X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді апеляційного суду Запорізької області Шпоньки Володимира Павловича за зверненням Савкіна С.О.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
28.09.2016
1785/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді апеляційного суду Запорізької області Шпоньки Володимира Павловича за зверненням Савкіна С.О.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі:

головуючого ˗ Патрюка М.В.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Луцюка П.С., Макарчука М.А., Мішина М.І., Прилипка С.М., Тітова Ю.Г., Устименко В.Є., Щотки С.О.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді апеляційного суду Запорізької області Шпоньки Володимира Павловича за зверненням Савкіна С.О.,

встановила:

У листопаді 2014 року на адресу Комісії надійшло звернення Савкіна С.О., в якому порушувалося питання про відповідальність судді апеляційного суду Запорізької області Шпоньки Володимира Павловича за неналежне повідомлення про розгляд апеляції заявника на постанову місцевого суду у справі про притягнення до адміністративної відповідальності.

Відповідно до статті 86 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (тут і надалі ˗ Закон у редакції, чинній на момент подачі звернення, згідно з пунктом 8 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд») членом Комісії проведено перевірку наведених у зверненні відомостей.

Заслухавши висновок члена Комісії, розглянувши матеріали дисциплінарного провадження, Вища кваліфікаційна комісія суддів України дійшла висновку про відсутність підстав для відкриття дисциплінарної справи з огляду на таке.

Постановою Верховної Ради України № 1515-VІІ від 08 вересня 2016 року Шпоньку Володимира Павловича звільнено з посади судді апеляційного суду Запорізької області у зв’язку з поданням заяви про відставку.

Відповідно до частини першої статті 84 Закону дисциплінарне провадження - це процедура розгляду органом, визначеним законом, звернення, в якому містяться відомості про порушення суддею вимог щодо його статусу, посадових обов'язків чи присяги судді.

Частиною першою статті 51 Закону визначено, що суддею є громадянин України, який відповідно до Конституції України та цього Закону призначений чи обраний суддею, займає штатну суддівську посаду в одному з судів України і здійснює правосуддя на професійній основі.

Отже, з огляду на втрату Шпонькою В.П. статусу судді підстави для здійснення Комісією дисциплінарного провадження стосовно нього відсутні.

Відповідно до підпункту 13.2.12 пункту 13.2 розділу XIII Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (у редакції, затвердженій рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 8 червня 2011 року № 1802/зп-11), розгляд Комісією питання про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності у разі подання ним заяви про відставку здійснюється у загальному порядку. Якщо на момент розгляду такого питання суддя звільнений з посади уповноваженим органом чи до Комісії надійшло повідомлення від голови суду, в якому суддя обіймав посаду, про смерть судді та документи, що це підтверджують, Комісія припиняє дисциплінарне провадження із зазначенням у рішенні цих обставин.

Керуючись статтями 83-86, 91, 97 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України

вирішила:

припинити дисциплінарне провадження стосовно Шпоньки Володимира Павловича.

Головуючий                                                                                                            М.В. Патрюк

Члени Комісії:                                                                                                         В.І. Бутенко

                                                                                                                                  Т.Ф. Весельська

                                                                                                                                  А.О. Заріцька

                                                                                                                                  П.С. Луцюк

                                                                                                                                  М.А. Макарчук

                                                                                                                                 М.І. Мішин

                                                                                                                                 С.М. Прилипко

                                                                                                                                 Ю.Г. Тітов

                                                                                                                                 В.Є. Устименко

                                                                                                                                 С.О. Щотка