X

Про розгляд дисциплінарної справи, відкритої стосовно судді Дарницького районного суду міста Києва Цимбал Ірини Костянтинівни за депутатським зверненням народного депутата України Канівця О.Л.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
16.11.2016
1902/дп-16
Про розгляд дисциплінарної справи, відкритої стосовно судді Дарницького районного суду міста Києва Цимбал Ірини Костянтинівни за депутатським зверненням народного депутата України Канівця О.Л.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі колегії:

головуючого ˗ Устименко В.Є.,

членів Комісії: Макарчука М.А., Мішина М.І., Тітова Ю.Г., Шилової Т.С.,

розглядаючи дисциплінарну справу, відкриту стосовно судді Дарницького районного суду міста Києва Цимбал Ірини Костянтинівни за депутатським зверненням народного депутата України Канівця О.Л.,

встановила:

У березні 2014 року до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (далі ˗ Комісія) надійшло депутатське звернення народного депутата України Канівця О.Л. щодо поведінки судді Дарницького районного суду міста Києва Цимбал І.К., яке може мати наслідком притягнення її до дисциплінарної відповідальності з підстав, передбачених статтею 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

У вказаному зверненні йдеться про те, що районними судами міста Києва неодноразово ухвалювалися незаконні рішення про обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою стосовно осіб, які були учасниками масових акцій протесту у період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року. Автор звернення зазначає, що одне з таких рішень було ухвалено суддею Дарницького районного суду міста Києва Цимбал І.К. стосовно громадянина ОСОБА_1.

Рішенням Комісії від 22 грудня 2015 року № 3886/дп-15 відкрито дисциплінарну справу стосовно судді Дарницького районного суду міста Києва Цимбал І.К. за депутатським зверненням народного депутата України Канівця О.Л.

Відповідно до пункту 31 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 02 червня 2016 року № 1402-VIII «Про судоустрій і статус суддів», заяви (скарги) щодо поведінки суддів місцевих та апеляційних судів, отримані Вищою кваліфікаційною комісією суддів України до набрання чинності цим Законом, передаються для розгляду Вищій раді правосуддя, якщо на день набрання чинності цим Законом Комісією не прийнято рішення про відкриття або відмову у відкритті дисциплінарної справи.

Якщо на день набрання чинності цим Законом Вищою кваліфікаційною комісією суддів України прийнято рішення про відкриття дисциплінарної справи, така справа розглядається колегіями Комісії, визначеними за її рішеннями, у порядку, що діяв на день відкриття дисциплінарної справи. Ухвалюючи рішення за результатами розгляду таких дисциплінарних справ, Вища кваліфікаційна комісія суддів України застосовує дисциплінарні стягнення, визначені цим Законом.

Заслухавши доповідь члена Комісії, письмові пояснення судді, розглянувши висновок та зібрані в процесі перевірки матеріали, колегія дійшла висновку, що розгляд дисциплінарної справи слід зупинити з таких підстав.

Згідно з частиною 5 статті 2 Закону України «Про відновлення довіри до судової влади» заяви, що надійшли після закінчення визначеного цією статтею строку, а також заяви, щодо яких Тимчасова спеціальна комісія не встигла прийняти рішення до закінчення своїх повноважень, передаються до Вищої ради юстиції для продовження їх розгляду за загальною процедурою.

Із листа Вищої ради юстиції від 16 червня 2016 року № 7369/0/9-16 вбачається, що заяву ОСОБА_1 від 10 грудня 2014 року про проведення спеціальної перевірки стосовно судді Дарницького районного суду міста Києва Цимбал І.К. відповідно до Закону України «Про відновлення довіри до судової влади» Тимчасовою спеціальною комісією з перевірки суддів загальної юрисдикції не розглянуто та було передано до Вищої ради юстиції.

Встановлено, що Вищою радою юстиції проводиться перевірка відомостей, викладених у заяві ОСОБА_1 від 10 грудня 2014 року відповідно до Закону України «Про відновлення довіри до судової влади».

Подане до Комісії депутатське звернення народного депутата України Канівця О.Л. та адресована Тимчасовій спеціальній комісії з перевірки суддів загальної юрисдикції заява ОСОБА_1 стосуються обрання суддею Дарницького районного суду міста Києва Цимбал І.К. запобіжного заходу у виді тримання під вартою підозрюваному ОСОБА_1.

Оскільки відповідно до Закону України «Про відновлення довіри до судової влади» пріоритет щодо розгляду таких звернень належить Вищій раді юстиції, з огляду на вимоги частини 1 статті 61 Конституції України Комісія вважає необхідним зупинити провадження у даній справі до закінчення розгляду Вищою радою юстиції заяви ОСОБА_1 від 10 грудня 2014 року про проведення спеціальної перевірки стосовно судді Дарницького районного суду міста Києва Цимбал І.К.

Керуючись статтями 83-86, 91, 97 Закону України від 07 липня 2010 року у редакції № 2453-VІ «Про судоустрій і статус суддів» та пунктом 31 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 02 червня 2016 року № 1402-VІІІ «Про судоустрій і статус суддів», Комісія

вирішила:

зупинити розгляд дисциплінарної справи, відкритої стосовно судді Дарницького районного суду міста Києва Цимбал Ірини Костянтинівни за депутатським зверненням народного депутата України Канівця О.Л. до закінчення розгляду Вищою радою юстиції заяви Сайдакова Дмитра Павловича від 10 грудня 2014 року про проведення спеціальної перевірки стосовно судді Дарницького районного суду міста Києва Цимбал Ірини Костянтинівни відповідно до Закону України «Про відновлення довіри до судової влади».

 

Головуючий                                                                                                В.Є. Устименко

Члени Комісії:                                                                                             М.А. Макарчук

                                                                                                                       М.І. Мішин

                                                                                                                       Ю.Г. Тітов

                                                                                                                       Т.С. Шилова