X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Тарутинського районного суду Одеської області Козирєва Миколи Вікторовича за зверненнями Садовчука А.О.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
20.09.2016
1736/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Тарутинського районного суду Одеської області Козирєва Миколи Вікторовича за зверненнями Садовчука А.О.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати: головуючого ˗ Патрюка М.В.,

членів Комісії: Бутенка В.І. ˗ доповідач, Заріцької А.О., Луцюка П.С., Прилипка С.М., Устименко В.Є.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Тарутинського районного суду Одеської області Козирєва Миколи Вікторовича за зверненнями Садовчука А.О.,

встановила:

У грудні 2015 року та вересні 2016 року на адресу Комісії надійшли звернення Садовчука А.О. щодо поведінки судді Тарутинського районного суду Одеської області Козирєва М.В.

Заявник зазначив, що суддя Козирєв М.В. призначаючись у 2013 році на посаду судді вперше ввів в оману Вищу кваліфікаційну комісію суддів України при подачі відповідних документів. Так Козирєв М.В. вказав, що з органів прокуратури він був звільнений у зв'язку із скороченням штатів, однак насправді його було звільнено за порушення присяги працівника прокуратури.

З урахуванням викладених обставин, заявник просить Комісію звернути увагу на приховування фактів суддею Козирєвим М.В. щодо притягнення його до дисциплінарної відповідальності та прийняти відповідні міри.

Відповідно до статті 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненні даних.

Розглянувши висновок члена Комісії та зібрані в процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Козирєва М.В. необхідно відмовити з таких підстав.

Встановлено, що у 2012 році Козирєв Микола Вікторович приймав участь у доборі кандидатів на посаду судді вперше, за результатами якого Указом Президента України «Про призначення суддів» від 18 жовтня 2013 року № 571/2013 його призначено на посаду судді Тарутинського районного суду Одеської області. До цього він з 28 липня 2006 року працював на посадах помічника та старшого помічника військового прокурора військової прокуратури Болградського гарнізону.

Згідно з послужним списком, який було надано Козирєвим М.В. до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України під час добору, ІНФОРМАЦІЯ_1 у зв’язку зі скороченням штатів, оскільки військові прокуратури ліквідовувались та створювались прокуратури з нагляду за додержанням законів у військовій сфері.

Наказом прокурора Південного регіону України від 14.08.2012 № 75-к Козирєва М.В. звільнено з посади, а з 14 серпня 2012 року виключено із списків особового складу військової прокуратури Болградського гарнізону. Але у зазначеній прокуратурі він працював і надалі, ІНФОРМАЦІЯ_2, однак копії трудової книжки до Комісії не надав.

Військовою прокуратурою Південного регіону України на запит Комісії направлено матеріали службового розслідування стосовно Козирєва М.В. Із матеріалів цього розслідування вбачається, що старший прокурор Білгород-Дністровської прокуратури з нагляду за додержанням законів у військовій сфері Козирєв М.В. вступив у позаслужбові стосунки з керівництвом приватного підприємства «Геліос», вимагаючи незаконну матеріальну винагороду за умисну бездіяльність у судових засіданнях за поданими прокуратурою господарським позовом та заявою, які стосувались інтересів вищевказаного підприємства. Зазначені протиправні дії Козирєва М.В. змусили директора цього підприємства звернутись до правоохоронних органів. Незаконні дії Козирєва М.В. під час перевірки були присічені.

Відповідно до наказу прокуратури Південного регіону України з нагляду за додержанням законів у військовій сфері № 150к від 17.09.2012 Козирєва М.В. звільнено за порушення «Присяги працівника прокуратури», вчинення проступку, що порочить працівника прокуратури з позбавленням його класного чину «юрист 1 класу», присвоєного наказом Генерального прокурора України від 29.08.2012 № 1173к.

У своїх письмових поясненнях суддя Козирєв М.В. зазначив, що склав присягу судді 31 березня 2015 року, тобто саме з цього моменту він почав здійснювати правосуддя, в той час як у скарзі Садовчука А.О. взагалі відсутні відомості про наявність в його діях як судді ознак дисциплінарного проступку.

Статтею 92 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” визначено вичерпний перелік підстав дисциплінарної відповідальності судді. Вказаний проступок було вчинено Козирєвим М.В. до призначення його на посаду судді Тарутинського районного суду Одеської області, а тому він не може бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності відповідно до вимог зазначеної статті.

Разом з тим, встановлені факти мають бути занесені до суддівського досьє Козирєва М.В. 

Керуючись статтями 92-95, 101, 108 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Тарутинського районного суду Одеської області Козирєва Миколи Вікторовича за зверненнями Садовчука А.О.

Головуючий                                                                                                             М.В. Патрюк

Члени Комісії:                                                                                                          А.О. Заріцька

                                                                                                                                    П.С. Луцюк

                                                                                                                                    С.М. Прилипко

                                                                                                                                    В.Є. Устименко