X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Києво-Святошинського районного суду Київської області Дубас Тетяни Володимирівни за зверненням Кульчицької О.Л.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
28.09.2016
1794/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Києво-Святошинського районного суду Київської області Дубас Тетяни Володимирівни за зверненням Кульчицької О.Л.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі:

головуючого ˗ Патрюка М.В.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Луцюка П.С., Макарчука М.А., Мішина М.І., Прилипка С.М., Тітова Ю.Г., Устименко В.Є.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Києво-Святошинського районного суду Київської області Дубас Тетяни Володимирівни за зверненням Кульчицької О.Л.,

встановила:

У листопаді 2014 року до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України надійшло звернення Кульчицької О.Л. щодо поведінки судді Києво- Святошинського районного суду Київської області Дубас Т.В., яка може мати наслідком притягнення її до дисциплінарної відповідальності з підстав, передбачених ст. 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції 2010 року (далі - Закон).

Заявник зазначає, що суддею Києво-Святошинського районного суду Київської області Дубас Т.В. порушено норми процесуального права під час розгляду цивільної справи № 369/224/14-ц та ухвалено незаконне рішення суду від 26 серпня 2014 року.

З урахуванням викладених обставин заявник просить Комісію притягнути суддю Києво-Святошинського районного суду Київської області Дубас Т.В. до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до ст. 86 Закону членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненні фактів та обставин.

Розглянувши висновок члена Комісії та зібрані в процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Дубас Т.В. необхідно відмовити з таких підстав.

Встановлено, що у провадженні судді Києво-Святошинського районного суду Київської області Дубас Т.В. перебувала цивільна справа № 369/224/14-ц за позовом ОСОБА_1 до Кульчицької О.П. про стягнення коштів.

Рішенням суду від 26 серпня 2014 року позовні вимоги ОСОБА_1 задоволено частково; стягнуто з Кульчицької О.Л. на користь ОСОБА_1 грошові кошти в сумі 3 164 418,88 грн.

Не погоджуючись із вказаним рішенням суду, Кульчицька О.Л. та ОСОБА_1 подали апеляційні скарги.

Ухвалою апеляційного суду Київської області від 09 жовтня 2014 року апеляційні скарги відхилено; рішення Києво-Святошинського районного суду Київської області від 26 серпня 2014 року залишено без змін.

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 10 грудня 2014 року, касаційну скаргу Кульчицької О.Л. відхилено, рішення Києво-Святошинського районного суду Київської області від 26 серпня 2014 року та ухвалу апеляційного суду Київської області від 09 жовтня 2014 року залишено без змін.

28 березня 2015 року набрав чинності Закон України «Про забезпечення права на справедливий суд», яким Закон України «Про судоустрій і статус суддів» викладено у новій редакції. Відповідно до пункту 8 Розділу II цього Закону (Прикінцеві та перехідні положення) заяви та скарги, подані до набрання чинності цим Законом, а також дисциплінарні провадження щодо суддів, розпочаті до набрання чинності цим Законом, здійснюються відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції, що діяла на момент подачі відповідної заяви (скарги), відкриття відповідного дисциплінарного провадження.

Таким чином дисциплінарне провадження за даною скаргою здійснюється за Законом України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції 2010 року.

З матеріалів проведеної перевірки істотних порушень норм процесуального права суддею Києво-Святошинського районного суду Київської області Дубас Т.В. під час розгляду цивільної справи № 369/224/14-ц не вбачається.

Обставини, викладені у зверненні Кульчицької О.Л., стосуються незгоди із рішенням Києво-Святошинського районного суду Київської області від 26 серпня 2014 року у даній справі, яке було перевірено судами вищих інстанцій. 

Питання, пов’язані з розглядом справ і оскарженням судових рішень вирішуються виключно судами в порядку, визначеному відповідними нормами процесуального законодавства України.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України не є органом правосуддя, діє виключно в межах повноважень, визначених статтею 91 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», і не вправі перевіряти законність та обґрунтованість судових рішень та надавати оцінку процесуальним діям суддів під час розгляду справ.

Підстави дисциплінарної відповідальності судді визначено ст. 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» в редакції 2010 року.

Оскільки в діях судді Києво-Святошинського районного суду Київської області Дубас Т.В. не вбачається ознак дисциплінарного проступку, передбаченого ст. 83 Закону, підстави для відкриття дисциплінарної справи стосовно неї відсутні.

Керуючись ст. ст. 83-87, 91, 97 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції 2010 року, Комісія

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Києво- Святошинського районного суду Київської області Дубас Тетяни Володимирівни за зверненням Кульчицької О.Л.

Головуючий                                                                                               М.В. Патрюк

Члени Комісії:                                                                                            В.І. Бутенко

                                                                                                                      Т.Ф. Весельська

                                                                                                                      А.О. Заріцька

                                                                                                                      П.С. Луцюк

                                                                                                                      М.А. Макарчук

                                                                                                                      М.І. Мішин

                                                                                                                      С.М. Прилипко

                                                                                                                      Ю.Г. Тітов

                                                                                                                      В.Є. Устименко