X

Про відрядження суддів до Сумського апеляційного суду

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
19.07.2023
26/зп-23
Про відрядження суддів до Сумського апеляційного суду

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі Першої палати:

головуючого – Ігнатова Р.М.,

членів Комісії: Богоноса М.Б., Гацелюка В.О., Кобецької Н.Р., Мельника Р.І., Пасічника А.В., Шевчук Г.М.,

розглянувши питання про відрядження суддів до Сумського апеляційного суду,

встановила:

До Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з Вищої ради правосуддя надійшли матеріали щодо відрядження суддів до Сумського апеляційного суду.

Пунктом 2-2 розділу І Порядку відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 24 січня 2017 року № 54/0/15-17 (зі змінами, далі – Порядок), передбачено, що в період відсутності повноважного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України рішення про відрядження судді ухвалюється Вищою радою правосуддя на підставі повідомлення Державної судової адміністрації України.

13 квітня 2023 року до Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення Державної судової адміністрації України про наявність підстав для відрядження п’яти суддів до Сумського апеляційного суду у зв’язку з виявленням надмірного рівня судового навантаження в цьому суді.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 27 квітня 2023 року № 445/0/15-23 розпочато процедуру відрядження та затверджено текст оголошення, у якому зазначено десятиденний термін (з дня оголошення про початок процедури відрядження судді) для подання документів, визначених пунктом 6 розділу IV-1 Порядку.

Вказаний строк закінчився 08 травня 2023 року.

Протягом зазначеного строку жоден суддя не виявив бажання бути відрядженим до вказаного суду.

На виконання положень абзацу третього пункту 2 розділу IV-1 Порядку Вищою радою правосуддя 23 травня 2023 року ухвалено рішення № 509/0/15-23 про продовження до 02 червня 2023 року строку надання суддями згоди на відрядження до Сумського апеляційного суду.

Протягом зазначеного строку жоден суддя не виявив бажання бути відрядженим до вказаного суду.

01 червня 2023 року було сформовано повноважний склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, у зв’язку з чим Вищою радою правосуддя передано Вищій кваліфікаційній комісії суддів України матеріали та документи, зокрема про відрядження суддів, що перебували на розгляді Вищої ради правосуддя та розгляд яких не завершено.

Частиною першою статті 55 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» визначено, що у зв’язку з неможливістю здійснення правосуддя у відповідному суді, виявленням надмірного рівня судового навантаження у відповідному суді, за рішенням Вищої ради правосуддя, ухваленим на підставі подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя може бути, за його згодою, відряджений до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя.

Згідно з абзацом першим пункту 15 розділу ІІІ Порядку, якщо Вищою кваліфікаційною комісією суддів України не отримано згоди судді на відрядження у строки, встановлені пунктами 2, 3 розділу ІІІ Порядку, Комісією може бути прийнято рішення про залишення без розгляду питання щодо внесення подання про відрядження судді або продовження строку розгляду такого питання.

Заслухавши доповідача, дослідивши наявні в Комісії матеріали, з метою врегулювання навантаження та забезпечення належних умов доступу до правосуддя в Сумському апеляційному суді Вища кваліфікаційна комісія суддів України дійшла висновку про продовження строку розгляду питання відрядження до цього суду п’яти суддів.

Керуючись статтями 55, 93 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Порядком відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації (як тимчасового переведення), затвердженим рішенням Вищої ради правосуддя від 24 січня 2017 року № 54/0/15-17, Вища кваліфікаційна комісія суддів України

вирішила:

продовжити строк розгляду питання відрядження п’яти суддів до Сумського апеляційного суду.

Головуючий                                                                                                               Р.М. Ігнатов

Члени Комісії:                                                                                                           М.Б. Богоніс

                                                                                                                                  В.О. Гацелюк

                                                                                                                                  Н.Р. Кобецька

                                                                                                                                  Р.І. Мельник

                                                                                                                                  А.В. Пасічник

                                                                                                                                  Г.М. Шевчук