X

Про розгляд заяви члена ВККСУ Омельяна О.С. щодо самовідвіду

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
29.08.2023
61/зп-23
Про розгляд заяви члена ВККСУ Омельяна О.С. щодо самовідвіду

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі колегії:

головуючого – Сидоровича Р.М.,

членів Комісії: Волкової Л.М., Кидисюка Р.А.,

розглянувши питання про розгляд повідомлення Маселка Р.А. щодо інформації, яка може свідчити про недостовірність (у тому числі неповноту) тверджень, указаних суддею Верховного Суду України Ємцем Анатолієм Анатолійовичем у декларації доброчесності судді за 2016 рік,

встановила:

До Вищої кваліфікаційної комісії суддів України 12 квітня 2018 року надійшла заява Маселка Р.А. від 04 квітня 2018 року щодо проведення перевірки декларації доброчесності судді Верховного Суду України Ємця А.А.

У зв’язку із прийняттям Верховною Радою України Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» повноваження членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України були припинені.

Повноважний склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів України відновлено 01 червня 2023 року.

На підставі рішення Комісії від 20 липня 2023 року № 33/зп-23 та відповідно до протоколу повторного розподілу між членами Комісії від 21 липня 2023 року заяву Маселка Р.А. передано члену Комісії Омельяну О.С.

Заява обґрунтована тим, що суддя заповнив пункт 17 «Мною не приймалися одноособово або у складі колегії суддів рішення, передбачені статтею 3 Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» шляхом декларування підтвердження вказаного твердження.

Член Комісії Омельян О.С. 04 серпня 2023 року подав заяву про самовідвід, яка мотивована тим, що Омельян О.С. в період з 06 травня 2008 року по 14 лютого 2011 року працював на посаді помічника Голови Військової судової колегії Верховного Суду України і за період роботи у Верховному Суді України між членом Комісії Омельяном О.С. і Ємцем А.А. склалися приязні стосунки та взаємоповага, які зберіглись на день подачі заяви про самовідвід.

Згідно із статтею 100 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України не має права брати участь у розгляді питання та ухваленні рішення і підлягає відводу (самовідводу), якщо наявні дані про конфлікт інтересів або обставини, що викликають сумнів у його безсторонності. За наявності таких обставин член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України повинен заявити самовідвід. Із тих самих підстав відвід члену Комісії можуть заявити особи, щодо яких або за поданням яких розглядається питання. Відвід має бути вмотивованим і поданим до початку розгляду питання у формі письмової заяви. Головуючий на засіданні зобов’язаний ознайомити із заявою про відвід члена Комісії, якому заявлено відвід. Рішення про відвід (самовідвід) ухвалюється більшістю голосів членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, які беруть участь у засіданні. Голосування проводиться за відсутності члена Комісії, щодо якого вирішується питання про відвід (самовідвід).

З метою усунення обставин, що можуть викликати сумніви у безсторонності, для забезпечення об’єктивності та неупередженості під час перевірки членом Комісії Омельяном О.С. заяви Маселка Р.А. щодо проведення перевірки декларації доброчесності судді Верховного Суду України Ємця А.А., Комісія дійшла висновку про необхідність задоволення самовідводу члена Комісії Омельяна О.С.

Керуючись статтями 92, 93, 100, 101 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Пунктом 2.9 Положення про автоматизовану систему визначення членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України для підготовки до розгляду і доповіді справ, затвердженого рішенням Комісії від 07 листопада 2016 року № 146/зп-16, Комісія,

вирішила:

задовольнити заяву члена Комісії Омельяна Олексія Сергійовича від 04 серпня 2023 року про самовідвід від розгляду заяви Маселка Р.А. щодо проведення перевірки декларації доброчесності судді Верховного Суду України Ємця Анатолія Анатолійовича.

 

Головуючий                                                                                                                      Р.М. Сидорович

Члени Комісії:                                                                                                                  Л.М. Волкова

                                                                                                                                          Р.А. Кидисюк