X

Про відрядження суддів до Київського районного суду міста Полтави

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
02.08.2023
3/пс-23
Про відрядження суддів до Київського районного суду міста Полтави

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі Першої палати:

головуючого – Ігнатова Р.М.,

членів Комісії: Богоноса М.Б., Гацелюка В.О., Кобецької Н.Р., Мельника Р.І., Пасічника А.В., Шевчук Г.М.,

розглянувши питання про відрядження суддів до Київського районного суду міста Полтави,

встановила:

До Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з Вищої ради правосуддя надійшли матеріали щодо відрядження суддів до Київського районного суду міста Полтави.

Частиною першою статті 55 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» визначено, що у зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя у відповідному суді, виявленням надмірного рівня судового навантаження у відповідному суді, за рішенням Вищої ради правосуддя, ухваленим на підставі подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя може бути, за його згодою, відряджений до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя.

Пунктом 2-2 розділу І Порядку відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 24 січня 2017 року № 54/0/15-17 (зі змінами, далі – Порядок), передбачено, що в період відсутності повноважного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України рішення про відрядження судді ухвалюється Вищою радою правосуддя на підставі повідомлення Державної судової адміністрації України.

17 березня 2023 року до Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення Державної судової адміністрації України (далі – ДСА України) про необхідність розгляду питання щодо відрядження восьми суддів до Київського районного суду міста Полтави у зв’язку з виявленням у ньому надмірного рівня судового навантаження.

У повідомленні зазначено, що ДСА України розглянула звернення голови Київського районного суду міста Полтави Шияна В.М. від 07 березня 2023 року № ЕП/01-15/355/23-вих про необхідність відрядження суддів у зв’язку з надмірним рівнем судового навантаження в цьому суді.

Наказом ДСА України від 08 серпня 2017 року № 843 «Про визначення кількості суддів у місцевих загальних судах, апеляційних судах областей, міста Києва» у Київському районному суді міста Полтави визначено 13 штатних посад суддів, фактично перебувають на посадах дев’ять суддів.

Рішеннями Голови Верховного Суду від 04 травня 2022 року № 106/0/149-22, № 107/0/149-22 суддів Орджонікідзевського районного суду міста Харкова Бабенка Ю.П. та Саркісян О.А. відряджено до Київського районного суду міста Полтави для здійснення правосуддя з 05 травня 2022 року.

У повідомленні ДСА України також зазначено, що нормативний час, потрібний суддям для розгляду справ, що надійшли до місцевих загальних судів, за даними звітності за 2022 рік, становив у середньому по Україні 252 дні для кожного повноважного судді з урахуванням рекомендованих Вищою радою правосуддя показників середньої тривалості розгляду справ (рішення Вищої ради правосуддя від 24 листопада 2020 року № 3237/0/15-20).

У Київському районному суді міста Полтави нормативний час розгляду справ (з урахуванням відряджених суддів) більший за середній показник по Україні та становить 498 днів для одного судді, що свідчить про наявність у суді надмірного навантаження.

ДСА України зазначає, що відрядження восьми суддів строком на один рік дасть змогу зменшити нормативний час розгляду справ у Київському районному суді міста Полтави до 261 дня для одного судді.

У повідомленні ДСА України також вказала, що відрядження суддів із судів, територіальну підсудність яких змінено, не вплине на доступ до правосуддя в цих судах.

30 березня 2023 року Вищою радою правосуддя до ДСА України направлено запит із проханням поінформувати Вищу раду правосуддя щодо штатної та фактичної чисельності суддів у Київському районному суді міста Полтави; рівня судового навантаження у Київському районному суді міста Полтави у 2021 та 2022 роках, а також за січень – березень 2023 року (без урахування справ, які були передані за територіальною підсудністю), а саме: кількості справ, що надійшли на розгляд суду, кількості розглянутих судом справ та їхнього залишку за категоріями справ, динаміки надходження справ і матеріалів та фактичного навантаження.

Крім цього, у зазначеному вище запиті висловлено прохання повідомити Вищу раду правосуддя, чи враховувались ДСА України справи та матеріали, передані до Київського районного суду міста Полтави за територіальною підсудністю у зв’язку з неможливістю здійснювати правосуддя судами Харківської області під час воєнного стану, при визначенні нормативного часу розгляду справ 498 днів для одного судді у Київському районному суді міста Полтави, а також поінформувати Вищу раду правосуддя з посиланням на норми законодавства України про порядок реалізації Київським районним судом міста Полтави рішення Вищої ради правосуддя про відрядження восьми суддів до цього суду (у разі його прийняття), що фактично перевищує кількість суддів, визначену наказом ДСА України від 08 серпня 2017 року № 843 «Про визначення кількості суддів у місцевих загальних судах, апеляційних судах областей, міста Києва» у Київському районному суді міста Полтави.

ДСА України листом від 07 квітня 2023 року № 8-4048/23 поінформувала, що станом на 01 березня 2023 року в Київському районному суді міста Полтави фактично перебували на посадах 11 суддів, два з яких відряджені з іншого суду для здійснення правосуддя (судді Орджонікідзевського районного суду міста Харкова Бабенко Ю.П. та Саркісян О.А.).

Водночас рішенням Вищої ради правосуддя від 28 березня 2023 року № 268/0/15-23 достроково закінчено відрядження суддів Орджонікідзевського районного суду міста Харкова Бабенка Ю.П. та Саркісян О.А. до Київського районного суду міста Полтави з 03 квітня 2023 року.

Станом на 03 квітня 2023 року правосуддя в Київському районному суді міста Полтави здійснюють дев’ять суддів.

ДСА України також повідомила, що упродовж 2022 року всього було відряджено 53 судді до інших судів понад кількість штатних посад суддів, визначену наказами ДСА України, зокрема до Дружківського міського суду Донецької області – 11 суддів; Октябрського районного суду міста Полтави – шість суддів; Одеського окружного адміністративного суду – чотири судді; Ленінського районного суду міста Полтави – три судді; Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області – два судді; Окружного адміністративного суду міста Києва – два судді тощо.

Як повідомляє ДСА України з посиланням на рішення Ради суддів України від 07 лютого 2018 року № 9 та від 05 серпня 2022 року № 24, з метою виконання рішень у випадках, коли з урахуванням відряджених суддів кількість суддів у судах, до яких були відряджені ці судді, буде перевищувати штатну чисельність посад, визначених наказами ДСА України, голова суду, до якого відряджено суддю, видає наказ про зарахування такого судді до штату суду та, відповідно, вносить зміни до штатного розпису. Такі зміни вносяться з уточненням найменування посади «суддя відряджений».

Крім того, ДСА України в листі від 07 квітня 2023 року № 8-4048/23 повідомила, що інформація про показники часу, необхідного для розгляду справ та матеріалів, що надійшли до Київського районного суду міста Полтави (на другому аркуші вказаного листа ДСА України помилково зазначає «Полтавської області») за 2022 рік, враховує надходження справ та матеріалів, переданих за територіальною підсудністю з Орджонікідзевського районного суду міста Харкова та Ленінського районного суду міста Харкова. Відповідно до наданих показників у Київському районному суді міста Полтави нормативний час, необхідний для розгляду справ та матеріалів (15 259), що надійшли до суду упродовж 2022 року, становить 43 792 години. Середня кількість днів, необхідних для їх розгляду одним повноважним суддею Київського районного суду міста Полтави, при наявних 13 суддях із повноваженнями, станом на 31 грудня 2022 року становить 421 день. При цьому середній час щодо місцевих судів становить 252 дні.

05 травня 2023 року до Вищої ради правосуддя надійшов лист Київського районного суду міста Полтави за підписом голови суду Шияна В.М. від 05 травня 2023 року № ЕП-621/01-15/23-вих. щодо вирішення питання про відрядження суддів до Київського районного суду міста Полтави з огляду на те, що в суді склалася критична ситуація у зв’язку зі збільшенням навантаження суддів, які працюють, та працівників апарату суду через зміну територіальної підсудності Ленінського районного суду міста Харкова та Орджонікідзевського районного суду міста Харкова.

У цьому листі голова суду посилається на наявність труднощів зі здійснення правосуддя у справах, які надійшли до цього суду у зв’язку зі зміною територіальної підсудності судів Харківської області, а саме: територіальна віддаленість суду для більшості учасників судового процесу; обмежена кількість «майданчиків» для проведення відеоконференції в Харківському слідчому ізоляторі; проведення відеоконференції одночасно з декількома установами для забезпечення участі всіх учасників судового процесу у справі; неможливість забезпечення дистанційного судового засідання в умовах періодичних відключень електропостачання та неналежної якості інтернет-зв’язку, а також надмірна навантаженість суддів, що впливає на періодичність призначення судових засідань, призводить до тривалого розгляду справ та не дає можливості гарантувати учасникам процесу реалізацію їхнього права на оперативний та ефективний доступ до правосуддя.

Зазначене, як вказано в листі, надалі буде підставою для звернення зі скаргами учасників судового процесу до Вищої ради правосуддя та Європейського суду з прав людини.

01 травня 2023 року до ДСА України направлено запит із проханням надати Вищій раді правосуддя інформацію про рівень судового навантаження в Київському районному суді міста Полтави за період з 01 січня 2023 року до моменту надання відповіді на вказаний запит (або за перший квартал 2023 року), а саме: кількість справ, що надійшли на розгляд суду; кількість розглянутих справ судом та їхній залишок за категоріями справ; динаміку надходження судових справ та матеріалів і фактичне навантаження. Таку саму інформацію надати і в середньому по Україні щодо місцевих загальних судів.

Крім цього, у запиті Вищої ради правосуддя до ДСА України висловлено прохання розрахувати нормативний час, потрібний суддям для розгляду справ, що надійшли до Київського районного суду міста Полтави за перший квартал 2023 року, порівняно з показниками для місцевих загальних судів по Україні за аналогічний період, а також розрахувати кількість суддів, необхідних для розгляду справ, що надійшли до Київського районного суду міста Полтави, у нормативний час, визначений у середньому по Україні для одного повноважного судді.

08 травня 2023 року на електронну адресу Вищої ради правосуддя надійшов лист ДСА України від 08 травня 2023 року № 15-5421/23 щодо надання інформації про кількість справ та матеріалів, що надійшли на розгляд, кількість розглянутих справ та матеріалів, залишок справ та матеріалів за категоріями, а також динаміку надходження справ та матеріалів і фактичне навантаження за перший квартал 2023 року в Київському районному суді міста Полтави та по Україні щодо місцевих загальних судів.

У відомостях, наданих ДСА України в листах від 07 квітня та 08 травня 2023 року №№ 8-4048/23, 15-5421/23 щодо рівня судового навантаження в Київському районному суді міста Полтави за 2021, 2022 роки та перший квартал 2022, 2023 років, а також показників часу, необхідного для розгляду справ і матеріалів у цьому суді, за аналогічні періоди, йдеться, що впродовж 2022 року до провадження суддів Київського районного суду міста Полтави надійшло 15 259 справ та матеріалів (з яких 8 087 – справи та матеріали, які були передані за територіальною підсудністю у зв’язку з неможливістю Орджонікідзевським районним судом міста Харкова та Ленінським районним судом міста Харкова здійснювати правосуддя під час воєнного стану), що на 160 % більше, ніж за аналогічний період 2021 року, – 9 539 справ та матеріалів. Крім цього, у Київському районному суді міста Полтави нормативний час, необхідний для розгляду справ і матеріалів, у 2022 році становив 43 792 год (з яких  23 108 год – нормативний час, необхідний суддям для розгляду справ та матеріалів, переданих за територіальною підсудністю), що на 156 % більше, ніж у 2021 році, –   28 046 годин.

За інформацією ДСА України, за перший квартал 2023 року до провадження суддів Київського районного суду міста Полтави надійшло 2 939 справ та матеріалів (з них 691 – справи та матеріали, передані за територіальною підсудністю), що на 200 % більше, ніж за перший квартал 2022 року, – 1 472 справи та матеріали. При цьому нормативний час розгляду справ та матеріалів за перший квартал 2023 року становить 10 545 год (з яких 3 719 год – нормативний час, необхідний для розгляду справ та матеріалів, переданих за територіальною підсудністю), що на 230 % більше, ніж за аналогічний період 2022 року, – 4 590 годин.

Отже, з аналізу динаміки надходження справ та матеріалів до Київського районного суду міста Полтави і показників нормативного часу для розгляду справ за 2022 рік порівняно з аналогічним періодом 2021 року та за перший квартал 2023 року порівняно з першим кварталом 2022 року простежується тенденція до збільшення як надходження справ і матеріалів, так і нормативного часу, необхідного для їх розгляду, що своєю чергою впливає на збільшення навантаження на одного повноважного суддю цього суду.

Як повідомляє ДСА України, за перший квартал 2023 року середньомісячне надходження справ і матеріалів у місцевих загальних судах по Україні становило 92 справи. Водночас середньомісячне надходження справ і матеріалів одному повноважному судді Київського районного суду міста Полтави за вказаний період становило 97 справ. Крім того, за результатами порівняння відомостей про рівень судового навантаження за перший квартал 2023 року встановлено, що необхідний нормативний час для розгляду справ одним повноважним суддею Київського районного суду міста Полтави (120 днів) перевищує середній показник по Україні (91 день для одного повноважного судді).

Рішенням Вищої ради правосуддя від 23 травня 2023 року № 515/0/15-23 розпочато процедуру відрядження та затверджено текст оголошення, у якому зазначено десятиденний термін (з дня оголошення про початок процедури відрядження судді) для подання документів, визначених пунктом 6 розділу IV-1 Порядку.

Протягом зазначеного строку для розгляду питання щодо відрядження суддів до  Київського районного суду міста Полтави до Вищої ради правосуддя звернулись судді Красноармійського міськрайонного суду Донецької області Варибрус Вадим Анатолійович та суддя Шишацького районного суду Полтавської області Вергун Наталія Володимирівна.

01 червня 2023 року було сформовано повноважний склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, у зв’язку з чим Вищою радою правосуддя передано Вищій кваліфікаційній комісії суддів України матеріали та документи, зокрема, про відрядження суддів, що перебували на розгляді Вищої ради правосуддя та розгляд яких не завершено.

Відповідно до абзацу шостого розділу VII Порядку Вища кваліфікаційна комісія суддів України невідкладно продовжує розгляд матеріалів про відрядження судді та про дострокове закінчення відрядження судді, розгляд яких не завершено Вищою радою правосуддя в період відсутності повноважного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, та завершує його протягом розумного строку. Оголошення про призначення таких питань до розгляду оприлюднюється на офіційному вебсайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів України не пізніше наступного робочого дня після визначення дати, часу і місця розгляду такого питання.

На розгляд Вищою кваліфікаційною комісією суддів України питання про відрядження суддів до Київського районного суду міста Полтави винесено на 02 серпня 2023 року.

Суддів Вергун Наталію Володимирівну та Варибрус Вадима Анатолійовича повідомлено про час і місце засідання шляхом розміщення оголошення на офіційному вебсайті Комісії, однак на засідання Комісії не з’явилися. Згідно з абзацом другим пункту 8 розділу ІІІ Порядку неявка судді не перешкоджає розгляду питання щодо внесення подання про його відрядження.  

Заслухавши доповідача, члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Гацелюка В.О., дослідивши наявні в Комісії матеріали, проаналізувавши інформацію, надану Державною судовою адміністрацією України, Шишацьким районним судом Полтавської області, розміщену на вебсайті Ради суддів України, Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі Першої палати встановила таке.

Відповідно до абзацу першого пункту 10 розділу III Порядку при розгляді питання щодо відрядження судді у зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя або виявленням надмірного рівня судового навантаження Вищою кваліфікаційною комісією суддів України враховуються такі критерії: якість розгляду справ суддею, стаж роботи на посаді судді, інформація про стан здійснення правосуддя в суді, у якому суддя обіймає штатну посаду.

Суддя Красноармійського міськрайонного суду Донецької області Варибрус В.А. направив на електронну адресу Вищої ради правосуддя згоду на його відрядження до Київського районного суду міста Полтави 31 травня 2023 року. 06 червня 2023 року на адресу Вищої ради правосуддя надійшла паперова копія такої згоди.

У згоді суддею Варибрусом В.А. зазначено, що розпорядженням Голови Верховного Суду від 08 квітня 2022 року № 17/0/9-22 «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану (окремі суди Донецької, Харківської областей)» територіальну підсудність судових справ Красноармійського міськрайонного суду Донецької області змінено, у зв’язку із чим він не має можливості надати довідку для розгляду питання щодо відрядження судді до іншого суду.

Варибрус В.А. Указом Президента України «Про призначення суддів» від 24 вересня 2016 року № 410/2016 призначений строком на п’ять років на посаду судді Красноармійського міськрайонного суду Донецької області.

Рішенням Комісії від 07 червня 2018 року № 133/зп-18 призначено кваліфікаційне оцінювання на відповідність займаній посаді судді, зокрема Варибрусу В.А.

На сьогодні кваліфікаційне оцінювання не завершено. Правосуддя не здійснює у зв’язку із закінченням у вересні 2021 року повноважень.

Ураховуючи, що суддя Варибрус В.А. не має повноважень на здійснення правосуддя, Комісія вважає, що питання про відрядження поставлено ним передчасно.

Суддя Шишацького районного суду Полтавської області Вергун Н.В. направила на електронну адресу Вищої ради правосуддя згоду на її відрядження до Київського районного суду міста Полтави 01 червня 2023 року. 08 червня 2023 року на адресу Вищої ради правосуддя надійшла паперова копія такої згоди.

Вергун Н.В. Указом Президента України від 28 грудня 2010 року № 1290/2010 призначена на посаду судді Шишацького районного суду Полтавської області строком на п’ять років, Указом Президента України від 28 вересня 2017 року № 295/2017 призначена на посаду судді Шишацького районного суду Полтавської області.

Рішенням Комісії від 15 березня 2016 року № 44/ко-16 визнано суддю Шишацького районного суду Полтавської області Вергун Н.В. такою, що підтвердила можливість здійснювати правосуддя у відповідному суді.

Відповідно до довідки (додаток 2 до Порядку), виданої головою Шишацького районного суду Полтавської області суддя, Вергун Н.В. у 2021 році розглянула 78 кримінальних справ, з яких кількість скасованих рішень – 1, кількість змінених рішень – 1; 326 цивільних справ, з яких кількість скасованих рішень, – 3; кількість змінених рішень – 5; 7 адміністративних справ, з яких кількість скасованих рішень, – 0; кількість змінених рішень – 0; 165 справ про адміністративні правопорушення, з яких кількість скасованих рішень – 0; кількість змінених рішень – 0. У 2022 році розглянула 136 кримінальних справ, з яких кількість скасованих рішень – 0; кількість змінених рішень – 0; 352 цивільні справи, з яких кількість скасованих рішень, – 1; кількість змінених рішень – 1; 12 адміністративних справ, з яких кількість скасованих рішень – 1; кількість змінених рішень – 0; 474 справи про адміністративні правопорушення, з яких кількість скасованих рішень, – 2; кількість змінених рішень – 0.

На день подання згоди на відрядження в провадженні судді Вергун Н.В. перебувало 41 кримінальна справа, з яких на розгляді понад три місяці – 12 справ;  160 цивільних справ, з яких на розгляді понад три місяці – 10 справ.

Штатна чисельність суддів у Шишацькому районному суді Полтавської області – чотири. Фактична чисельність суддів у суді – три. Кількість суддів, які здійснюють правосуддя – три.

Загальна кількість справ, що перебуває у провадженні Шишацького районного суду Полтавської області, становить: 102 кримінальні справи, 420 цивільних справ, 4 адміністративні справи, 210 справ про адміністративні правопорушення.

На запит Комісії голова Шишацького районного суду Полтавської області повідомив, що станом на 14 липня 2023 року у провадженні судді Вергун Н.В. перебуває 13 кримінальних справ, з яких 9 справ, що перебувають у провадженні судді понад три місяці, 30 цивільних справ, 13 справ про адміністративні правопорушення. Загальна кількість справ та матеріалів, які перебувають у провадженні судді, – 59.

За повідомленням голови Шишацького районного суду Полтавської області, суддя Вергун Н.В. є членом колегії, де головуючим суддею є суддя    Рябченко В.В., та є головуючою у двох колегіях, провадження в одній з яких зупинено через оголошення обвинуваченого в розшук.

Станом на 14 липня 2023 року в Шишацькому районному судді Полтавської області судочинство здійснює троє суддів, а одна посада судді є вакантною. У разі відрядження судді це може вплинути на створення колегій у суді.

Ураховуючи інформацію про стан здійснення правосуддя в Шишацькому районному судді Полтавської області, а також беручи до уваги обставини, встановлені під час розгляду питання щодо відрядження суддів, зокрема відсутність у судді Варибруса В.А. повноважень на здійснення правосуддя, та відомості голови Шишацького районного суду Полтавської області про те, що відрядження одного з трьох суддів до іншого суду призведе до неможливості утворення колегії для розгляду окремих категорій судових справ, Комісія дійшла висновку про відмову у внесенні подання на відрядження суддів Вергун Н.В. та Варибруса В.А. до Київського районного суду міста Полтави.

Комісія вважає, що відрядження суддів, які не мають повноважень на здійснення правосуддя та відрядження яких негативно вплине на доступ до правосуддя в судах, з яких вони відряджаються, нівелює мету інституту відрядження суддів до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), адже не забезпечить доступу до правосуддя в судах, у яких виявлено надмірний рівень судового навантаження, та не вирівняє навантаження між судами.

Водночас абзацом першим пункту 16 розділу ІІІ Порядку встановлено, що у разі якщо Вищою кваліфікаційною комісією суддів України прийнято рішення про відмову у внесенні подання про відрядження всіх суддів, які надали згоду на відрядження, Комісією може бути прийнято рішення про залишення без розгляду питання щодо внесення подання про відрядження судді або продовження строку розгляду такого питання.

Ураховуючи, що Комісією прийнято рішення про відмову у внесенні подання про відрядження всіх суддів, які надали згоду на відрядження до Київського районного суду міста Полтави, з метою врегулювання навантаження та забезпечення належних умов доступу до правосуддя в цьому судді Вища кваліфікаційна комісія суддів України дійшла висновку про продовження строку розгляду питання щодо внесення подання про відрядження судді до Київського районного суду міста Полтави.

Керуючись статтями 55, 93 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Порядком відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), затвердженим рішенням Вищої ради правосуддя від 24 січня 2017 року № 54/0/15-17, Вища кваліфікаційна комісія суддів України

вирішила:

1. Відмовити у внесенні подання на відрядження до Київського районного суду міста Полтави:

- судді Красноармійського міськрайонного суду Донецької області Варибруса Вадима Анатолійовича;

- судді Шишацького районного суду Полтавської області Вергун Наталії Володимирівни.

2. Продовжити строк розгляду питання щодо внесення подання про відрядження судді до Київського районного суду міста Полтави.

Головуючий                                                                                                              Р.М. Ігнатов

Члени Комісії:                                                                                                          М.Б. Богоніс

                                                                                                                                  В.О. Гацелюк

                                                                                                                                  Н.Р. Кобецька

                                                                                                                                  Р.І. Мельник

                                                                                                                                  А.В. Пасічник

                                                                                                                                  Г.М. Шевчук