X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді апеляційного суду Полтавської області Винниченка Юрія Михайловича за зверненням Бугрій Л.В.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
28.09.2016
1845/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді апеляційного суду Полтавської області Винниченка Юрія Михайловича за зверненням Бугрій Л.В.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі:

головуючого Патрюка М.В.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Луцюка П.С., Макарчука М.А., Мішина М.І., Прилипка С.М., Тітова Ю.Г., Устименко В.Є.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді апеляційного суду Полтавської області Винниченка Юрія Михайловича за зверненням Бугрій Л.В.,

встановила:

У жовтні 2014 року на адресу Комісії надійшло звернення Бугрій Л.В. щодо поведінки судді апеляційного суду Полтавської області Винниченка Юрія Михайловича, наслідком якої може бути притягнення його до дисциплінарної відповідальності.

Заявник зазначає, що під головуванням судді апеляційного суду Полтавської області Винниченка Ю.М. 28 липня 2014 року постановлено ухвалу у цивільній справі № 554/7336/13-ц про стягнення заборгованості за кредитним договором з ОСОБА_1 та Бугрій Л.В. на користь ПАТ «Банк «Фінанси та Кредит», яку вона вважає неправосудною.

З урахуванням викладених обставин заявник просить Комісію відкрити дисциплінарну справу стосовно судді Винниченка Ю.М. та притягнути його до дисциплінарної відповідальності.

28 березня 2015 року набрав чинності Закон України «Про забезпечення права на справедливий суд» (далі Закон), яким Закон України «Про судоустрій і статус суддів» викладено у новій редакції. Відповідно до пункту 8 розділу II Закону (Прикінцеві та перехідні положення) заяви та скарги, подані до набрання чинності Законом, а також дисциплінарні провадження щодо суддів, розпочаті до набрання чинності Законом, здійснюються відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції, що діяла на момент подачі відповідної заяви (скарги), відкриття відповідного дисциплінарного провадження.

Ураховуючи наведене, дисциплінарне провадження за даними зверненнями здійснюється за Законом України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції 2010 року.

Комісією встановлено, що Постановою Верховної Ради України «Про звільнення суддів» від 08 вересня 2016 року № 1515-VIІІ суддю апеляційного суду Полтавської області Винниченка Юрія Михайловича звільнено з посади судді у зв’язку з поданням заяви про відставку.

Згідно з пунктом 1 частини 1 статті 85 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» Вища кваліфікаційна комісія суддів України здійснює дисциплінарне провадження щодо суддів місцевих та апеляційних судів.

Відповідно до підпункту 13.2.12 пункту 13.2 Розділу XIII Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, затвердженим рішенням Комісії від 08 червня 2011 року № 1802/зп-11, розгляд Комісією питання про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності у разі подання ним заяви про відставку здійснюється у загальному порядку. Якщо на момент розгляду такого питання суддя звільнений з посади уповноваженим органом, Комісія припиняє дисциплінарне провадження із зазначенням у рішенні цих обставин.

Оскільки суддю Винниченка Ю.М. звільнено з посади уповноваженим органом, підстави для здійснення дисциплінарного провадження стосовно нього відсутні.

Керуючись статтями 83-86, 91, 97 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Комісія

вирішила:

припинити дисциплінарне провадження стосовно Винниченка Юрія Михайловича.

Головуючий                                                                                                М.В. Патрюк

Члени Комісії:                                                                                             В.І. Бутенко

                                                                                                                       Т.Ф. Весельська

                                                                                                                       А.О. Заріцька

                                                                                                                       П.С. Луцюк

                                                                                                                       М.А. Макарчук

                                                                                                                       М.І. Мішин

                                                                                                                       С.М. Прилипко

                                                                                                                       Ю.Г. Тітов

                                                                                                                       В.Є. Устименко