X

Член Комісії Віталій Гацелюк взяв участь у навчальному візиті, присвяченому незалежності судової влади, що відбувся у Німеччині

04.09.2023

Член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Віталій Гацелюк взяв участь у навчальному візиті «Незалежність судової влади», що проходив з 28 серпня до 2 вересня 2023 року у містах Ганновер, Брауншвейг та Берлін, Федеративна Республіка Німеччина, за підтримки Німецького фонду міжнародного правового співробітництва (IRZ). Захід також відвідали представники правової спільноти та судової влади Грузії та Республіки Молдова.

Мета візиту – надання інформації про гарантії незалежності судової влади в Німеччині та Європейському Союзі, транснаціональний професійний обмін досвідом у сфері забезпечення незалежності судової влади між Україною, Молдовою, Грузією та  ФРН.

Учасники зустрілися з Директором Німецького фонду міжнародного правового співробітництва Доктором Штефаном Хюльсхьорстером, міністром юстиції Нижньої Саксонії Доктором Катрін Вальманн, головою Німецької асоціації суддів Андреєю Тітз, головами деяких судів та іншими німецькими діячами у сфері юстиції та правосуддя. Вони поінформували гостей про організацію судової влади та судове адміністрування на державному та федеральному рівнях, ознайомили із загальними принципами підготовки суддів у Німеччині, ключовими факторами у відборі суддів і прокурорів, аспектами дисциплінарного права, а також боротьбою з корупцією в судовій системі.

Під час експертних дискусій учасники мали змогу обговорити широке коло питань, присвячених судоустрою України, Грузії та Молдови та обмінятися досвідом.

Довідково

Німецький фонд міжнародного правового співробітництва IRZ підтримує близько 20 держав-партнерів у їх проєктах правової та судової реформи. При цьому основна увага приділяється розвитку конституційних і ринкових структур, а також узгодженню національного законодавства із законодавством ЄС.

Фонд IRZ надає законодавчі консультації, підтримку в розробленні  законопроєктів, створенні та розвитку інститутів, а також сприяє освіті та підготовці правників з усіх дисциплін. З цією метою в Німеччині та державах-партнерах проводяться експертні дискусії, семінари, майстер-класи та конференції.