X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді господарського суду Автономної Республіки Крим Шкура Вадима Миколайовича за зверненнями голови Вищої ради юстиції Бенедисюка І.М. та Григоряна Н.М.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
20.09.2016
1699/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно судді господарського суду Автономної Республіки Крим Шкура Вадима Миколайовича за зверненнями голови Вищої ради юстиції Бенедисюка І.М. та Григоряна Н.М.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати:

головуючого - Патрюка М.В.,

членів палати: Заріцької А.О., Луцюка П.С., Прилипка С.М., Устименко В.Є., Макарчука М.А. - доповідача,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно судді господарського суду Автономної Республіки Крим Шкура Вадима Миколайовича за зверненнями голови Вищої ради юстиції Бенедисюка І.М. та Григоряна Н.М.

встановила:

У вересні 2015 року до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України надійшло звернення голови Вищої ради юстиції Бенедисюка І.М. щодо поведінки судді господарського суду Автономної Республіки Крим (далі - АРК) Шкура В.М., яка може мати наслідком притягнення його до дисциплінарної відповідальності. До звернення також було долучено рішення Вищої ради юстиції від 03 вересня 2015 року № 430/0/15-15, у якому зазначено підстави звернення до Комісії.

Так, 27 серпня 2010 року до Вищої ради юстиції надійшла скарга Григоряна Н.М. стосовно численних порушень суддею господарського суду АРК Шкуром В.М. при розгляді справи № 2-63208-2006 за заявою Акціонерного комерційного банку «Укрсоцбанк» в особі Кримської республіканської філії до боржника - закритого акціонерного товариства «Сімферопольська конфетна фабрика», про визнання банкрутом.

За результатами проведеної перевірки член Вищої ради юстиції дійшов висновку про відмову у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді господарського суду АРК Шкура В.М., оскільки останній при розгляді справи про банкрутство ЗАТ «Сімферопольська конфетна фабрика» ні умисно, ні через недбалість не порушив норм процесуального справа і не вчинив інших дій, які б містили ознаки порушення присяги судді. Також член Вищої ради юстиції запропонував звернутися до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України із заявою про надання правової оцінки поведінці судді Шкуру В.М. через його звернення до Вищої кваліфікаційної колегії суддів Російської Федерації із заявою про рекомендування його на посаду судді Арбітражного суду Республіки Крим.

На засіданні 28 липня 2015 року дисциплінарна секція Вищої ради юстиції дійшла висновку рекомендувати Вищій раді юстиції прийняти рішення про відмову у відкритті дисциплінарної справи стосовно судді господарського суду АРК Шкура В.М. за результатами перевірки відомостей, викладених у скарзі Григоряна Н.М. від 27 серпня 2010 року, щодо наявності підстав для звільнення судді за порушення присяги, а також рекомендувати звернутися до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України із заявою про надання правової оцінки діям судді Шкура В.М. і вирішення питання про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності у зв’язку із його зверненням до Вищої кваліфікаційної колегії суддів Російської Федерації із заявою про призначення його суддею Арбітражного суду Республіки Крим.

Такі дії судді порочать звання судді та підривають авторитет правосуддя, а тому є ознаками дисциплінарного проступку та порушенням присяги судді.

Відповідно до статті 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» членом дисциплінарної палати Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Макарчуком М.А. проведено перевірку викладених у зверненні даних про наявність підстав для притягнення судді Шкура В.М. до дисциплінарної відповідальності, за результатами якої складено висновок з викладенням фактів та обставин.

Розглянувши висновок члена дисциплінарної палати та зібрані в процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, дисциплінарна палата дійшла висновку, що за результатами проведеної перевірки встановлені факти та обставини, які можуть свідчити про наявність у діях судді Шкура В.М. ознак дисциплінарного проступку, передбаченого частиною першою статті 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», а саме: систематичне або грубе одноразове порушення правил суддівської етики, що підриває авторитет правосуддя, у тому числі прояв неповаги під час здійснення судочинства до інших суддів, адвокатів, експертів, свідків чи інших учасників судового процесу, допущення суддею недоброчесної поведінки, у тому числі здійснення суддею або членами його сім’ї витрат, що перевищують доходи такого судді та доходи членів його сім’ї; встановлення невідповідності рівня життя судді задекларованим доходам.

Ураховуючи викладене та керуючись статтями 92-96, 101, 108 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати

вирішила:

відкрити дисциплінарну справу стосовно судді господарського суду Автономної Республіки Крим Шкура Вадима Миколайовича за зверненнями голови Вищої ради юстиції Бенедисюка І.М. та Григоряна Н.М.

Рішення про відкриття дисциплінарної справи оскарженню не підлягає.

Головуючий                                                                                                            М.В. Патрюк

Члени Комісії:                                                                                                         А.О. Заріцька

                                                                                                                                  П.С. Луцюк

                                                                                                                                  С.М. Прилипко

                                                                                                                                  В.Є. Устименко