X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Таращанського районного суду Київської області Бабоїд Олени Марківни за зверненням Назаренка Віктора Васильовича

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
28.09.2016
1858/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Таращанського районного суду Київської області Бабоїд Олени Марківни за зверненням Назаренка Віктора Васильовича

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі:

головуючого – Патрюка М.В.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Луцюка П.С., Макарчука М.А., Мішина М.І., Прилипка С.М., Тітова Ю.Г., Устименко В.Є.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Таращанського районного суду Київської області Бабоїд Олени Марківни за зверненням Назаренка Віктора Васильовича,

в с т а н о в и л а:

У грудні 2014 року до Комісії надійшло звернення ІНФОРМАЦІЯ_1 Назаренка В.В. стосовно поведінки судді Таращанського районного суду Київської області Бабоїд О.М., яка може мати наслідком притягнення її до дисциплінарної відповідальності з підстав, передбачених статтею 83 Закону України від 07 липня 2010 року № 2453-VI «Про судоустрій і статус суддів» (у редакції, чинній на час подачі звернення до Комісії, далі – Закон № 2453-VI).

У зверненні зазначено, що суддя під час судового розгляду кримінальної справи допустила порушення норм процесуального права, зокрема, незаконно відхилила клопотання про відвід захисника. За таких обставин заявник вважає, що обвинувальний вирок стосовно ОСОБА_1 суд виніс незаконно.

На виконання вимог пункту 8 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 12 лютого 2015 року № 192-VIII «Про забезпечення права на справедливий суд» розгляд дисциплінарного провадження проводиться відповідно до вимог Закону № 2453-VI у редакції до 28 березня 2015 року, чинній на час подачі звернення.

Розглянувши зібрані у процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що дисциплінарне провадження слід припинити з огляду на таке.

Встановлено, що згідно з постановою Верховної Ради України від 06 квітня 2000 року № 1617-ІІІ «Про обрання суддів» суддю Таращанського районного суду Київської області Бабоїд Олену Марківну обрано суддею України безстроково.

Згідно з пунктом 9 частини п’ятої статті 126 Конституції України суддя звільняється з посади органом, що його обрав або призначив, у разі подання суддею заяви про відставку або про звільнення з посади за власним бажанням.

Відповідно до положень Закону № 2453-VI повноваження судді припиняються з дня прийняття Верховною Радою України постанови про звільнення з посади судді.

Постановою Верховної Ради України від 05 липня 2016 року № 1434-VIІІ суддю Бабоїд Олену Марківну звільнено з посади судді Таращанського районного суду Київської області у зв’язку з поданням заяви про відставку.

Частиною третьою статті 90 Закону № 2453-VI передбачено, що порядок роботи Комісії визначається її регламентом.

Згідно з підпунктом 13.2.12 пункту 13.2 розділу XIII Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, затвердженого рішенням Комісії від 08 червня 2011 року № 1802/3п-11 (у редакції зі змінами, внесеними рішенням Комісії від 18 листопада 2013 року № 58/зп-13, далі – Регламент), розгляд Комісією питання про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності у разі подання ним заяви про відставку здійснюється у загальному порядку. Якщо на момент розгляду такого питання суддя звільнений з посади уповноваженим органом, Комісія припиняє дисциплінарне провадження із зазначенням у рішенні цих обставин.

Ураховуючи зазначене, дисциплінарне провадження стосовно Бабоїд О.М. підлягає припиненню.

Керуючись статтями 83-86, 91, 97 Закону № 2453-VI, підпунктом 13.2.12 пункту 13.2 розділу XIII Регламенту, Комісія

в и р і ш и л а:

припинити дисциплінарне провадження стосовно Бабоїд Олени Марківни за зверненням Назаренка Віктора Васильовича.

Головуючий                                                                                                                      М.В. Патрюк

Члени Комісії:                                                                                                                  В.І. Бутенко

                                                                                                                                         Т.Ф. Весельська

                                                                                                                                         А.О. Заріцька

                                                                                                                                         П.С. Луцюк

                                                                                                                                         М.А. Макарчук

                                                                                                                                         М.І. Мішин

                                                                                                                                         С.М. Прилипко

                                                                                                                                         Ю.Г. Тітов

                                                                                                                                         В.Є. Устименко