X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно суддів апеляційного суду Чернівецької області Половінкіної Наталії Юріївни, Винту Юрія Михайловича, Савчук Марії Володимирівни за зверненням Салімонової Алли Анатоліївни

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
28.09.2016
1779/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно суддів апеляційного суду Чернівецької області Половінкіної Наталії Юріївни, Винту Юрія Михайловича, Савчук Марії Володимирівни за зверненням Салімонової Алли Анатоліївни

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати:

головуючого ˗ Патрюка М.В.,

членів палати: Бутенка В.І. ˗ доповідач, Макарчука М.А., Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Луцюка П.С., Прилипка С.М., Устименко В.Є.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно суддів апеляційного суду Чернівецької області Половінкіної Наталії Юріївни, Винту Юрія Михайловича, Савчук Марії Володимирівни за зверненням Салімонової Алли Анатоліївни,

встановила:

В січні 2016 року на адресу Комісії надійшло звернення Салімонової А.А. щодо поведінки суддів апеляційного суду Чернівецької області Половінкіної Н.Ю., Винту Ю.М., Савчук М.В.

Заявник зазначає, що 19 листопада 2015 року колегією у складі зазначених суддів апеляційного суду Чернівецької області було розглянуто цивільну справу № 22ц/794/1389/2015 за її позовною заявою. Незважаючи на три заяви про направлення копії повного тексту судового рішення по зазначеній цивільній справі, до моменту звернення копія судового рішення в порушення вимог ч.3 ст.222 ЦПК України на адресу заявника направлена не була, що позбавляє права на касаційне оскарження вказаного рішення.

З урахуванням викладених обставин, заявник просить Комісію притягнути суддів Половінкіну Н.Ю., Винту Ю.М., Савчук М.В. до дисциплінарної відповідальності за істотне порушення норм процесуального права при здійсненні правосуддя.

Відповідно до статті 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненні даних.

Розглянувши висновок члена Комісії та зібрані в процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді Половінкіної Н.Ю. необхідно відмовити, а Винту Ю.М. та Савчук М.В. припинити дисциплінарне провадження з таких підстав.

Установлено, що цивільна справа за позовом Салімонової Алли Анатоліївни до ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: Чернівецька міська рада, партнерство з обмеженою відповідальністю «Кінсейл Дівелопмент», Садгірський районний сектор у м. Чернівцях управління Державної міграційної служби в Чернівецькій області про позбавлення права користування жилим приміщенням за апеляційною скаргою Салімонової А.А. на рішення Садгірського районного суду м. Чернівці від 03 липня 2015 року надійшла до провадження судді апеляційного суду Чернівецької області Половінкіної Н.Ю. 17 вересня 2015 року.

Ухвалою від 20 жовтня 2015 року відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Салімонової А.А.

Ухвалою апеляційного суду Чернівецької області від 19 листопада 2015 року апеляційну скаргу Салімонової А.А. відхилено, а рішення Садгірського районного суду м. Чернівці від 03 липня 2015 року залишено без змін. При цьому було проголошено вступну та резолютивну частину судового рішення.

Повний текст ухвали суду виготовлено 24 листопада 2015 року, яку відповідно до листа апеляційного суду Чернівецької області № 7601 від 04 грудня 2015 року направлено Салімоновій А.А.

07 грудня 2015 року цивільну справу за апеляційною скаргою Саліомонової А.А. повернуто Садгірському районному суду м. Чернівці.

У своїх поясненнях суддя Половінкіна Н.Ю. вказала на лист апеляційного суду Чернівецької області № 7601 від 04 грудня 2015 року, яким було направлено копію ухвали суду від 19 листопада 2015 року усім сторонам по справі, а також апелянту Салімоновій А.А.

Також, згідно листа Садгірського районного суду м. Чернівці від 15 січня 2016 року Салімоновій А.А. направлено копію рішення Садгірського районного суду м. Чернівці від 03 липня 2015 року, ухвалу апеляційного суду Чернівецької області від 19 листопада 2015 року та ухвалу апеляційного суду Чернівецької області від 19 листопада 2015 року про відмову у відводі судді.

Відповідно до частини 9 статті 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у разі відсутності підстав для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності, закінчення строку давності притягнення або виявлення обставин, передбачених частиною п’ятою статті 93 цього Закону, орган, що здійснює дисциплінарне провадження щодо суддів, приймає рішення про відмову у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді.

Оскільки в діях судді Половінкіної Н.Ю. не вбачається ознак дисциплінарного проступку, передбаченого статтею 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», підстави для відкриття дисциплінарної справи стосовно неї відсутні.

Крім того, слід зазначити, що суддів апеляційного суду Чернівецької області Винту Юрія Михайловича та Савчук Марію Володимирівну звільнено з посади судді у зв’язку з поданням заяви про відставку згідно з Постановою Верховної Ради України від 08 вересня 2016 року № 1515-VІІІ.

Відповідно до вимог частини 3 статті 122 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» повноваження судді припиняються з дня прийняття Верховною Радою України постанови про звільнення з посади судді.

З урахуванням цієї обставини, виходячи зі змісту пункту 14.5 підпункту 14.5.9 Розділу XIV Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 08 червня 2011 року № 1802/зп-11, розгляд Комісією (палатою) питання про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності у разі подання ним заяви про відставку здійснюється у загальному порядку. Якщо на момент розгляду такого питання суддя звільнений з посади уповноваженим органом, Комісія (палата) припиняє дисциплінарне провадження із зазначенням у рішенні цих обставин.

Керуючись статтями 92-95, 101, 108 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді апеляційного суду Чернівецької області Половінкіної Наталії Юріївни.

Припинити дисциплінарне провадження стосовно Винту Юрія Михайловича, Савчук Марії Володимирівни.

Головуючий                                                                                                М.В. Патрюк

Члени палати:                                                                                            М.А. Макарчук

                                                                                                                      Т.Ф. Весельська

                                                                                                                      А.О. Заріцька

                                                                                                                      П.С. Луцюк

                                                                                                                      С.М. Прилипко

                                                                                                                      В.Є. Устименко