X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Севастопольського апеляційного господарського суду Воронцової Наталії Владиславівни за зверненням Вищої ради юстиції

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
20.09.2016
1703/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Севастопольського апеляційного господарського суду Воронцової Наталії Владиславівни за зверненням Вищої ради юстиції

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати:

головуючого – Патрюка М.В.,

членів палати: Бутенка В.І. – доповідач, Весельської Т.Ф., Заріцької А.О., Луцюка П.С., Прилипка С.М., Устименко В.Є.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Севастопольського апеляційного господарського суду Воронцової Наталії Владиславівни за зверненням Вищої ради юстиції,

встановила:

У лютому 2016 року на адресу Комісії надійшла заява Вищої ради юстиції щодо поведінки Севастопольського апеляційного господарського суду Воронцової Наталії Владиславівни, яка може мати наслідком притягнення судді до дисциплінарної відповідальності. 

На засіданні Вищої ради юстиції 21 січня 2016 року розглянуто матеріали за скаргою представника ЗАТ «Авіакомпанія «Аеросвіт» Переяславської С.В. від 29.04.2010 на дії судді Воронцової Н.В. (за дії, вчинені на посаді судді господарського суду Автономної Республіки Крим) під час розгляду справи № 2-27/1543-2010 за позовом ТОВ «ГенАвіа-Інвест» до ЗАТ «Авіакомпанія «АероСвіт» та ТОВ «АероСвіт Курорт» про зобов’язання змінити правовідносини щодо оренди нерухомого майна. За результатами проведеної перевірки членом Вищої ради юстиції Татьковим В.І. складено довідку (датована 8 квітня 2014 року, зареєстрована 17 квітня 2014 року за № 297/0/10-14) про відсутність підстав для внесення подання про звільнення Воронцової Н.В. з посади судді за порушення присяги.

На підставі пункту 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» з дня набрання чинності цим Законом (11 квітня 2014 року) повноваження членів Вищої ради юстиції, крім тих, які перебували у цьому органі за посадою, припинені.

Разом з тим до Вищої ради юстиції надійшло повідомлення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про неподання суддею Воронцовою Н.В. своєчасно заяви щодо переведення на посаду судді до іншого суду у зв’язку з окупацією території півострова Крим. Вищою радою юстиції також було встановлено обставини вчинення суддею Воронцовою Н.В. дій, що порочать звання судді та підривають авторитет правосуддя.

Своїм рішенням від 21 січня 2016 року № 14/0/15-16 Вища рада юстиції вирішила направити матеріали за скаргою представника ЗАТ «Авіакомпанія «Аеросвіт» Переяславської М.В. стосовно судді Воронцової Н.В. (за дії, вчинені нею на посаді судді господарського суду Автономної Республіки Крим) та звернутись із заявою щодо перевірки наявності в діях цієї судді дисциплінарного правопорушення та порушення присяги.

28 березня 2015 року набрав чинності Закон України «Про забезпечення права на справедливий суд» (далі – Закон), яким Закон України «Про судоустрій і статус суддів» викладено у новій редакції. Відповідно до пункту 8 розділу II Закону (Прикінцеві та перехідні положення) заяви та скарги, подані до набрання чинності Законом, а також дисциплінарні провадження щодо суддів, розпочаті до набрання чинності Законом, здійснюються відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції, що діяла на момент подачі відповідної заяви (скарги), відкриття відповідного дисциплінарного провадження.

Ураховуючи наведене, дисциплінарне провадження за даним зверненням здійснюється за Законом України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції 2010 року.

Розглянувши висновок члена Комісії та зібрані в процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку про те, що викладені у заяві та рішенні Вищої ради юстиції обставини можуть свідчити про наявність у діях судді Воронцової Н.В. ознак порушення присяги судді, а саме вчинення дій, що порочать звання судді і можуть викликати сумнів у його об’єктивності, неупередженості та незалежності, у чесності та непідкупності судових органів; порушення морально-етичних принципів поведінки судді.

З огляду на викладене, Комісією встановлені достатні підстави для відкриття дисциплінарної справи стосовно судді Воронцової Н.В.

Керуючись статтею 83 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” у редакції 2010 року, статтями 93-95, 101, 108 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати

вирішила:

відкрити дисциплінарну справу стосовно судді Севастопольського апеляційного господарського суду Воронцової Наталії Владиславівни.

Головуючий                                                                                                          М.В. Патрюк

Члени палати:                                                                                                      Т.Ф. Весельська

                                                                                                                                 А.О. Заріцька

                                                                                                                                 П.С. Луцюк

                                                                                                                                 С.М. Прилипко

                                                                                                                                 В.Є. Устименко