті 55 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя у відповідному суді, виявленням надмірного рівня судового навантаження у відповідному суді, припиненням роботи суду у зв’язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами, за рішенням Вищої ради правосуддя, ухваленим на підставі подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя може бути, за його згодою, відряджений до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя.

Частиною другою статті 55 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» визначено, що відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації здійснюється на строк, який визначається Вищою радою правосуддя, але не більше ніж на один рік. Суддя, строк відрядження якого закінчився, повертається на роботу до суду, з якого був відряджений.

Відповідно до вимог пункту 1 розділу III Порядку відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 24 січня 2017 року
№ 54/0/15-17 (зі змінами) (далі – Порядок), Комісією призначено до розгляду питання про відрядження суддів до Бориспільського міськрайонного суду Київської області для здійснення правосуддя.

Згідно з вимогами пункту 2 розділу III Порядку на офіційному веб-сайті Комісії 19 липня 2023 року розміщено оголошення про призначення до розгляду зазначеного питання на 09 серпня 2023 року.

До Комісії зі згодою на відрядження до Бориспільського міськрайонного суду Київської області звернулися:

  • Даценко Василь Миколайович, суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області;
  • Писанець Наталя Володимирівна, суддя Волноваського районного суду Донецької області;
  • Шевченко Ірина Миколаївна, суддя Ніжинського міськрайонного суду Чернігівської області.

Зазначені судді подали документи, передбачені пунктом 5 розділу III Порядку.

Згідно з вимогами абзацу першого пункту 8 розділу ІІІ Порядку Комісією повідомлено суддів, стосовно яких має розглядатися питання щодо внесення подання про відрядження у зв’язку з виявленням надмірного судового навантаження, про дату, час і місце проведення засідання шляхом розміщення інформації про це на своєму офіційному вебсайті 28 липня 2023 року.

У засідання з’явився суддя Даценко В.М.

Судді Писанець Н.В. та Шевченко І.М. у засідання не прибули.

Абзацом другим пункту 8 розділу ІІІ Порядку встановлено, що неявка судді не перешкоджає розгляду питання щодо внесення подання про відрядження судді або про дострокове закінчення відрядження судді за його відсутності.

Комісія, заслухавши доповідача – члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сидоровича Р.М., дослідивши інформацію, надану ДСА України, Бориспільським міськрайонним судом Київської області, Лубенським міськрайонним судом Полтавської області, Ніжинським міськрайонним судом Чернігівської області, матеріали щодо згоди на відрядження, надані суддями, встановила таке.

Даценко Василь Миколайович Указом Президента України від 17 січня 2014 року № 13/2014 призначений на посаду судді Лубенського міськрайонного суду Полтавської області строком на п’ять років, Указом Президента України від 17 жовтня 2019 року № 760/2019 призначений на посаду судді цього суду.

Стаж роботи Даценка В.М. на посаді судді становить 9 років 8 місяців.

У Лубенському міськрайонному суді Полтавської області визначено 8 (вісім) штатних посад суддів, правосуддя здійснюють 7 (сім) суддів, з яких 5 (п’ять) суддів відряджені із судів Харківської області.

За інформацією, наданою головою Лубенського міськрайонного суду Полтавської області О. Мирошниковою, у провадженні судді перебувають 18 (вісімнадцять) кримінальних справ, з яких понад три місяці – 12 (дванадцять), у тому числі переданих у 2020–2022 роках, та 38 (тридцять вісім) цивільних справ, з яких понад три місяці – 7 (сім). Також суддя Даценко В.М. входить до складу двох колегій суддів у кримінальних справах, в одній з яких вибуття судді зі складу колегії призведе до необхідності передати цю справу на розгляд до іншого суду.

Відповідно до статистичної інформації, наданої територіальним управлінням ДСА України в Полтавській області, Лубенський міськрайонний суд Полтавської області за показником навантаження справ та матеріалів на одного суддю за перше півріччя 2023 року посідає шосте місце по області, а за кількістю надходження справ та матеріалів у цей же період – четверте. Порівняно з аналогічним періодом минулого року навантаження збільшилось на 84 %.

У своєму повідомленні голова суду зазначає, що відрядження судді Даценка В.М. негативно вплине на стан здійснення правосуддя в Лубенському міськрайонному суді Полтавської області.

Шевченко Ірина Миколаївна Указом Президента України від 15 липня 2020 року № 276/2020 призначена на посаду судді Ніжинського міськрайонного суду Чернігівської області.

Стаж роботи Шевченко І.М. на посаді судді становить 3 роки 1 місяць.

У Ніжинському міськрайонному суді Чернігівської області визначено 10 (десять) штатних посад суддів, фактична чисельність суддів у цьому суді – 6 (шість) суддів, з яких здійснюють правосуддя 5 (п’ять) суддів.

За інформацією, наданою головою Ніжинського міськрайонного суду Чернігівської області, у провадженні судді перебувають 45 (сорок п’ять) кримінальних справ, з яких понад три місяці – 26 (двадцять шість), у 4 (чотирьох) провадженнях обвинувачені утримуються під вартою, 135 (сто тридцять п’ять) цивільних справ, з яких понад три місяці – 13 (тринадцять), 6 (шість) адміністративних справ та 77 (сімдесят сім) справ про адміністративні правопорушення.

В.о. голови суду також повідомила, що в Ніжинському міськрайонному суді Чернігівської області повноваження на здійснення судочинства мають 5 (п’ять) суддів, фактично при формуванні колегій братимуть участь 4 (чотири) судді. Крім того, з 5 (п’яти) суддів, що мають повноваження на здійснення судочинства, право на відставку у 2023 році мають 2 (два) судді.

Головою суду 26 липня 2023 року направлено звернення до ДСА України стосовно виявлення надмірного рівня судового навантаження в Ніжинському міськрайонному суді Чернігівської області.

10 серпня 2023 року до Комісії надійшло повідомлення ДСА України про необхідність розгляду питання щодо відрядження 3 (трьох) суддів до Ніжинського міськрайонного суду Чернігівської області. У повідомленні зазначено, що середня кількість днів, необхідна для розгляду справ та матеріалів, що надійшли до Ніжинського міськрайонного суду Чернігівської області за перше півріччя 2023 року, одним повноважним суддею становить 241 один день, що суттєво перевищує відповідний показник по Україні.

Писанець Наталя Володимирівна Указом Президента України від 13 травня 2009 року призначена на посаду судді Красноармійського міськрайонного суду Донецької області строком на п’ять років, Указом Президента України від 07 серпня 2017 року № 212/2017 призначена на посаду Куйбишевського районного суду міста Донецька та переведена шляхом відрядження строком до шести місяців на роботу на посаді судді Волноваського районного суду Донецької області, Указом Президента України від 20 серпня 2018 року № 228/2018 переведена на роботу на посаді судді Волноваського районного суду Донецької області.

Стаж роботи Писанець Н.В. на посаді судді становить 14 років 3 місяці.

До Комісії 21 липня 2023 року надійшли згоди судді Писанець Н.В. на відрядження її до Бориспільського міськрайонного суду Київської області, Броварського міськрайонного суду Київської області та Солом’янського районного суду міста Києва.

Комісією 09 серпня 2023 року прийнято рішення № 9/пс-23 про внесення подання до Вищої ради правосуддя на відрядження судді Волноваського районного суду Донецької області Писанець Н.В. до Броварського міськрайонного суду Київської області.

Згідно з частиною першою статті 125 Конституції України судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом.

Принцип територіальності забезпечує територіальне розмежування компетенції судів загальної юрисдикції і зумовлений потребою доступності правосуддя на всій території України (підпункт 3.2. пункту 3 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України у справі щодо принципу інстанційності в системі судів загальної юрисдикції від 12 липня 2011 року
№ 9-рп/2011).

Зазначений конституційний принцип знаходить своє відображення у тому, що суддя першочергово зобов’язаний забезпечити потребу в доступі до правосуддя у суді, до якого він призначений, крім випадків, коли здійснення правосуддя в такому суді є неможливим або коли навантаження в суді, до якого його призначено, дозволяє без шкоди для реалізації конституційного принципу забезпечення доступу до правосуддя здійснити відрядження судді до іншого суду.

Заслухавши доповідача, дослідивши наявні в розпорядженні Комісії матеріали, урахувавши інформацію про стан здійснення правосуддя в судах, у яких судді обіймають штатні посади, їх стаж роботи на посаді судді, якість розгляду суддями справ, а також обставини, встановлені під час розгляду питання щодо відрядження суддів, Комісія дійшла висновку про наявність підстав для відмови у внесенні подання до Вищої ради правосуддя на відрядження судді Лубенського міськрайонного суду Полтавської області Даценка В.М., судді Ніжинського міськрайонного суду Чернігівської області Шевченко І.М., судді Волноваського районного суду Донецької області Писанець Н.В. до Бориспільського міськрайонного суду Київської області.

Пунктом 16 розділу III Порядку визначено, якщо Вищою кваліфікаційною комісією суддів України прийнято рішення про відмову у внесенні подання про відрядження всіх суддів, які надали згоду на відрядження, Комісією може бути прийнято рішення про залишення без розгляду питання щодо внесення подання про відрядження судді або продовження строку розгляду такого питання.

Керуючись статтями 55, 93 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Порядком відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), Вища кваліфікаційна комісія суддів України

вирішила:

  1. Відмовити у внесенні подання до Вищої ради правосуддя на відрядження судді Лубенського міськрайонного суду Полтавської області Даценка Василя Миколайовича до Бориспільського міськрайонного суду Київської області.
  2. Відмовити у внесенні подання до Вищої ради правосуддя на відрядження судді Ніжинського міськрайонного суду Чернігівської області Шевченко Ірини Миколаївни до Бориспільського міськрайонного суду Київської області.
  3. Відмовити у внесенні подання до Вищої ради правосуддя на відрядження судді Волноваського районного суду Донецької області Писанець Наталі Володимирівни до Бориспільського міськрайонного суду Київської області.
  4. Залишити без розгляду питання щодо внесення подання про відрядження суддів до Бориспільського міськрайонного суду Київської області.

Головуючий                                                                                                         Р.М. Сидорович

Члени Комісії:                                                                                                     Л.М. Волкова

                                                                                                                            Р.А. Кидисюк

                                                                                                                            О.Л. Коліуш

                                                                                                                            О.С. Омельян

                                                                                                                            Р.Б. Сабодаш

                                                                                                                            С.Ю. Чумак