X

Про розгляд дисциплінарної справи, відкритої стосовно судді Оболонського районного суду м. Києва Оробець (Бевзенко) Юлії Павлівни за зверненням громадської організації «Майдан - Громадський контроль» та народного депутата України VII скликання Канівця О.Л.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
16.11.2016
1904/дп-16
Про розгляд дисциплінарної справи, відкритої стосовно судді Оболонського районного суду м. Києва Оробець (Бевзенко) Юлії Павлівни за зверненням громадської організації «Майдан - Громадський контроль» та народного депутата України VII скликання Канівця О.Л.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі колегії:

головуючого ˗ Устименко В.Є.,

членів Комісії: Макарчука М.А., Мішина М.І., Тітова Ю.Г., Шилової Т.С.,

розглядаючи дисциплінарну справу, відкриту стосовно судді Оболонського районного суду м. Києва Оробець (Бевзенко) Юлії Павлівни за зверненням громадської організації «Майдан - Громадський контроль» (далі - ГО) та народного депутата України VII скликання Канівця О.Л.,

встановила:

У березні та червні 2014 року до Комісії надійшли звернення народного депутата України VII скликання Канівця О.Л. та ГО щодо поведінки судді Оболонського районного суду м. Києва Оробець (Бевзенко) Ю.П., яка може мати наслідком притягнення її до дисциплінарної відповідальності.

У зверненні ГО, зокрема, зазначено, що суддя Оробець (Бевзенко) Ю.П. під час розгляду клопотання слідчого про застосування стосовно громадянина ОСОБА_1 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою порушила вимоги частин шостої та сьомої статті 206 Кримінального процесуального кодексу України (далі ˗ КПК України). Заявник стверджує, що підозрюваний у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 296 Кримінального кодексу України, ОСОБА_1 був дуже сильно побитий, але слідчий суддя Оробець (Бевзенко) Ю.П. не виконала свого обов’язку щодо судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів особи у кримінальному провадженні, що свідчить про неналежне ставлення судді до своїх службових обов’язків.

Народний депутат України VII скликання Канівець О.Л. у своєму зверненні вказав на незаконність та необґрунтованість судових рішень, ухвалених суддями стосовно учасників масових акцій протесту, зокрема ухвали слідчого судді Оболонського районного суду міста Києва Оробець (Бевзенко) Ю.П. про застосування щодо ОСОБА_1, підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 296 Кримінального кодексу України, запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

З урахуванням викладених обставин ГО та народний депутат України VII скликання Канівець О.Л. просять Комісію притягнути суддю Оробець (Бевзенко) Ю.П. до дисциплінарної відповідальності.

Рішенням Комісії від 24 березня 2015 року № 383/дп-15 відкрито дисциплінарну справу стосовно судді Оболонського районного суду м. Києва Оробець (Бевзенко) Юлії Павлівни за зверненням ГО та народного депутата України VII скликання Канівця О.Л.

Відповідно до пункту 31 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 02 червня 2016 року № 1402-VIII «Про судоустрій і статус суддів», заяви (скарги) щодо поведінки суддів місцевих та апеляційних судів, отримані Вищою кваліфікаційною комісією суддів України до набрання чинності цим Законом, передаються для розгляду Вищій раді правосуддя, якщо на день набрання чинності цим Законом Комісією не прийнято рішення про відкриття або відмову у відкритті дисциплінарної справи.

Якщо на день набрання чинності цим Законом Вищою кваліфікаційною комісією суддів України прийнято рішення про відкриття дисциплінарної справи, така справа розглядається колегіями Комісії, визначеними за її рішеннями, у порядку, що діяв на день відкриття дисциплінарної справи. Ухвалюючи рішення за результатами розгляду таких дисциплінарних справ, Вища кваліфікаційна комісія суддів України застосовує дисциплінарні стягнення, визначені цим Законом.

Суддя в засідання не з’явилась, письмово повідомивши про неможливість бути присутньою на розгляді дисциплінарної справи через розгляд цього дня кримінальних проваджень, дати розгляду яких було погоджено заздалегідь. Також суддя повідомила, що Вищою радою юстиції проводиться перевірка заяви ОСОБА_2, поданої до Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції, щодо неправомірних її дій під час обрання запобіжного заходу ОСОБА_3. Крім того, на засіданні Вищої ради юстиції 15 вересня 2016 року ОСОБА_1 повідомив, що в заяві ОСОБА_2 є помилка, а саме в тексті заяви йдеться про порушення суддею вимог закону під час обрання запобіжного заходу ОСОБА_1, а не ОСОБА_3.

Заслухавши доповідь члена Комісії, письмові пояснення судді, розглянувши висновок та зібрані в процесі перевірки матеріали, колегія дійшла висновку, що розгляд дисциплінарної справи слід зупинити з таких підстав.

Згідно з частиною 5 статті 2 Закону України «Про відновлення довіри до судової влади» заяви, що надійшли після закінчення визначеного цією статтею строку, а також заяви, щодо яких Тимчасова спеціальна комісія не встигла прийняти рішення до закінчення своїх повноважень, передаються до Вищої ради юстиції для продовження їх розгляду за загальною процедурою.

Із листа Вищої ради юстиції від 16 червня 2016 року № 7369/0/9-16 вбачається, що заяви ОСОБА_2 від 09 грудня 2014 року та Маселка Р.А. від 12 грудня 2014 року про проведення спеціальної перевірки стосовно судді Оболонського районного суду м. Києва Оробець (Бевзенко) Ю.П. відповідно до Закону України «Про відновлення довіри до судової влади» Тимчасовою спеціальною комісією з перевірки суддів загальної юрисдикції не розглянуто та було передано до Вищої ради юстиції.

Встановлено, що Вищою радою юстиції проводиться перевірка відомостей, викладених у заяві ОСОБА_2 від 09 грудня 2014 року, щодо наявності підстав для притягнення судді Оболонського районного суду м. Києва Оробець (Бевзенко) Ю.П. до дисциплінарної відповідальності відповідно до Закону України «Про відновлення довіри до судової влади».

Подані до Комісії звернення ГО, народного депутата України VII скликання Канівця О.Л. та адресована Тимчасовій спеціальній комісії з перевірки суддів загальної юрисдикції заява ОСОБА_2 стосуються обрання суддею Оболонського районного суду м. Києва Оробець (Бевзенко) Ю.П. запобіжного заходу у виді тримання під вартою підозрюваному ОСОБА_1.

Оскільки відповідно до Закону України «Про відновлення довіри до судової влади» пріоритет щодо розгляду таких звернень належить Вищій раді юстиції, з огляду на вимоги частини 1 статті 61 Конституції України Комісія вважає необхідним зупинити провадження у даній справі до закінчення розгляду Вищою радою юстиції заяви ОСОБА_2 від 09 грудня 2014 року про проведення спеціальної перевірки стосовно судді Оболонського районного суду м. Києва Оробець (Бевзенко) Ю.П.

Керуючись статтями 83-86, 91, 97 Закону України від 07 липня 2010 року у редакції № 2453-VІ «Про судоустрій і статус суддів» та пунктом 31 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 02 червня 2016 року № 1402-VІІІ «Про судоустрій і статус суддів», Комісія

вирішила:

зупинити розгляд дисциплінарної справи, відкритої стосовно судді Оболонського районного суду м. Києва Оробець (Бевзенко) Юлії Павлівни за зверненням громадської організації «Майдан ˗ Громадський контроль» та народного депутата України VII скликання Канівця О.Л. до закінчення розгляду Вищою радою юстиції заяви Закревської Євгенії Олександрівни від 09 грудня 2014 року про проведення спеціальної перевірки стосовно судді Оболонського районного суду м. Києва Оробець (Бевзенко) Юлії Павлівни відповідно до Закону України «Про відновлення довіри до судової влади».

Головуючий                                                                                 В.Є. Устименко

Члени Комісії:                                                                               М.А. Макарчук

                                                                                                        М.І. Мішин

                                                                                                        Ю.Г. Тітов

                                                                                                        Т.С. Шилова