X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Чернівецького районного суду Вінницької області Цимбалюк Лариси Петрівни за зверненням Чернівецької районної спілки споживчих товариств

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
28.09.2016
1801/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Чернівецького районного суду Вінницької області Цимбалюк Лариси Петрівни за зверненням Чернівецької районної спілки споживчих товариств

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі:

головуючого – Патрюка М.В.,

членів Комісії: Бутенка В.І., Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Луцюка П.С., Макарчука М.А., Мішина М.І., Прилипка С.М., Тітова Ю.Г., Устименко В.Є.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Чернівецького районного суду Вінницької області Цимбалюк Лариси Петрівни за зверненням Чернівецької районної спілки споживчих товариств,

встановила:

У грудні 2014 року до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (далі – Комісія) надійшли звернення Чернівецької районної спілки споживчих товариств щодо поведінки судді Чернівецького районного суду Вінницької області Цимбалюк Л.П.

Заявник повідомляв, що суддя Чернівецького районного суду Вінницької області Цимбалюк Л.П. розглядаючи адміністративну справу за позовом депутатів Чернівецької селищної ради до Чернівецької селищної ради Чернівецького району Вінницької області, третя особа без права самостійних вимог - Чернівецька районна спілка споживчих товариств, про визнання протиправним та скасування рішення селищної ради, порушив вимоги щодо неупередженого розгляду справи, правил щодо відводу, оскільки один із позивачів Суперсон О.П. є рідним братом голови Чернівецького районного суду, суддя мала задовольнити заяву третьої особи про відвід.

На думку заявника, їх права, як третьої особи, було порушено, спір стосувався скасування рішення ради 7 сесії 6 скликання від 17 жовтня 2011 року «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки Чернівецькій районній спілці споживчих товариств для облаштування територій ринку по вул. Леніна, 93 в смт. Чернівці», а суддя неодноразово зазначала, що третя особа «без права» самостійних вимог, при цьому, що процесуальний статус третьої особи, зазначений статтею 53 КАС України, а саме, із самостійними вимогами щодо предмету спору чи без таких.

Крім того суддею Цимбалюк Л.П. було несвоєчасно виготовлено повний текст судового рішення, та безпідставно стягнуто з відповідача та третьої особи на користь позивачів судові витрати в рівних долях в розмірі 75 гривень.

Ураховуючи викладені обставини, заявник просив Комісію притягнути суддю Чернівецького районного суду Вінницької області Цимбалюк Л.П. до дисциплінарної відповідальності.

28 березня 2015 року набрав чинності Закон України від 12 лютого 2015 року № 192-VIIІ «Про забезпечення права на справедливий суд» (далі – Закон), яким Закон України «Про судоустрій і статус суддів» викладено у новій редакції. Відповідно до пункту 8 Розділу II цього Закону (Прикінцеві та перехідні положення) заяви та скарги, подані до набрання чинності цим Законом, а також дисциплінарні провадження щодо суддів, розпочаті до набрання чинності цим Законом, здійснюються відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції, що діяла на момент подачі відповідної заяви (скарги), відкриття відповідного дисциплінарного провадження.

Ураховуючи наведене, дисциплінарне провадження за даною скаргою має здійснюватися за Законом України «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон) у редакції 2010 року.

Відповідно до статті 86 Закону членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненні фактів та обставин.

Розглянувши висновок члена Комісії та зібрані в процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Цимбалюк Л.П. необхідно відмовити з таких підстав.

Перевіркою встановлено, що за результатом розгляду адміністративної справи № 150/928/14-а за позовом депутатів Чернівецької селищної ради: Суперсона О.П., Дячишина І.П., Мартинюка О.О. до Чернівецької селищної ради Чернівецького району Вінницької області, третя особа без права самостійних вимог - Чернівецька районна спілка споживчих товариств про визнання протиправним та скасування рішення селищної ради, суддею Чернівецького районного суду Вінницької області Цимбалюк Л.П. було прийнято постанову від 03 листопада 2014 року, якою позов було задоволено. Скасовано рішення Чернівецької селищної ради Чернівецького району Вінницької області 7 сесії 6 скликання від 17 жовтня 2011 року «Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки Чернівецькій районній спілці споживчих товариств для облаштування території ринку по вул. Леніна, 93 в смт. Чернівці».

Ухвалою Вінницького апеляційного адміністративного суду апеляційну скаргу Чернівецької районної спілки споживачів залишено без задоволення, постанову Чернівецького районного суду Вінницької області від 03 листопада 2014 року без змін.

Ухвалою Вищого адміністративного суду України від 26 травня 2016 року Касаційну скаргу Чернівецької районної спілки споживчих товариств задоволено частково. Постанову Чернівецького районного суду Вінницької області від 3 листопада 2014 року та ухвалу Вінницького апеляційного адміністративного суду від 19 лютого 2015 року скасовано. Справу направлено до суду першої інстанції на новий судовий розгляд.

Проте дана обставина не є підставою для притягнення судді Цимбалюк Л.П. до дисциплінарної відповідальності.

Частиною 1 статті 83 Закону встановлено підстави відповідно до яких суддю може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності

Відповідно до частини 2 статті 83 цього Закону скасування або зміна судового рішення не тягне за собою дисциплінарної відповідальності судді, який брав участь у його ухваленні, крім випадків, коли порушення допущено внаслідок умисного порушення норм права чи неналежного ставлення до службових обов'язків.

Слід зазначити, що суд вищої інстанції не встановив порушень допущених суддею Цимбалюк Л.П. внаслідок умисного порушення норм права чи неналежного ставлення нею до службових обов’язків під час розгляду адміністративної справи № 150/928/14-а.

Доводи наведені у зверненні Чернівецької районної спілки споживчих товариств стосуються законності судового рішення, яке було перевірено судом вищої інстанції.

Доводи заявника щодо порушення суддею Цимбалюк Л.П. правил щодо неупередженого розгляду справи та правил відводу (самовідводу), а також щодо несвоєчасного виготовлення повного тексту постанови суду від 03 листопада 2014 року підтверджень не знайшли.

Підстави дисциплінарної відповідальності судді передбачено статті 83 Закону.

У діях судді Чернівецького районного суду Вінницької області Цимбалюк Л.П. не вбачається ознак дисциплінарного проступку, передбаченого статтею 83 Закону, підстави для відкриття дисциплінарної справи стосовно неї відсутні.

Ураховуючи викладене, керуючись статтями 83-86, 91, 97 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції 2010 року, Комісія

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Чернівецького районного суду Вінницької області Цимбалюк Лариси Петрівни за зверненням Чернівецької районної спілки споживчих товариств.

Головуючий                                                                           М.В. Патрюк

Члени Комісії:                                                                       В.І. Бутенко

                                                                                                Т.Ф. Весельська

                                                                                                А.О. Заріцька

                                                                                                П.С. Луцюк

                                                                                                М.А. Макарчук

                                                                                                М.І. Мішин

                                                                                                С.М. Прилипко

                                                                                                Ю.Г. Тітов

                                                                                                В.Є. Устименко