X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи за скаргою Граждан Ольги Романівни стосовно судді Таращанського районного суду Київської області Бабоїд Олени Марківни

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
20.09.2016
1772/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи за скаргою Граждан Ольги Романівни стосовно судді Таращанського районного суду Київської області Бабоїд Олени Марківни

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати:

головуючого ˗ Патрюка М.В.,

членів Комісії: Заріцької А.О., Луцюка П.С., Прилипка С.М., Весельської Т.Ф. (доповідач),

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи за скаргою Граждан Ольги Романівни стосовно судді Таращанського районного суду Київської області Бабоїд Олени Марківни, -

встановила:

У березні 2016 року до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (далі ˗ Комісія) надійшла скарга Граждан О.Р. щодо поведінки судді Таращанського районного суду Київської області Бабоїд О.М., яка може мати наслідком притягнення її до дисциплінарної відповідальності.

В обґрунтування скарги її автор зазначила, що суддя Бабоїд О.М. відмовила їй у доступі до правосуддя, оскільки постановила незаконну та необґрунтовану ухвалу про відмову у відкритті провадження у цивільній справі. Пізніше суд апеляційної інстанції цю ухвалу скасував і повернув справу для вирішення питання про відкриття провадження у справі. Втім, суддя Бабоїд О.М., відкривши провадження у справі, заявила самовідвід з надуманих підстав та самоусунулася від розгляду цивільної справи по суті.

З урахуванням викладених обставин, заявник просить притягнути суддю Бабоїд О.М. до дисциплінарної відповідальності.

Розглянувши матеріали перевірки, заслухавши доповідача ˗ члена Комісії Весельську Т.Ф., Комісія дійшла висновку, що дисциплінарне провадження стосовно судді Таращанського районного суду Київської області Бабоїд О.М. підлягає припиненню з таких підстав.

Встановлено, що у провадженні судді Таращанського районного суду Київської області Бабоїд О.М. перебувала цивільна справа за позовом Граждан О.Р. до ОСОБА_1, треті особи: ОСОБА_2, ОСОБА_3, реєстраційна служба Таращанського районного управління юстиції Київської області, про визнання договору дарування фіктивним (справа № 520/5203/15-ц).

Постановою Верховної Ради України від 5 липня 2016 року № 1434-VIII “Про звільнення суддів” Бабоїд О.М. звільнена з посади судді Таращанського районного суду Київської області у зв’язку з поданням заяви про відставку.

Відповідно до пункту 14.5.9 Регламенту Комісії (затвердженого рішенням Комісії від 8 червня 2011 року №1802/зп-11, зі змінами та доповненнями), якщо на момент розгляду питання про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності суддя звільнений з посади уповноваженим органом, то Комісія припиняє дисциплінарне провадження.

З огляду на викладене, керуючись статтями 95, 101, 108 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” у редакції 2015 року, Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати, -

вирішила:

припинити дисциплінарне провадження стосовно судді Таращанського районного суду Київської області Бабоїд Олени Марківни.

Рішення про припинення дисциплінарного провадження оскарженню не підлягає.

 

Головуючий                                                                          М.В. Патрюк

Члени Комісії:                                                                       А.О. Заріцька

                                                                                                 П.С. Луцюк

                                                                                                 С.М. Прилипко