X

Про розгляд дисциплінарної справи, відкритої стосовно судді Стрийського міськрайонного суду Львівської області Пака Володимира Михайловича за зверненням Дармончука Романа Михайловича в інтересах Вепрів Світлани Юріївни

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
20.09.2016
1701/дп-16
Про розгляд дисциплінарної справи, відкритої стосовно судді Стрийського міськрайонного суду Львівської області Пака Володимира Михайловича за зверненням Дармончука Романа Михайловича в інтересах Вепрів Світлани Юріївни

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати:

головуючого – Патрюка М.В.

членів палати: Заріцької А.О., Луцюка П.С. - доповідач, Прилипка С.М., Устименко В.Є.,

розглянувши дисциплінарну справу, відкриту стосовно судді Стрийського міськрайонного суду Львівської області Пака Володимира Михайловича за зверненням Дармончука Романа Михайловича в інтересах Вепрів Світлани Юріївни,

встановила:

У серпні 2015 року на адресу Комісії надійшло звернення Дармончука P.M. в інтересах Вепрів С.Ю.

У зверненні йдеться про те, що суддя Стрийського міськрайонного суду Львівської області Пак В.М. з квітня 2015 року не вживає заходів щодо розгляду протягом строку, встановленого законом справи за позовом ПАТ «Банк Форум» в особі уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ «Банк Форум» Ларченко І.М. до Вепрів С.Ю. про стягнення коштів.

Заявник зазначає, що 13 липня 2015 року у судовому засіданні перед початком розгляду справи, суддя Пак В.М. відмовився прийняти та розглянути по суті його клопотання та клопотання Вепрів С.Ю., інтереси якої він представляє. Відмовився прийняти та долучити до матеріалів справи подані Вепрів С.Ю. заперечення проти позову та додатки до них.

У цьому ж судовому засіданні було ухвалено рішення про задоволення позову ПАТ «Банк Форум», проголошено його вступну та резолютивну частини. Як вказує заявник, копії рішення із викладом вступної та резолютивної частин, ані він, ані Вепрів С.Ю. незважаючи на неодноразові звернення не отримали взагалі. Копію повного судового рішення вони отримали лише 21 липня 2015 року в суді.

З огляду на викладене заявник просить притягнути суддю Пака В.М. до дисциплінарної відповідальності.

Рішенням Комісії від 15 березня 2016 року № 671/дп-16 стосовно судді Стрийського міськрайонного суду Львівської області Пака В.М. відкрито дисциплінарну справу.

Розглянувши дисциплінарну справу, заслухавши доповідача, перевіривши зібрані матеріали, Комісія встановила, що Постановою Верховної Ради України від 08 вересня 2016 року № 1513-VІІІ суддю Стрийського міськрайонного суду Львівської області Пака В.М. звільнено з посади судді у зв’язку з поданням заяви про відставку.

Відповідно до частини третьої статті 100 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» порядок роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України визначається цим Законом. Вища кваліфікаційна комісія суддів України більшістю голосів від її складу, передбаченого законом, затверджує регламент, що визначає порядок роботи Комісії в межах, установлених цим Законом.

Відповідно до підпункту 14.5.9. пункту 14.5. розділу XIV Регламенту Вищої кваліфікаційної комісії суддів України розгляд Комісією (палатою) питання про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності у разі подання ним заяви про відставку здійснюється у загальному порядку. Якщо на момент розгляду такого питання суддя звільнений з посади уповноваженим органом чи до Комісії надійшло повідомлення від голови суду, в якому суддя обіймав посаду, про смерть судді та документи, що це підтверджують, Комісія (палата) припиняє дисциплінарне провадження із зазначенням у рішенні цих обставин.

З огляду на це провадження у дисциплінарній справі стосовно судді Стрийського міськрайонного суду Львівської області Пака В.М. підлягає припиненню.

Враховуючи викладене та керуючись частиною шостою статті 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати,

вирішила:

провадження у дисциплінарній справі стосовно судді Стрийського міськрайонного суду Львівської області Пака Володимира Михайловича припинити.

Члени палати:                                                                                                       М.В. Патрюк

                                                                                                                                 А.О. Заріцька

                                                                                                                                 С.М. Прилипко

                                                                                                                                 В.Є. Устименко