X

Про дострокове закінчення відрядження суддів Херсонського міського суду Херсонської області

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
02.08.2023
5/пс-23
Про дострокове закінчення відрядження суддів Херсонського міського суду Херсонської області

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі Другої палати:

головуючого – Сидоровича Р.М.,

членів Комісії: Волкової Л.М., Кидисюка Р.А., Коліуша О.Л., Омельяна О.С., Сабодаша Р.Б., Чумака С.Ю.,

розглянувши питання про дострокове закінчення відрядження суддів Херсонського міського суду Херсонської області,

встановила:

До Комісії 11 липня 2023 року надійшло повідомлення Державної судової адміністрації України (далі – ДСА України) від 10 липня 2023 року № 8-8209/23 про необхідність розгляду питання щодо дострокового закінчення відрядження суддів Херсонського міського суду Херсонської області.

Автоматизованою системою визначення членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України зазначене повідомлення ДСА України та додані до нього матеріали розподілено члену Комісії Сидоровичу Р.М. для підготовки до розгляду і доповіді.

Згідно з пунктами 2-2, 3 розділу ІІ Порядку відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 24 січня 2017 року № 54/0/15-17 (зі змінами) (далі – Порядок), підстави дострокового закінчення відрядження судді встановлюються ДСА України за зверненням голови суду, до якого відряджений суддя, або голови суду, з якого відряджений суддя. ДСА України надсилає повідомлення про необхідність розгляду питання щодо відрядження судді або дострокового закінчення відрядження судді до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, а в період відсутності її повноважного складу – до Вищої ради правосуддя, протягом десяти днів з дати отримання звернення, зазначеного в пункті 2 розділу ІІ Порядку.

У повідомленні ДСА України зазначено, що голова Херсонського міського суду Херсонської області Гонтар Д.О. звернувся до ДСА України із проханням розглянути питання щодо дострокового закінчення відрядження таких суддів вказаного суду:

  • Гаврилова Дімітрія Вікторовича, відрядженого до Погребищенського районного суду Вінницької області;
  • Зубова Олександра Сергійовича, відрядженого до Татарбунарського районного суду Одеської області;
  • Корецького Дмитра Борисовича, відрядженого до Арцизького районного суду Одеської області;
  • Рєпіна Костянтина Костянтиновича, відрядженого до Козівського районного суду Тернопільської області;
  • Валігурської Людмили Василівни, відрядженої до Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області;
  • Шестакової Яни Вікторівни, відрядженої до Приморського районного суду міста Одеси;
  • Корольчук Наталії Василівни, відрядженої до Самбірського міськрайонного суду Львівської області;
  • Кузьміної Оксани Іванівни, відрядженої до Суворовського районного суду міста Одеси;
  • Рябцевої Марії Сергіївни, відрядженої до Приморського районного суду міста Одеси;
  • Радченко Галини Анатоліївни, відрядженої до Васильківського міськрайонного суду Київської області;
  • Рядчої Тетяни Іванівни, відрядженої до Малиновського районного суду міста Одеси.

Згідно з пунктом 1-2 розділу ІІ Порядку підставами дострокового закінчення відрядження судді є припинення обставин, що були підставою відрядження судді, або зміна обставин у суді, з якого відряджений суддя.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 30 травня 2023 року № 566/0/15-23 відновлено роботу Херсонського міського суду Херсонської області з 01 червня 2023 року та визначено дату початку процесуальної діяльності суду – 12 червня 2023 року. Відтак обставини, що були підставою відрядження суддів, припинено.

Відповідно до вимог пункту 2-1 розділу ІІІ Порядку 18 липня 2023 року на офіційному вебсайті Комісії розміщено оголошення про призначення до розгляду на 02 серпня 2023 року питання щодо внесення подання про дострокове закінчення відрядження, зокрема, суддів Херсонського міського суду Херсонської області. Суддів цього суду, стосовно яких розглядається питання про дострокове закінчення відрядження, поінформовано про дату, час і місце проведення засідання Комісії шляхом надсилання повідомлення електронною поштою.

До Комісії від суддів Гаврилова Д.В., Радченко Г.А., Валігурської Л.В., Корольчук Н.В., Рябцевої М.С. та Рєпіна К.К. надійшли заяви про відсутність заперечень щодо дострокового закінчення їх відряджень та прохання розглянути це питання за їх відсутності.

У засідання Комісії з’явився суддя Корецький Д.Б., який не заперечував проти дострокового закінчення його відрядження до Арцизького районного суду Одеської області. Інші судді Херсонського міського суду Херсонської області, щодо яких розглядається питання про дострокове закінчення відрядження, у засідання Комісії не прибули.

Згідно з абзацом другим пункту 8 розділу ІІІ Порядку неявка судді не перешкоджає розгляду питання щодо внесення подання про відрядження судді або про дострокове закінчення відрядження судді за його відсутності.

Частиною першою статті 55 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон) визначено, що у зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя у відповідному суді, виявленням надмірного рівня судового навантаження у відповідному суді, припиненням роботи суду у зв’язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами, за рішенням Вищої ради правосуддя, ухваленим на підставі подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя може бути, за його згодою, відряджений до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя. У період дії надзвичайного чи воєнного стану і за умови зміни територіальної підсудності судових справ, що розглядаються у відповідному суді, в порядку, передбаченому частиною сьомою статті 147 Закону, суддя суду, територіальна підсудність справ якого змінюється, може бути без його згоди відряджений для здійснення правосуддя до суду, якому визначається територіальна підсудність справ, що перебували у провадженні суду, в якому працює суддя, а в разі відсутності вакансій у цьому суді – до іншого суду того самого рівня та спеціалізації.

Відповідно до частини сьомої статті 147 Закону, ураховуючи неможливість здійснення правосуддя судами під час воєнного стану, розпорядженням Голови Верховного Суду від 06 березня 2022 року № 1/0/9-22 про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану (зі змінами, внесеними розпорядженнями Голови Верховного Суду від 26 вересня 2022 року № 52 та від 10 січня 2023 року № 2) змінено територіальну підсудність судових справ Херсонського міського суду Херсонської області.

Рішеннями Голови Верховного Суду, прийнятими на підставі статті 55, пункту 56 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону, суддів Херсонського міського суду Херсонської області Гаврилова Д.В. відряджено до Погребищенського районного суду Вінницької області, Зубова О.С. – до Татарбунарського районного суду Одеської області, Корецького Д.Б. – до Арцизького районного суду Одеської області, Рєпіна К.К. – до Козівського районного суду Тернопільської області, Валігурську Л.В. – до Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області, Шестакову Я.В. та Рябцеву М.С. – до Приморського районного суду міста Одеси, Корольчук Н.В. – до Самбірського міськрайонного суду Львівської області, Кузьміну О.І. – до Суворовського районного суду міста Одеси, Радченко Г.А. – до Васильківського міськрайонного суду Київської області, Рядчу Т.І. – до Малиновського районного суду міста Одеси.

Частиною другою статті 55 Закону встановлено, що відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації здійснюється на строк, що визначається Вищою радою правосуддя, але не більше ніж на один рік, крім випадків, передбачених абзацом другим цієї частини. Вища рада правосуддя на підставі подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України може ухвалити рішення про дострокове закінчення відрядження судді, якщо обставини, що були підставою відрядження судді, припинилися, про що повідомляється суддя. Суддя, строк відрядження якого закінчився або стосовно якого Вищою радою правосуддя ухвалено рішення про дострокове закінчення відрядження судді, повертається на роботу до суду, з якого був відряджений.

Частиною третьою статті 55 Закону передбачено, що у разі припинення роботи суду у зв’язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами суддя, якого було відряджено з такого суду, має бути переведений на постійне місце роботи до закінчення строку відрядження.

Ураховуючи викладене, Комісія дійшла висновку про наявність встановлених законом підстав для дострокового закінчення відрядження суддів Херсонського міського суду Херсонської області Гаврилова Д.В., Зубова О.С., Корецького Д.Б., Рєпіна К.К., Валігурської Л.В., Шестакової Я.В., Корольчук Н.В., Кузьміної О.І., Рябцевої М.С., Радченко Г.А., Рядчої Т.І.

Керуючись статтями 55, 93, 101 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України

вирішила:

внести до Вищої ради правосуддя подання з рекомендацією про дострокове закінчення відрядження суддів Херсонського міського суду Херсонської області Гаврилова Дімітрія Вікторовича до Погребищенського районного суду Вінницької області, Зубова Олександра Сергійовича до Татарбунарського районного суду Одеської області, Корецького Дмитра Борисовича до Арцизького районного суду Одеської області, Рєпіна Костянтина Костянтиновича до Козівського районного суду Тернопільської області, Валігурської Людмили Василівни до Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області, Шестакової Яни Вікторівни та Рябцевої Марії Сергіївни до Приморського районного суду міста Одеси, Корольчук Наталії Василівни до Самбірського міськрайонного суду Львівської області, Кузьміної Оксани Іванівни до Суворовського районного суду міста Одеси, Радченко Галини Анатоліївни до Васильківського міськрайонного суду Київської області, Рядчої Тетяни Іванівни до Малиновського районного суду міста Одеси.

Головуючий                                                                                                               Р.М. Сидорович

Члени Комісії:                                                                                                           Л.М. Волкова

                                                                                                                                  Р.А. Кидисюк

                                                                                                                                  О.Л. Коліуш

                                                                                                                                  О.С. Омельян

                                                                                                                                  Р.Б. Сабодаш

                                                                                                                                  С.Ю. Чумак