X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Кузнецовського міського суду Рівненської області Незнамової Ірини Миколаївни за зверненням Поровського Віталія Анатолійовича

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
20.09.2016
1746/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Кузнецовського міського суду Рівненської області Незнамової Ірини Миколаївни за зверненням Поровського Віталія Анатолійовича

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати:

головуючого ˗ Патрюка М.В.,

членів палати: Заріцької А.О., Луцюка П.С.-доповідач, Прилипка С.М., Устименко В.Є.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Кузнецовського міського суду Рівненської області Незнамової Ірини Миколаївни за зверненням Поровського Віталія Анатолійовича,

встановила:

У серпні 2016 року на адресу Комісії надійшло звернення Поровського В.А. щодо поведінки судді Кузнецовського міського суду Рівненської області Незнамової І.М.

У зверненні йдеться про те, що з 25 травня 2016 року у провадженні судді Незнамової І.М. перебуває справа за позовом Поровського В.А. до виконавчого комітету Володимирецької селищної ради Рівненської області про зобов’язання позачергово надати житло. Заявник Поровський В.А. зазначає, що з того часу справа жодного разу не призначалася до розгляду і до суду його не викликали. На думку заявника, суддя Незнамова І.М. вступила в змову з відповідачем і всіляко зволікає з розглядом справи.

З урахуванням викладених обставин, заявник просить Комісію притягнути суддю Незнамову І.М. до дисциплінарної відповідальності.

Відповідно до статті 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненні фактів та обставин.

Розглянувши висновок члена Комісії та зібрані в процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Незнамової І.М. необхідно відмовити з таких підстав.

Перевіркою встановлено, що справа за позовом Поровського В.А. до виконавчого комітету Володимирецької селищної ради Рівненської області про зобов’язання позачергово надати житло надійшла до Кузнецовського міського суду Рівненської області 14 січня 2016 року та перебувала у провадженні суддів цього суду.

До провадження судді Незнамової І.М. справа надійшла 25 травня 2016 року та була призначена до розгляду на 24 червня 2016 року із викликом сторін.

20 червня 2016 року до суду від представника відповідача телефонограмою надійшло клопотання про відкладення розгляду справи. Позивач у телефонному режимі був повідомлений про надходження вказаного клопотання.

Повторно справу призначено до розгляду на 04 серпня 2016 року з урахуванням того, що у період з 04 по 15 липня 2016 року суддя Незнамова І.М. перебувала у відпустці, а з 18 по 20 липня 2016 року – у відрядженні.

30 червня 2016 року позивач направив до суду заяву про відвід усьому складу суддів Кузнецовського міського суду Рівненської області. Вказану заяву він просив розглянути без його участі.

Ухвалою суду від 04 серпня 2016 року позивачу відмовлено у задоволенні заяви про відвід, справу призначено до розгляду на 09 вересня 2016 року. Ухвалу суду цього ж дня направлено позивачу.

05 вересня 2016 року від позивача до суду знову надійшла заява про відвід судді Незнамової І.М.

Ухвалою суду від 09 вересня 2016 року у задоволенні заяви Поровського В.А. про відвід відмовлено. Цією ж ухвалою суддею Незнамовою І.М. прийнято заявлений нею самовідвід, справу вирішено передати на розгляд іншому судді.

З матеріалів перевірки вбачається, що Поровський В.А. повідомлявся про час та місце розгляду справи.

Тривалість розгляду справи обумовлена об’єктивними, незалежними від волі судді обставинами, пов’язаними, зокрема, з клопотанням відповідача про відкладення розгляду справи, відпусткою судді та перебуванням її у відрядженні.

Підстави дисциплінарної відповідальності судді визначено статтею 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Оскільки в діях судді Незнамової І.М. не вбачається ознак дисциплінарного проступку, передбаченого статтею 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», підстави для відкриття стосовно неї дисциплінарної справи відсутні.

Враховуючи викладене та керуючись частиною шостою статті 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати,

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Кузнецовського міського суду Рівненської області Незнамової Ірини Миколаївни за зверненням Поровського Віталія Анатолійовича.

Головуючий                                                                                                 М.В. Патрюк

Члени Комісії:                                                                                             А.О. Заріцька

                                                                                                                        С.М. Прилипко

                                                                                                                        В.Є. Устименко