X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Обухівського районного суду Київської області Кравченка Максима Володимировича за зверненням Томецької О.М.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
20.09.2016
1749/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Обухівського районного суду Київської області Кравченка Максима Володимировича за зверненням Томецької О.М.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати:

головуючого ˗ Патрюка М.В.,

членів палати: Заріцької А.О., Луцюка П.С.-доповідач, Прилипка С.М., Устименко В.Є.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Обухівського районного суду Київської області Кравченка Максима Володимировича за зверненням Томецької О.М.,

встановила:

У липні 2015 року на адресу Комісії надійшло звернення Томецької О.М. щодо поведінки судді Обухівського районного суду Київської області Кравченка М.В.

Заявник зазначає, що суддя Кравченко М.В. постановив ухвалу від 24 червня 2015 року про відмову в задоволенні заяви Томецької О.М. про скасування заходів забезпечення позову без повідомлення заявника про проведення судового засідання.

З урахуванням викладених обставин заявник просить Комісію притягнути суддю Кравченка М.В. до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до статті 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненні фактів та обставин.

Розглянувши висновок члена Комісії та зібрані в процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Кравченка М.В. необхідно відмовити з таких підстав.

Перевіркою встановлено, що у провадженні Обухівського районного суду Київської області перебувала заява Томецької О.М. про скасування заходів забезпечення позову по справі за позовом СТ «Енергетик» до ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, Томецької О.М., треті особи – Обухівський районний відділ земельних ресурсів, АКБ «Золоті Ворота», Старобезрадичівська сільська рада Обухівського району, АЕК «Київенерго» про визнання недійсними державних актів на право власності на земельні ділянки, договорів купівлі-продажу земельних ділянок та витребування земельних ділянок.

Ухвалою Обухівського районного суду Київської області від 24 червня 2015 року (суддя Кравченко В.М.) у задоволенні заяви Томецької О.М. відмовлено.

Ухвалою апеляційного суду Київської області від 10 вересня 2015 року скасовано ухвалу Обухівського районного суду Київської області від 24 червня 2015 року через порушення порядку, встановленого для вирішення питання про скасування заходів забезпечення позову.

Відповідно до частини 2 статті 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» скасування або зміна судового рішення не тягне за собою дисциплінарної відповідальності судді, який брав участь у його ухваленні, крім випадків, коли порушення допущено внаслідок умисного порушення норм права чи неналежного ставлення до службових обов'язків. Суд апеляційної інстанції порушень такого роду з боку судді Кравченка В.М. не встановив.

Ухвалою Обухівського районного суду Київської області від 03 листопада 2015 року (суддя Мора О.М.) у задоволенні заяви Томецької О.М. відмовлено.

Ухвалою апеляційного суду Київської області від 22 лютого 2016 року відмовлено у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою на ухвалу Обухівського районного суду Київської області від 03 листопада 2015 року.

Скаржник скористався своїми процесуальним правами на оскарження судового рішення.

Підстави дисциплінарної відповідальності судді визначено статтею 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Оскільки в діях судді Кравченка В.М. не вбачається ознак дисциплінарного проступку, передбаченого статтею 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», підстави для відкриття стосовно нього дисциплінарної справи відсутні.

Враховуючи викладене та керуючись статтями 92-95, 101, 108 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати,

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Обухівського районного суду Київської області Кравченка Максима Володимировича за зверненням Томецької О.М.

Головуючий                                                                                                  М.В. Патрюк

Члени палати:                                                                                              А.О. Заріцька

                                                                                                                        С.М. Прилипко

                                                                                                                        В.Є. Устименко