X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Окружного адміністративного суду АР Крим Гаманка Євгена Олександровича за зверненням Вищої ради юстиції

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
20.09.2016
1725/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Окружного адміністративного суду АР Крим Гаманка Євгена Олександровича за зверненням Вищої ради юстиції

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати:

головуючого ˗ Патрюка М.В.,

членів палати: Заріцької А.О., Луцюка П.С., Прилипка С.М. - доповідача, Устименко В.Є.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Окружного адміністративного суду АР Крим Гаманка Євгена Олександровича за зверненням Вищої ради юстиції,

встановила:

У жовтні 2015 року до Комісії надійшло звернення Вищої ради юстиції щодо поведінки судді Окружного адміністративного суду АР Крим Гаманка Євгена Олександровича.

У зверненні наводиться інформація про те, що від судді Гаманка Є.О. до Вищої ради юстиції в червні 2014 року надійшла заява про звільнення з посади за власним бажанням.

Проте, в Інтернет мережі на сайті Квалификаційної колегії суддів Республики Крим розміщена попередня повістка засідання колегії, відповідно до якої 18.06. - 19.06.2015 підлягала розгляду заява Гаманка Є.О. про рекомендування кандидатом на посаду судді Арбітражного суду Республіки Крим, що, на думку заявника, є підставою для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності з підстав, зазначених у пунктах 3, 12 частини 1 статті 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», зокрема, систематичного або одноразового грубого порушення правил суддівської етики, що підриває авторитет правосуддя, та допущення суддею недоброчесної поведінки.

З урахуванням викладених обставин, заявник просить Комісію притягнути суддю Гаманка Є.О. до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до вимог ст. 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» членом Комісії проведено перевірку даних про наявність підстав для відкриття дисциплінарної справи та притягнення судді Гаманка Є.О. до дисциплінарної відповідальності, за результатами якої складено висновок з викладенням виявлених фактів та обставин.

Розглянувши висновок члена Комісії та зібрані в процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку про те, що обставини, встановлені за результатами проведеної перевірки, можуть свідчити про наявність у діях судді Гаманка Є.О. ознак дисциплінарного проступку, наслідком якого може бути притягнення судді до дисциплінарної відповідальності з підстав, передбачених пунктом 3 частини 1 статті 92 Закону «Про судоустрій і статус суддів».

З огляду на викладене, Комісією встановлені достатні підстави для відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Гаманка Є.О.

Керуючись ст.ст. 92-95, 101, 105 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Комісія

вирішила:

відкрити дисциплінарну справу стосовно судді Окружного адміністративного суду АР Крим Гаманка Євгена Олександровича за зверненням Вищої ради юстиції.

Рішення Комісії є остаточним та оскарженню не підлягає.

Головуючий                                                                                                             М.В. Патрюк

Члени палати:                                                                                                          А.О. Заріцька

                                                                                                                                    П.С. Луцюк

                                                                                                                                    В.Є. Устименко