X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Лозівського міськрайонного суду Харківської області Попова Олександра Григоровича за зверненням старшого державного виконавця відділу державної виконавчої служби Лозівського міськрайонного управління юстиції Харківської області Гапона Є.В.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
28.09.2016
1810/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Лозівського міськрайонного суду Харківської області Попова Олександра Григоровича за зверненням старшого державного виконавця відділу державної виконавчої служби Лозівського міськрайонного управління юстиції Харківської області Гапона Є.В.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі:

головуючого – Патрюка М.В.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Луцюка П.С., Макарчука М.А., Мішина М.І., Прилипка С.М., Тітова Ю.Г., Устименко В.Є.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Лозівського міськрайонного суду Харківської області Попова Олександра Григоровича за зверненням старшого державного виконавця відділу державної виконавчої служби Лозівського міськрайонного управління юстиції Харківської області Гапона Є.В.,

встановила:

Старший державний виконавець відділу державної виконавчої служби Лозівського міськрайонного управління юстиції Харківської області Гапон Є.В. звернувся до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (далі – Комісія) щодо поведінки судді Лозівського міськрайонного суду Харківської області Попова О.Г., яка може мати наслідком притягнення його до дисциплінарної відповідальності з підстав, передбачених ст. 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції 2010 року.

Заявник зазначає, що суддею Лозівського міськрайонного суду Харківської області Поповим О.Г. порушено правила суддівської етики, що підриває авторитет правосуддя. Так, заявник вказує, що на винесену ним постанову про відмову у відкритті виконавчого провадження у зв’язку з тим, що в судовому рішенні Лозівського міськрайонного суду Харківської області від 21 січня 2015 року не зазначені заходи примусового виконання, які покладені на органи державної виконавчої служби, суддя Попов О.Г. направив до правоохоронних органів повідомлення про вчинення ОСОБА_1 злочину, передбаченого ст. 382 Кримінального кодексу України, чим порушив його конституційні права.

Посилаючись на вказані обставини, заявник просить Комісію притягнути суддю Лозівського міськрайонного суду Харківської області Попова О.Г. до дисциплінарної відповідальності.

28 березня 2015 року набрав чинності Закон України від 12 лютого 2015 року № 192- VIII «Про забезпечення права на справедливий суд» (далі – Закон), яким Закон України «Про судоустрій і статус суддів» викладено у новій редакції. Відповідно до пункту 8 Розділу II цього Закону (Прикінцеві та перехідні положення) заяви та скарги, подані до набрання чинності цим Законом, а також дисциплінарні провадження щодо суддів, розпочаті до набрання чинності цим Законом, здійснюються відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції, що діяла на момент подачі відповідної заяви (скарги), відкриття відповідного дисциплінарного провадження.

Ураховуючи наведене, дисциплінарне провадження за даною скаргою має здійснюватися за Законом України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції 2010 року.

Відповідно до статті 86 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» членом Комісії проведено перевірку викладених у скарзі обставин.

Розглянувши матеріали перевірки, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку про припинення дисциплінарного провадження стосовно Попова О.Г. з таких підстав.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України діє в межах повноважень, визначених статтею 91 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», з урахуванням приписів якої Комісія розглядає заяви та повідомлення про дисциплінарну відповідальність суддів місцевих та апеляційних судів та за наявності підстав порушує дисциплінарні справи і здійснює дисциплінарне провадження.

Підстави дисциплінарної відповідальності судді визначено статтею 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Статтею 85 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» передбачено, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України здійснює дисциплінарне провадження щодо суддів першої та апеляційної інстанцій.

При цьому відповідно до статті 51 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддею є громадянин України, який відповідно до Конституції України та цього Закону призначений чи обраний суддею, займає штатну суддівську посаду в одному з судів України і здійснює правосуддя на професійній основі.

Постановою Верховної Ради України від 08 вересня 2016 року № 1515-VIII Попова Олександра Григоровича звільнено з посади судді Лозівського міськрайонного суду Харківської області у зв'язку з поданням заяви про відставку.

Ураховуючи викладене, керуючись статтями 83-86, 91, 97 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції 2010 року, Комісія

вирішила:

припинити дисциплінарне провадження стосовно Попова Олександра Григоровича за зверненням старшого державного виконавця відділу державної виконавчої служби Лозівського міськрайонного управління юстиції Харківської області Гапона Є.В.

Головуючий                                                                        М.В. Патрюк

Члени Комісії:                                                                    В.І. Бутенко

                                                                                             Т.Ф. Весельська

                                                                                             А.О. Заріцька

                                                                                             П.С. Луцюк

                                                                                             М.А. Макарчук

                                                                                             М.І. Мішин

                                                                                             С.М. Прилипко

                                                                                             Ю.Г. Тітов

                                                                                             В.Є. Устименко