X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно суддів Апеляційного суду Донецької області Стратейчук Людмили Зіновіївни, Єстєніної Валентини Василівни, Лєгостаєва Олександра Андрійовича за скаргою Нечай Валентини Миколаївни

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
28.09.2016
1786/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно суддів Апеляційного суду Донецької області Стратейчук Людмили Зіновіївни, Єстєніної Валентини Василівни, Лєгостаєва Олександра Андрійовича за скаргою Нечай Валентини Миколаївни

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі:

головуючого ˗ Патрюка М.В.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Луцюка П.С., Макарчука М.А., Прилипка С.М., Тітова Ю.Г., Устименко В.Є.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно суддів Апеляційного суду Донецької області Стратейчук Людмили Зіновіївни, Єстєніної Валентини Василівни, Лєгостаєва Олександра Андрійовича за скаргою Нечай Валентини Миколаївни, -

встановила:

У січні та лютому 2014 року Нечай В.М. звернулася до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (далі ˗ Комісія) зі скаргами щодо поведінки суддів Апеляційного суду Донецької області Стратейчук Л.З., Єстєніної В.В., Лєгостаєва О.А., яка може мати наслідком притягнення їх до дисциплінарної відповідальності.

У березні 2014 року її тотожні скарги перенаправили Комісії для розгляду Державна судова адміністрація України, Рада суддів України.

У скаргах їх автор зазначила, що судді Апеляційного суду Донецької області Стратейчук Л.З., Єстеніна В.В. та Лєгостаєв О.А. проігнорували її численні письмові звернення з проханням ознайомити з матеріалами справи та повідомити про дату, місце та час апеляційного розгляду справи № 257/9762/13-к, розглянули справу за її відсутності 28 серпня 2013 року, не поінформувавши належним чином про це судове засідання.

З урахуванням викладених обставин, просить притягнути суддів Стратейчук Л.З., Єстєніну В.В., Лєгостаєва О.А. до дисциплінарної відповідальності.

28 березня 2015 року набрав чинності Закону України “Про забезпечення права на справедливий суд”, яким Закон України "Про судоустрій і статус суддів" викладено у новій редакції. Відповідно до пункту 8 Розділу II цього Закону (Прикінцеві та перехідні положення) заяви і скарги, подані до набрання чинності цим Законом, а також дисциплінарні провадження щодо суддів, розпочаті до набрання чинності цим Законом, здійснюються відповідно до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у редакції, що діяла на момент подачі відповідної заяви (скарги), відкриття відповідного дисциплінарного провадження.

З огляду на викладене, дисциплінарне провадження здійснюється за положеннями Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у редакції від 7 липня 2010 року (далі ˗ Закон).

Розглянувши матеріали перевірки, заслухавши доповідача Весельську Т.Ф., Комісія дійшла висновку, що дисциплінарне провадження стосовно суддів Апеляційного суду Донецької області Стратейчук Л.З., Єстєніної В.В., Лєгостаєва О.А. підлягає припиненню з таких підстав.

Установлено, що у провадженні судді Апеляційного суду Донецької області Стратейчук Л.З. перебувала апеляційна скарга ОСОБА_1 на ухвалу слідчого судді Київського районного суду міста Донецька від 1 серпня 2013 року про відмову у відкритті провадження за скаргою ОСОБА_1 на дії слідчого Київського РВ ДМУ ГУМВС України в Донецькій області Носікової С.В. (справа № 257/9762/13-к).

Ухвалою Апеляційного суду Донецької області від 28 серпня 2013 року, постановленою колегією суддів у складі Стратейчук Л.З., Єстєніної В.В., Лєгостаєва О.А., апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишено без задоволення, а ухвалу слідчого судді Київського районного суду міста Донецька від 1 серпня 2013 року ˗ без змін.

Постановою Верховної Ради України від 12 листопада 2015 року № 788-VIII “Про звільнення суддів” Єстєніну В.В. та Лєгостаєва О.А. звільнено з посад суддів Апеляційного суду Донецької області у зв’язку з поданням заяви про відставку.

Постановою Верховної Ради України від 8 вересня 2016 року № 1511 -VIII “Про звільнення суддів” Стратейчук Л.З. звільнено з посади судді Апеляційного суду Донецької області у зв’язку з порушенням присяги судді.

Відповідно до пункту 14.5.9 Регламенту Комісії (затвердженого рішенням Комісії від 8 червня 2011 року №1802/зп-11, зі змінами та доповненнями), якщо на момент розгляду питання про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності суддя звільнений з посади уповноваженим органом, то Комісія припиняє дисциплінарне провадження.

Керуючись статтями 86, 87, 91, 97 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, Комісія, -

вирішила:

припинити дисциплінарне провадження стосовно Стратейчук Людмили Зіновіївни, Єстєніної Валентини Василівни, Лєгостаєва Олександра Андрійовича. 

Головуючий                                                                                                М.В. Патрюк

Члени Комісії:                                                                                             В.І. Бутенко

                                                                                                                      Т.Ф. Весельська

                                                                                                                      А.О. Заріцька

                                                                                                                      П.С. Луцюк

                                                                                                                      М.А. Макарчук

                                                                                                                      С.М. Прилипко

                                                                                                                      Ю.Г. Тітов

                                                                                                                      В.Є. Устименко