X

Про дострокове закінчення відрядження суддів Красноармійського міськрайонного суду Донецької області

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
30.08.2023
20/пс-23
Про дострокове закінчення відрядження суддів Красноармійського міськрайонного суду Донецької області

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі Другої палати:

головуючого – Сидоровича Р.М.,

членів Комісії: Волкової Л.М., Кидисюка Р.А., Коліуша О.Л., Омельяна О.С., Сабодаша Р.Б., Чумака С.Ю.,

розглянувши питання про дострокове закінчення відрядження суддів Красноармійського міськрайонного суду Донецької області,

встановила:

До Комісії 03 серпня 2023 року надійшло повідомлення Державної судової адміністрації України (далі – ДСА України) від 03 серпня 2023 року № 8-9271/23 про необхідність розгляду питання щодо дострокового закінчення відрядження суддів Красноармійського міськрайонного суду Донецької області.

Автоматизованою системою визначення членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України зазначене повідомлення ДСА України розподілено члену Комісії Сидоровичу Р.М. для підготовки до розгляду і доповіді.

Згідно з пунктами 2-2, 3 розділу ІІ Порядку відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 24 січня 2017 року № 54/0/15-17 (зі змінами) (далі – Порядок), підстави дострокового закінчення відрядження судді встановлюються ДСА України за зверненням голови суду, до якого відряджений суддя, або голови суду, з якого відряджений суддя. ДСА України надсилає повідомлення про необхідність розгляду питання щодо відрядження судді або дострокового закінчення відрядження судді до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, а в період відсутності її повноважного складу – до Вищої ради правосуддя, протягом десяти днів з дати отримання звернення, зазначеного в пункті 2 розділу ІІ Порядку.

У повідомленні ДСА України зазначено, що в.о. голови Красноармійського міськрайонного суду Донецької області звернувся до ДСА України із проханням розглянути питання щодо дострокового закінчення відрядження таких суддів вказаного суду:

  • Данилів Софії Вікторівни, відрядженої до Білоцерківського міськрайонного суду Київської області (повноваження судді припинилися у зв’язку із закінченням терміну, на який її було призначено); 
  • Назаренко Ганни Володимирівни, відрядженої до Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області;
  • Токарєва Артема Геннадійовича, відрядженого до Богунського районного суду міста Житомира;
  • Філь Олени Євгенівни, відрядженої до Межівського районного суду Дніпропетровської області.

Згідно з пунктом 1-2 розділу ІІ Порядку підставами дострокового закінчення відрядження судді є припинення обставин, що були підставою відрядження судді, або зміна обставин у суді, з якого відряджений суддя.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 25 липня 2023 року № 748/0/15-23 відновлено роботу Красноармійського міськрайонного суду Донецької області з 07 серпня 2023 року. Відтак обставини, що були підставою відрядження суддів, припинено.

Відповідно до вимог пункту 2-1 розділу ІІІ Порядку 08 серпня 2023 року на офіційному вебсайті Комісії розміщено оголошення про призначення до розгляду на 30 серпня 2023 року питання щодо внесення подання про дострокове закінчення відрядження суддів Красноармійського міськрайонного суду Донецької області. Суддів цього суду, стосовно яких розглядається питання про дострокове закінчення відрядження, також поінформовано про дату, час і місце проведення засідання Комісії шляхом надсилання повідомлення електронною поштою.

Від судді Назаренко Г.В. 10 серпня 2023 року надійшов лист із проханням відмовити у внесенні до Вищої ради правосуддя подання про дострокове закінчення її відрядження до Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області. Своє прохання суддя обґрунтовує розташуванням міста Покровськ поблизу зони бойових дій, пошкодженням комунальних комунікацій у службовому житлі, сімейними обставинами, а також великим навантаженням у суді, до якого її відряджено. Також Комісією отримано витяг з протоколу № 4 зборів суддів Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області від 17 серпня 2023 року, згідно з яким вирішено довести до відома членів Комісії позицію зборів суддів щодо можливості продовження строку відрядження судді Назаренко Г.В. до зазначеного суду.

До Комісії 15 серпня 2023 року надійшов лист судді Токарєва А.Г. із проханням достроково не закінчувати його відрядження до Богунського районного суду міста Житомира у зв’язку з розташуванням міста Покровськ поблизу зони бойових дій, сімейними обставинами та ІНФОРМАЦІЯ_1.

У листі голови Богунського районного суду міста Житомира від 15 серпня 2023 року зазначено, що залишок нерозглянутих суддею Токарєвим А.Г. справ та матеріалів становить 234 справи, зауважено на надмірному навантаженні на суддів вказаного суду та викладено прохання достроково не закінчувати відрядження судді Токарєва А.Г.

Від судді Філь О.Є. 24 серпня 2023 року надійшла заява із проханням внести до Вищої ради правосуддя подання з рекомендацією про дострокове закінчення її відрядження до Межівського районного суду Дніпропетровської області та врахувати, що у Красноармійському міськрайонному суді Донецької області здійснюють правосуддя менше половини штатної кількості суддів.

Від судді Данилів С.В. 25 серпня 2023 року до Комісії надійшло клопотання щодо розгляду питання про дострокове закінчення її відрядження за її відсутності. Суддя просить достроково не закінчувати її відрядження до Білоцерківського міськрайонного суду Київської області, посилаючись на сімейні обставини та віднесення міста Покровськ до переліку територій, де ведуться бойові дії.

До Комісії від судді Назаренко Г.В. надійшло клопотання про участь у засіданні Комісії в режимі відеоконференцзв’язку відповідно до підпунктів 2.2.7, 2.2.8 пункту 2.2 розділу ІІ Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, затвердженого рішенням Комісії від 13 жовтня 2016 року № 81/зп-16 (зі змінами, внесеними рішенням Комісії від 01 серпня 2023 року № 42/зп-23).

У засідання Комісії з’явились судді Назаренко Г.В. та Токарєв А.Г.

Інші судді Красноармійського міськрайонного суду Донецької області, щодо яких розглядається питання про дострокове закінчення відрядження, у засідання Комісії не прибули.

Згідно з абзацом другим пункту 8 розділу ІІІ Порядку неявка судді не перешкоджає розгляду питання щодо внесення подання про відрядження судді або про дострокове закінчення відрядження судді за його відсутності.

Частиною першою статті 55 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон) визначено, що у зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя у відповідному суді, виявленням надмірного рівня судового навантаження у відповідному суді, припиненням роботи суду у зв’язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами, за рішенням Вищої ради правосуддя, ухваленим на підставі подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя може бути, за його згодою, відряджений до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя. У період дії надзвичайного чи воєнного стану і за умови зміни територіальної підсудності судових справ, що розглядаються у відповідному суді, в порядку, передбаченому частиною сьомою статті 147 Закону, суддя суду, територіальна підсудність справ якого змінюється, може бути без його згоди відряджений для здійснення правосуддя до суду, якому визначається територіальна підсудність справ, що перебували у провадженні суду, в якому працює суддя, а в разі відсутності вакансій у цьому суді – до іншого суду того самого рівня та спеціалізації.

Відповідно до частини сьомої статті 147 Закону, ураховуючи неможливість здійснення правосуддя судами під час воєнного стану, розпорядженням Голови Верховного Суду від 08 квітня 2022 року № 17/0/9-22 про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану (окремі суди Донецької, Харківської областей) змінено територіальну підсудність судових справ Красноармійського міськрайонного суду Донецької області.

Підпунктом 2 пункту 56 Прикінцевих та перехідних положень Закону встановлено, що в період дії надзвичайного чи воєнного стану та протягом 30 днів після дня його скасування (припинення) і за умови відсутності повноважного складу Вищої ради правосуддя, визначеного статтею 131 Конституції України, Голова Верховного Суду або особа, яка виконує повноваження Голови Верховного Суду, приймає рішення про відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації та про дострокове закінчення відрядження судді. У період відсутності повноважного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України такі рішення приймаються без подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Положення абзацу другого частини другої статті 55 цього Закону щодо граничного строку відрядження судді не застосовуються.

Рішенням Голови Верховного Суду від 14 листопада 2022 року № 511/0/149-22 суддю Красноармійського міськрайонного суду Донецької області Данилів Софію Вікторівну відряджено до Білоцерківського міськрайонного суду Київської області з 14 листопада 2022 року (повноваження судді припинилися у зв’язку із закінченням терміну, на який її було призначено).

Рішенням Голови Верховного Суду від 14 листопада 2022 року № 512/0/149-22 суддю Красноармійського міськрайонного суду Донецької області Назаренко Ганну Володимирівну відряджено до Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області з 14 листопада 2022 року.

Рішенням Голови Верховного Суду від 26 вересня 2022 року № 450/0/149-22 суддю Красноармійського міськрайонного суду Донецької області Філь Олену Євгенівну відряджено до Межівського районного суду Дніпропетровської області з 03 жовтня 2023 року.

Рішенням Голови Верховного Суду від 10 січня 2023 року № 2/0/149-23 суддю Красноармійського міськрайонного суду Донецької області Токарєва Артема Геннадійовича відряджено до Богунського районного суду міста Житомира з 16 січня 2023 року.

Згідно з частиною першою статті 125 Конституції України судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом.

Принцип територіальності забезпечує територіальне розмежування компетенції судів загальної юрисдикції і зумовлений потребою доступності правосуддя на всій території України (підпункт 3.2 пункту 3 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України у справі щодо принципу інстанційності в системі судів загальної юрисдикції від 12 липня 2011 року № 9-рп/2011).

Зазначений конституційний принцип знаходить своє відображення у тому, що суддя першочергово зобов’язаний забезпечити потребу в доступі до правосуддя в суді, до якого він призначений, крім випадків, коли здійснення правосуддя в такому суді є неможливим або коли навантаження в суді, до якого його призначено, дозволяє без шкоди для реалізації конституційного принципу забезпечення доступу до правосуддя здійснити відрядження судді до іншого суду.

Частиною другою статті 55 Закону встановлено, що Вища рада правосуддя на підставі подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України може ухвалити рішення про дострокове закінчення відрядження судді, якщо обставини, що були підставою відрядження судді, припинилися, про що повідомляється суддя. Суддя, строк відрядження якого закінчився або стосовно якого Вищою радою правосуддя ухвалено рішення про дострокове закінчення відрядження судді, повертається на роботу до суду, з якого був відряджений.

На переконання Комісії, відновлення функціонування суду без наповнення його суддями, які мають здійснювати в ньому правосуддя, зробить ілюзорною саму конституційну гарантію доступу до правосуддя, а тому є необхідність внести подання Вищій раді правосуддя з рекомендацією про дострокове закінчення відрядження суддів Красноармійського міськрайонного суду Донецької області Данилів С.В., Назаренко Г.В., Токарєва А.Г., Філь О.Є.

Керуючись статтями 55, 93, 101 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Порядком відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), Вища кваліфікаційна комісія суддів України

вирішила:

внести до Вищої ради правосуддя подання з рекомендацією про дострокове закінчення відрядження суддів Красноармійського міськрайонного суду Донецької області Данилів Софії Вікторівни до Білоцерківського міськрайонного суду Київської області, Назаренко Ганни Володимирівни до Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області, Токарєва Артема Геннадійовича до Богунського районного суду міста Житомира, Філь Олени Євгенівни до Межівського районного суду Дніпропетровської області.

Головуючий                                                                                                               Р.М. Сидорович

Члени Комісії:                                                                                                           Л.М. Волкова

                                                                                                                                  Р.А. Кидисюк

                                                                                                                                  О.Л. Коліуш

                                                                                                                                  О.С. Омельян

                                                                                                                                  Р.Б. Сабодаш

                                                                                                                                  С.Ю. Чумак