X

Про звернення до Вищої ради правосуддя та Державної судової адміністрації України щодо визначення кількості суддів у місцевих та апеляційних судах

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
20.07.2023
30/зп-23
Про звернення до Вищої ради правосуддя та Державної судової адміністрації України щодо визначення кількості суддів у місцевих та апеляційних судах

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у пленарному складі:

головуючого – Ігнатова Р.М.,

членів Комісії: Богоноса М.Б., Волкової Л.М., Гацелюка В.О., Кидисюка Р.А., Кобецької Н.Р., Коліуша О.Л., Мельника Р.І., Омельяна О.С., Пасічника А.В., Сабодаша Р.Б., Сидоровича Р.М., Чумака С.Ю., Шевчук Г.М.,

розглянувши питання звернення до Вищої ради правосуддя та Державної судової адміністрації України щодо визначення кількості суддів у місцевих та апеляційних судах,

встановила:

Відповідно до частини першої статті 93 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон) Вища кваліфікаційна комісія суддів України, зокрема:

1) веде облік даних про кількість посад суддів у судах, у тому числі вакантних;

2) проводить добір кандидатів для призначення на посаду судді;

3) вносить до Вищої ради правосуддя рекомендацію про призначення кандидата на посаду судді;

4) вносить рекомендацію про переведення судді відповідно до Закону, крім переведення як дисциплінарної санкції;

5) визначає потреби у державному замовленні на професійну підготовку кандидатів на посаду судді у Національній школі суддів України (до 12 місяців).

На сьогодні у резерві на заміщення вакантних посад суддів місцевих судів перебуває 214 кандидатів, стосовно яких не триває процедура призначення на посаду судді.

Крім того, рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 15 червня 2023 року № 12/зп-23 визначено, що 26 липня 2023 року – запланована дата завершення перевірки та оцінювання виконаних кандидатами на посаду судді місцевого суду практичних завдань під час кваліфікаційного іспиту, призначеного рішенням Комісії від 24 червня 2019 року № 107/зп-19 у межах процедури добору кандидатів на посаду судді місцевого суду, оголошеного рішенням Комісії від 03 квітня 2017 року № 28/зп-17.

У зв’язку з цим, на виконання пункту 2 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» від 16 жовтня 2019 року № 193-IX до 01 серпня 2023 року до резерву на заміщення вакантних посад суддів місцевих судів може бути додатково включено 368 кандидатів.

Отже, у серпні 2023 року участь у конкурсі на зайняття вакантних посад суддів зможе взяти до 582 кандидатів.

Крім того, до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України 11 січня 2020 року надійшов лист Рахункової палати від 03 січня 2020 року № 07-41, в якому повідомлено про прийняте Рахунковою палатою рішення (від 03 грудня 2019 року № 36-1) запропонувати Вищій кваліфікаційній комісії суддів України розглянути питання рекомендування для переведення без конкурсу на посади суддів до інших судів, зокрема апеляційних, суддів ліквідованих судів (зокрема, Вищого адміністративного суду України, Вищого господарського суду України, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ).

Таке рішення Рахункової палати зумовлено тим, що ліквідація судів неможлива без вирішення питання кар’єри суддів цих судів і спричиняє надлишкові та непродуктивні витрати, зокрема на виплату суддівської винагороди суддям, що не здійснюють правосуддя.

Відповідно до пункту 12 частини першої статті 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» Вища рада правосуддя визначає кількість суддів у суді в порядку, визначеному Законом України «Про судоустрій і статус суддів».

Згідно з частиною шостою статті 19 Закону кількість суддів у суді (крім Верховного Суду) визначає Вища рада правосуддя з урахуванням консультативного висновку Державної судової адміністрації України, судового навантаження та в межах видатків, визначених у Державному бюджеті України на утримання судів та оплату праці суддів.

Рішеннями Вищої ради правосуддя від 18 квітня 2019 року № 1200/0/15-19, від 18 квітня 2019 року № 1201/0/15-19 та від 11 липня 2019 року № 1844/0/15-19 погоджено тимчасову кількість суддів в окружних та апеляційних судах на 2019 рік.

Згідно з рішенням Вищої ради правосуддя від 18 квітня 2019 року № 1200/0/15-19 тимчасова кількість суддів в апеляційних судах на 2019 рік становить 1 439:

1) загальні суди – 964;

2) господарські суди – 218;

3) адміністративні суди – 257.

За даними обліку Комісії, станом на 03 липня 2023 року кількість суддів апеляційних судів становить 751.

Отже, на сьогодні у зв’язку з великою кількістю вакансій існує нагальна потреба у проведенні конкурсів на заміщення вакантних посад суддів у місцевих та апеляційних судах.

У 2019 році в аналогічній ситуації Вища рада правосуддя звернулася до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України стосовно оголошення конкурсу на зайняття вакантних посад суддів у діючих місцевих загальних судах (рішення Вищої ради правосуддя від 20 червня 2019 року № 1692/0/15-19).

За результатами добору на посаду судді, оголошеного рішенням Комісії від 03 квітня 2017 року № 28/зп-17, та конкурсів, оголошених рішеннями Комісії від 02 липня 2019 року № 108/зп-19 та від 09 серпня 2019 року № 153/зп-19, Вища кваліфікаційна комісія суддів України надіслала до Вищої ради правосуддя рекомендації про призначення 510 кандидатів на посади суддів, 486 з яких у подальшому призначено суддями.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України, заслухавши доповідача та обговоривши питання порядку денного, дійшла висновку про необхідність ініціювати питання визначення кількості суддів у місцевих та апеляційних судах з метою оголошення конкурсів на заміщення вакантних посад суддів у цих судах.

Керуючись статтями 92, 93, 101 Закону, Вища кваліфікаційна комісія суддів України

вирішила:

  1. Звернутися до Вищої ради правосуддя та Державної судової адміністрації України щодо вирішення питання визначення кількості суддів у місцевих та апеляційних судах.
  2. Копію цього рішення направити до Вищої ради правосуддя та Державної судової адміністрації України.

Головуючий                                                                                                  Р.М. Ігнатов

Члени Комісії:                                                                                               М.Б. Богоніс

                                                                                                                      Л.М. Волкова

                                                                                                                      В.О. Гацелюк

                                                                                                                      Р.А. Кидисюк

                                                                                                                     Н.Р. Кобецька

                                                                                                                      О.Л. Коліуш

                                                                                                                      Р.І. Мельник

                                                                                                                      О.С. Омельян

                                                                                                                      А.В. Пасічник

                                                                                                                      Р.Б. Сабодаш

                                                                                                                      Р.М. Сидорович

                                                                                                                      С.Ю. Чумак

                                                                                                                      Г.М. Шевчук