X

Про розгляд повідомлення в.о. голови громадської організації «Всеукраїнське об’єднання «Автомайдан» Хаджинова С.В. щодо інформації, яка може свідчити про недостовірність (у тому числі неповноту) відомостей, указаних суддею Харківського апеляційного суду Бровченком Ігорем Олександровичем у декларації родинних зв’язків за 2013 – 2017 роки

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
07.08.2023
3/дп-23
Про розгляд повідомлення в.о. голови громадської організації «Всеукраїнське об’єднання «Автомайдан» Хаджинова С.В. щодо інформації, яка може свідчити про недостовірність (у тому числі неповноту) відомостей, указаних суддею Харківського апеляційного суду Бровченком Ігорем Олександровичем у декларації родинних зв’язків за 2013 – 2017 роки

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі колегії:

головуючого – Чумака С.Ю.,

членів Комісії: Пасічника А.В., Сабодаша Р.Б.,

розглянувши повідомлення в.о. голови громадської організації «Всеукраїнське об’єднання «Автомайдан» Хаджинова С.В. щодо інформації, яка може свідчити про недостовірність (у тому числі неповноту) відомостей, указаних суддею Харківського апеляційного суду Бровченком Ігорем Олександровичем у декларації родинних зв’язків за 2013 – 2017 роки

встановила:

До Вищої кваліфікаційної комісії суддів України 28 грудня 2018 року надійшла заява в.о. голови громадської організації «Всеукраїнське об’єднання «Автомайдан» Хаджинова С.В. про відображення суддею Апеляційного суду міста Харкова Бровченком І.О. недостовірних відомостей у декларації родинних зв’язків за 2013 –2017 роки.

Згідно з протоколом розподілу справ між членами Комісії від 28 грудня 2018 року справу № 31 кп-4419/18 розподілено члену Комісії Василенку А.В.

На підставі рішення Комісії від 14 травня 2019 року № 78/зп-19 заяву Василенка А.В. задоволено та звільнено його з посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України за власним бажанням.

Протоколом повторного розподілу справ між членами Комісії від 15 травня 2019 року справу № 31 кп-4419/18 розподілено члену Комісії Бутенку В.І.

01 червня 2023 року сформовано повноважний склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Відповідно до рішення Комісії від 20 липня 2023 року № 33/зп-23 здійснено повторний автоматизований розподіл між членами Вищої кваліфікаційної комісії суддів України 45 справ за інформацією, що може свідчити про недостовірність (у тому числі неповноту) відомостей, поданих суддею у декларації родинних зв’язків, та тверджень судді у декларації доброчесності.

Згідно з протоколом повторного розподілу справ між членами Комісії від 21 липня 2023 року справу № 31кп-4419/19 щодо повідомлення про недостовірність тверджень у декларації родинних зв’язків розподілено члену Комісії Пасічнику А.В.

Відповідно до частин першої, четвертої статті 61 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 02 червня 2016 року № 1402-VIII (далі – Закон) суддя зобов’язаний щорічно до 01 лютого подавати шляхом заповнення на офіційному вебсайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів України декларацію родинних зв’язків за формою, що визначається Комісією. За відсутності доказів іншого відомості, подані суддею у декларації родинних зв’язків, вважаються достовірними.

Частинами п’ятою, шостою статті 61 Закону передбачено, що у разі одержання інформації, що може свідчити про недостовірність (у тому числі неповноту) відомостей, поданих суддею у декларації родинних зв’язків, Вища кваліфікаційна комісія суддів України проводить перевірку зазначеної декларації. Неподання, несвоєчасне подання декларації родинних зв’язків суддею або подання в ній завідомо недостовірних (у тому числі неповних) відомостей мають наслідком дисциплінарну відповідальність, установлену Законом.

Регламентом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, затвердженим рішенням Комісії від 13 жовтня 2016 року № 81/зп-16 (далі – Регламент), визначено порядок проведення перевірки декларації родинних зв’язків судді та декларації доброчесності судді.

Згідно з пунктом 6.1. розділу VI Регламенту Вища кваліфікаційна комісія суддів України здійснює перевірку декларації родинних зв’язків судді та декларації доброчесності судді у разі надходження до Комісії інформації, що може свідчити про недостовірність (у тому числі неповноту) відомостей або тверджень, вказаних у цих деклараціях, та приймає рішення за результатами перевірки.

Об’єктом проведення перевірки згідно з підпунктом 6.1.1 пункту 6.1 розділу VI Регламенту є, зокрема, декларація родинних зв’язків судді, подана суддею на виконання вимог статті 61 Закону.

Відповідно до підпункту 6.1.2 пункту 6.1 розділу VI Регламенту предметом перевірки є, зокрема, з’ясування достовірності чи недостовірності, а також встановлення повноти тверджень судді у декларації родинних зв’язків судді.

Згідно з пунктом 6.2 розділу VI Регламенту перевірка декларації родинних зв’язків судді та декларації доброчесності судді проводиться у разі надходження до Комісії інформації, що може свідчити про недостовірність (у тому числі неповноту) відомостей або тверджень, вказаних суддями у цих деклараціях, наданої будь-якою особою.

Підпунктом 6.2.2 пункту 6.2 розділу VI Регламенту визначено, що розгляд повідомлення та проведення перевірки декларації родинних зв’язків судді та декларації доброчесності судді здійснюється членом Комісії, визначеним за результатами розподілу автоматизованою системою в порядку, встановленому Положенням про автоматизовану систему визначення членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України для підготовки до розгляду і доповіді справ.

Відповідно до підпункту 6.2.3 пункту 6.2 розділу VI Регламенту повідомлення, які не відповідають вимогам, визначеним підпунктом 6.2.1 пункту 6.2 цього розділу, а також ті, що стосуються суддів, звільнених з посад або повноваження яких припинилися, чи суддів у відставці, розгляду не підлягають, про що має бути проінформовано заявника.

Згідно з Указом Президента України від 29 грудня 2017 року № 452/2017 «Про ліквідацію апеляційних судів та утворення апеляційних судів в апеляційних округах» ліквідовано апеляційний суд Харківської області та утворено Харківський апеляційний суд в апеляційному окрузі, що включає Харківську область, з місцезнаходженням у місті Харкові.

Відповідно до рішення  Вищої ради правосуддя від 28 грудня 2018 року № 4088/0/15-18 суддю Апеляційного суду Харківської області Бровченка І.О. переведено на посаду судді Харківського апеляційного суду.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 28 травня 2020 року № 1600/0/15-20 «Про звільнення Бровченка І.О. з посади судді Харківського апеляційного суду у відставку» Бровченка І.О. звільнено з посади судді Харківського апеляційного суду у зв’язку з поданням заяви про відставку.

Згідно з частиною першою статті 98 Закону організаційними формами діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України є засідання у пленарному складі Комісії, у складі її палат та колегій залежно від питань, визначених цим Законом та Регламентом.

Відповідно до підпункту 4.13.1 пункту 4.13 розділу IV Регламенту результатом вирішення питань діяльності Комісії, віднесених Законом до її компетенції, а також вирішення питань організаційної діяльності Комісії та секретаріату є рішення.

Ураховуючи, що рішенням Вищої ради правосуддя від 28 травня 2020 року № 1600/0/15-20 Бровченка І.О. звільнено з посади судді Харківського апеляційного суду у зв’язку з поданням заяви про відставку, Вища кваліфікаційна комісія суддів України дійшла висновку про наявність підстав для залишення без розгляду повідомлення в.о. голови громадської організації «Всеукраїнське об’єднання «Автомайдан» Хаджинова С.В. щодо інформації, яка може свідчити про недостовірність (у тому числі неповноту) відомостей, вказаних цим суддею у декларації родинних зв’язків за 2013 – 2017 роки.

Керуючись статтями 62, 92, 93, 98, 101 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та Регламентом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, затвердженим рішенням Комісії від 13 жовтня 2016 року № 81/зп-16, Вища кваліфікаційна комісія суддів України

вирішила:

повідомлення в.о. голови громадської організації «Всеукраїнське об’єднання Автомайдан» Хаджинова С.В. щодо інформації, яка може свідчити про недостовірність (у тому числі неповноту) відомостей, вказаних суддею Харківського апеляційного суду Бровченком Ігорем Олександровичем у декларації родинних зв’язків за 2013 – 2017 роки, залишити без розгляду.

 

 

Головуючий                                                                                                          С.Ю. Чумак

 

Члени Комісії:                                                                                                      А.В. Пасічник

 

                                                                                                                               Р.Б. Сабодаш