X

Про розгляд дисциплінарної справи стосовно судді Шевченківського районного суду міста Києва Гайдук Світлани Володимирівни, відкриту за зверненням народного депутата України VII скликання Канівця О.Л.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
17.11.2016
1914/дп-16
Про розгляд дисциплінарної справи стосовно судді Шевченківського районного суду міста Києва Гайдук Світлани Володимирівни, відкриту за зверненням народного депутата України VII скликання Канівця О.Л.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі колегії:

головуючого – Бутенка В.І.,

членів Комісії: Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Луцюка П.С., Прилипка С.М.,

розглянувши дисциплінарну справу стосовно судді Шевченківського районного суду міста Києва Гайдук Світлани Володимирівни, відкриту за зверненням народного депутата України VII скликання Канівця О.Л.,

встановила:

У грудні 2014 року на адресу Комісії надійшло звернення народного депутата України VII скликання Канівця О.Л. щодо поведінки судді Шевченківського районного суду міста Києва Гайдук С.В.

У зверненні його автор зазначив, що з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року судді судів загальної юрисдикції безпідставно та незаконно обмежували право громадян на проведення мирних зборів, мітингів та демонстрацій у різних містах України, а стосовно осіб, які брали участь в масових акціях протесту, ухвалювали незаконні судові рішення про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою та продовження строку тримання під вартою, обвинувальні вироки, а також, за наслідком апеляційного перегляду цих судових рішень, залишали їх без змін. Дії обвинувачених осіб у більшості таких справ кваліфікувалися переважно за одними і тими ж нормами Кримінального кодексу України, серед яких: стаття 294 – масові заворушення та стаття 296 – хуліганство. При цьому, судді обирали винятковий запобіжний захід у виді тримання під вартою максимальною тривалістю, що на думку заявника, свідчить про їх упередженість та ставить під сумнів законність та обґрунтованість ухвалених ними рішень. Одним із таких суддів є суддя Шевченківського районного суду міста Києва Гайдук С.В., яка обрала ОСОБА_1 запобіжний захід у виді тримання під вартою.

З урахуванням викладених обставин заявник ставить питання про притягнення судді Гайдук С.В. до дисциплінарної відповідальності.

Рішенням Комісії від 3 лютого 2015 року № 9/дп-15 відкрито дисциплінарну справу стосовно судді Шевченківського районного суду міста Києва Гайдук С.В.

Справа двічі – 13 та 28 травня 2015 року призначалася до розгляду, однак відкладалася у зв’язку з неявкою судді.

Заслухавши доповідача, дослідивши матеріали дисциплінарної справи, Комісія дійшла таких висновків.

Відповідно до пункту 31 Розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 2 червня 2016 року № 1402-VIII «Про судоустрій і статус суддів», заяви (скарги) щодо поведінки суддів місцевих та апеляційних судів, отримані Вищою кваліфікаційною комісією суддів України до набрання чинності цим Законом, передаються для розгляду Вищій раді правосуддя, якщо на день набрання чинності цим Законом Комісією не прийнято рішення про відкриття або відмову у відкритті дисциплінарної справи.

Якщо на день набрання чинності цим Законом Вищою кваліфікаційною комісією суддів України прийнято рішення про відкриття дисциплінарної справи, така справа розглядається колегіями Комісії, визначеними за її рішеннями, у порядку, що діяв на день відкриття дисциплінарної справи. Ухвалюючи рішення за результатами розгляду таких дисциплінарних справ, Вища кваліфікаційна комісія суддів України застосовує дисциплінарні стягнення, визначені цим Законом.

Указом Президента України від 21 грудня 2009 року № 1085/2009 «Про призначення суддів» Гайдук Світлану Володимирівну призначено строком на п’ять років на посаду судді Шевченківського районного суду міста Києва.

Указом Президента України від 24 вересня 2016 року № 408/2016 Гайдук Світлану Володимирівну звільнено з посади судді Шевченківського районного суду міста Києва у зв’язку з порушенням присяги судді.

Відповідно до пункту 14.5.9 Регламенту Комісії (затвердженого рішенням Комісії від 8 червня 2011 року № 1802/зп-11, зі змінами та доповненнями), якщо на момент розгляду питання про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності суддя звільнений з посади уповноваженим органом, то Комісія припиняє дисциплінарне провадження.

Керуючись статтями 83-86, 91, 97 Закону України від 7 липня 2010 року у редакції № 2453-VI «Про судоустрій і статус суддів» та пунктом 31 Розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 2 червня 2016 року № 1402-VIІІ «Про судоустрій і статус суддів», Комісія

вирішила:

припинити дисциплінарне провадження стосовно Гайдук Світлани Володимирівни.

Головуючий                                                                                                             В.І. Бутенко

Члени Комісії:                                                                                                         Т.Ф. Весельська

                                                                                                                                    А.О. Заріцька

                                                                                                                                    П.С. Луцюк

                                                                                                                                    С.М. Прилипко