X

Про розгляд дисциплінарної справи, відкритої стосовно судді господарського суду міста Севастополя Плієвої Наталі Гурамівни та інших за зверненнями голови Вищої ради юстиції Бенедисюка І.М.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
20.09.2016
1698/дп-16
Про розгляд дисциплінарної справи, відкритої стосовно судді господарського суду міста Севастополя Плієвої Наталі Гурамівни та інших за зверненнями голови Вищої ради юстиції Бенедисюка І.М.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати:

головуючого - Патрюка М.В.

членів палати: Заріцької А.О., Луцюка П.С. - доповідач, Прилипка С.М., Устименко В.Є.,

розглянувши дисциплінарну справу, відкриту стосовно судді господарського суду міста Севастополя Плієвої Наталі Гурамівни, судді Сімферопольського районного суду Автономної Республіки Крим Родькіної Любові Анатоліївни, судді Севастопольського апеляційного господарського суду Коваля Володимира Миколайовича, судді Свердловського міського суду Луганської області Логвіної Лариси Сергіївни, судді господарського суду міста Севастополя Юріної Олени Миколаївни, судді господарського суду міста Севастополя Харченка Ігоря Арсентійовича, судді Севастопольського апеляційного господарського суду Проценко Олександри Іванівни, судді окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим Ольшанської Тетяни Семенівни, судді Гагарінського районного суду міста Севастополя Попової Наталі Ігорівни, судді Севастопольського апеляційного господарського суду Сотули Вікторії Володимирівни, судді окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим Циганової Галини Юріївни за зверненнями голови Вищої ради юстиції Бенедисюка І.М.,

встановила:

У період з жовтня по грудень 2015 року на адресу Комісії надійшли звернення голови Вищої ради юстиції Бенедисюка І.М. щодо поведінки судді господарського суду міста Севастополя Плієвої Н.Г., судді Сімферопольського районного суду Автономної Республіки Крим Родькіної Л.А., судді Севастопольського апеляційного господарського суду Коваля В.М., судді Свердловського міського суду Луганської області Логвіної Л.С., судді господарського суду міста Севастополя Юріної О.М., судді господарського суду міста Севастополя Харченка І.А., судді Севастопольського апеляційного господарського суду Проценко О.І., судді окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим Ольшанської Т.С., судді Гагарінського районного суду міста Севастополя Попової Н.І., судді Севастопольського апеляційного господарського суду Сотули В.В., судді окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим Циганової Г.Ю.

У зверненнях наведено обставини, які, на думку їх автора, можуть свідчити про те, що вказані судді допустили не доброчесну поведінку, внаслідок якої їх може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності з підстави, передбаченої пунктом 12 частини першої статті 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Рішенням Комісії від 28 січня 2016 року № 236/дп-16 стосовно вказаних суддів відкрито дисциплінарну справу за ознаками дисциплінарного проступку, передбаченого пунктом 12 частини першої статті 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

На засідання Комісії 20 вересня 2016 року зазначені судді не з’явились, письмових пояснень не надали, хоча були повідомлені про розгляд стосовно них дисциплінарної справи, а саме: на офіційному веб-сайті Комісії розміщено повідомлення про дату, час і місце розгляду стосовно цих суддів дисциплінарної справи.

Розглянувши дисциплінарну справу, заслухавши доповідача, перевіривши зібрані матеріали, Комісія встановила такі факти і обставини.

Плієва Наталя Гурамівна ____ року народження. Указом Президента України від 24 липня 2008 року № 667/2008 Плієву Н.Г. призначено на посаду судді окружного адміністративного суду міста Севастополя строком на п’ять років. Указом Президента України від 14 червня 2011 року № 663/2011 Плієву Н.Г. у межах п’ятирічного строку переведено на роботу на посаді судді господарського суду міста Севастополя. Постановою Верховної Ради України від 06 червня 2013 року № 326-VІІ Плієву Н.Г. обрано на посаду судді господарського суду міста Севастополя безстроково.

24 квітня 2014 року до Вищої ради юстиції надійшла заява Плієвої Н.Г. від 24 березня 2014 року про звільнення з посади за власним бажанням.

У заяві суддя зазначила, що стороннього впливу або примусу на неї при прийнятті рішення про звільнення за власним бажанням не було.

На запит Вищої ради юстиції від 16 вересня 2015 року за вих. № 5445/0/9-15 Генеральна прокуратура України повідомила (лист від 02 жовтня 2015 року № 26/3-27027-14), що управлінням з питань представництва інтересів громадянина або держави в суді, протидії злочинності та корупції на тимчасово окупованій території півострова Крим Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом вчинення суддею господарського суду міста Севастополя Плієвою Н.Г. державної зради. У ході розслідування 22 травня 2015 року заступником Генерального прокурора України складено письмові повідомлення про підозру 276 суддям. На сьогодні письмове повідомлення про підозру судді господарського суду міста Севастополя Плієвій Н.Г. не складене, однак її причетність до вчинення злочинів перевіряють слідчі. Зокрема, 15 травня 2015 року до компетентних органів Російської Федерації направлено клопотання про надання міжнародно-правової допомоги у кримінальному провадженні щодо інформування про факти призначення суддів судів Автономної Республіки Крим та міста Севастополя до так званих судів незаконно створеної Республіки Крим та надсилання документів, що підтверджують це. Після надходження відповідей на запити буде вирішено питання про притягнення судді Плієвої Н.Г. до кримінальної відповідальності

Крім того, в інтеренет-мережі на сайті за посиланням http://krm-i.vkks.ru/publication/23585/ розміщена попередня повістка засідання Вищої кваліфікаційної колегії суддів Російської Федерації, відповідно до якої підлягає розгляду 1 жовтня 2014 року заява претендента Плієвої Н.Г. про рекомендацію на посаду судді Арбітражного суду міста Севастополя (згідно з конкурсом, оголошеним у «Российской газете» від 2 липня 2014 року № 145); за посиланням на http://terror.in.ua/wanted/plieva- natаlуа-guramovnalіеvа-natalyaguramovna.13050/ розміщена інформація про те, що суддя господарського суду міста Севастополя Плієва Н.Г. порушила присягу, перейшла на бік окупантів, призначена суддею Арбітражного суду міста Севастополя; на сайті «Судебные и нормативные акты РФ» за посиланнями http://sudact.ru/arbitral/judge/BeTgPdfykelE/ міститься інформація про те, що Плієва Н.Г. є суддею Арбітражного суду міста Севастополя, та розміщені процесуальні документи, постановлені суддею Плієвою Н.Г. відповідно до Арбітражного процесуального кодексу Російської Федерації.

Родькіна Любов Анатоліївна ____ року народження. Указом Президента України від 28 грудня 2010 року № 1290/2010 призначена на посаду судді Сімферопольського районного суду Автономної Республіки Крим строком на п’ять років.

Станом на 09 липня 2015 року суддя Сімферопольського районного суду Автономної Республіки Крим Родькіна Л.А. своєчасно не подала до Комісії заяву про обрання на посаду судді безстроково. З’ясувати причини неподання Родькіною Л.А. заяви про обрання її на посаду судді безстроково неможливо, оскільки Автономна Республіка Крим є тимчасово окупованою територією України.

Встановлено, що в інтернет-мережі на сайті «Судебные и нормативные акты РФ» за посиланням http://sudact.ru/regular/judge/eJF2oOkg0514/ є інформація про те, що Родькіна Л.А. - суддя Сімферопольського районного суду (Республіка Крим), та розміщені процесуальні документи, постановлені суддею Родькіною Л.А. відповідно до законодавства Російської Федерації, зокрема відповідно до Цивільного кодексу Російської Федерації та Кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення.  

Крім того, в інтернет-мережі на сайті «Миротворець» за посиланням https://psb4ukr.org/criminal/zaxarchenko-rodkina-lyubov-anatolevna/ є відомості про те, що Родькіна Л.А., порушивши присягу судді та законодавство України, після анексії Автономної Республіки Крим Російською Федерацією перейшла на службу до окупантів як суддя. У зв’язку зі вказаними обставинами Генеральною прокуратурою України відкрито кримінальне провадження відносно Родькіної Л.А. за частиною першою статті 111 Кримінального кодексу України (державна зрада).

Коваль Володимир Миколайович ____ року народження. З червня 1993 року до травня 1996 року працював суддею Гагарінського районного суду міста Севастополя, з травня 1996 року до травня 1997 року - суддею Севастопольського міського суду, з  травня 1997 року по грудень 2001 року - головою арбітражного суду міста Севастополя, з грудня 2001 року - суддею Севастопольського апеляційного господарського суду, Постановою Верховної Ради України від 12 липня 2001 року № 2669-ІІІ обраний суддею безстроково.

З Вищої ради юстиції 26 жовтня 2015 року до Комісії надійшла інформація про те, що в інтернет-мережі, зокрема на сайті http://www.vkks.ru/, є дані про те, що Коваль В.М. звертався до Вищої кваліфікаційної комісії суддів Російської Федерації із заявою про надання йому рекомендації про призначення на посаду судді Двадцять першого арбітражного апеляційного суду.

На даний час на сайті http://base.garant.ru/3984031/#block_2100 міститься інформація про те, що Коваль Володимир Миколайович є головою Двадцять першого арбітражного апеляційного суду.

Логвіна Лариса Сергіївна ____ року народження. Указом Президента України від 11 листопада 2003 року № 1286/2003 Логвіна Л.С. призначена на посаду судді Свердловського міського суду Луганської області строком на п’ять років. Постановою Верховної Ради України від 08 жовтня 2009 року № 1633-VІ обрана на посаду судді безстроково.

Встановлено, що за результатами перевірки інтернет-повідомлення Національного антикорупційного порталу АНТИКОР щодо можливого вчинення кримінального правопорушення суддею Логвіною Л.С. прокуратурою Луганської області 15 вересня 2015 року розпочато кримінальне провадження за частиною першою статті 258-3 Кримінального кодексу України, яке об’єднано з кримінальним провадженням № НОМЕР_1 за фактом сприяння діяльності терористичної організації «Луганська народна республіка» суддями Луганської області. Вказане може свідчити про імовірність співробітництва судді Логвіної Л.С. з терористичною організацією «Луганська народна республіка», дії якої спрямовані на повалення суверенітету, порушення територіальної цілісності та недоторканості України.

Юріна Олена Миколаївна ____ року народження. Указом Президента України від 13 травня 2009 року № 318/2009 призначена на посаду судді господарського суду міста Севастополя строком на п’ять років.

За інформацією Генеральної прокуратури України суддя Юріна О.М. здійснює повноваження відповідно до законодавства Російської Федерації, про що свідчить наявність отриманих копій судових рішень.

Крім того, в мережі Інтернет, зокрема на сайті www.kremlin.ru, розміщено Указ Президента Російської Федерації «Про призначення суддів федеральних судів» від 19 грудня 2014 року № 786, відповідно до якого Юріну О.М. призначено на посаду судді Арбітражного суду міста Севастополя.

Харченко Ігор Арсентійович ____ року народження. Указом Президента України від 20 грудня 2003 року № 1472/2003 у межах п’ятирічного строку призначений на посаду судді господарського суду міста Севастополя. Постановою Верховної Ради України від 16 квітня 2009 року № 1279-VІ обраний суддею безстроково.

Встановлено, що в інтернет-мережі, зокрема на сайті http://www.vkks.ru/, міститься інформація про те, що Харченко І.А. звертався до Вищої кваліфікаційної комісії суддів Російської Федерації із заявою про надання йому рекомендації про призначення на посаду судді арбітражного суду міста Севастополя, розгляд якої мав відбутися 01 жовтня 2014 року.

Станом на сьогодні на офіційному сайті арбітражного суду міста Севастополя: http://sevastopol.arbitr.ru/ Харченко І.А. у списку суддів не значиться.

Проценко Олександра Іванівна ____ року народження. Указом Президента України від 04 листопада 2004 року № 1367/2004 призначена на посаду судді Ленінського районного суду міста Севастополя строком на п’ять років. Постановою Верховної Ради України від 13 травня 2010 року № 2195-VІ обрана суддею безстроково. Постановою Верховної Ради України від 23 грудня 2010 року № 2869-VІ Проценко О.І. обрана на посаду судді Севастопольського апеляційного господарського суду.

Встановлено, що на низці ресурсів у інтернет-мережі, зокрема на сайті http.//kremlin.ru/acts/bank/39165, опублікований Указ Президента Російської Федерації від 19 грудня 2014 року № 786, яким Проценко О.І. призначена суддею Двадцять першого арбітражного апеляційного суду.

Крім того, у листі Генеральної прокуратури України від 10 липня 2015 року зазначено, що слідчим відділом з питань представництва інтересів громадян або держави в суді, протидії злочинності та корупції на тимчасово окупованій території півострова Крим Генеральної прокуратури України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № НОМЕР_2 від 26 червня 2015 року за частиною 1 статті 111 КК України за фактом вчинення суддями Автономної Республіки Крим та міста Севастополя державної зради. У листі також зазначено, що в ході розслідування 22 травня 2015 року заступником Генерального прокурора України складено письмові повідомлення про підозру 276 суддям, у тому числі Проценко О.І.

Ольшанська Тетяна Семенівна ____ року народження. Указом Президента України від 29 жовтня 2009 року № 881/2009 призначена на посаду судді окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим строком на п’ять років.

Встановлено, що в інтернет-мережі (режим доступу: http://www.vkks.ru/publication/23496/) розміщена інформація про те, що Ольшанська Т.С. подала заяву до Вищої кваліфікаційної колегії суддів Російської Федерації на посаду судді Верховного суду Республіки Крим.

Попова Наталя Ігорівна Указом Президента України від 11 жовтня 2010 року № 951/2010 призначена на посаду судді Гагарінського районного суду міста Севастополя строком на п’ять років.

Суддя Попова Н.І. не подала до Комісії заяву про обрання на посаду судді безстроково.

В інтернет-мережі (режим доступу: http://www.vkks.ru/publication/23496/ є інформація про те, що Попова Н.І. подала заяву до Вищої кваліфікаційної колегії суддів Росії про рекомендування на посаду судді Верховного суду Республіки Крим.

Сотула Вікторія Володимирівна ____ року народження. Суддя Севастопольського апеляційного господарського суду. Постановою Верховної Ради України від 12 липня 2001 року № 2669-ІІІ обрана суддею безстроково.

12 грудня 2014 року до ВРЮ надійшла заява судді Сотули В.В. від 27 листопада 2014 року про звільнення з посади судді за власним бажанням.

В інтернет-мережі, зокрема на сайті http://www.vkks.ru/, міститься інформація про те, що Сотула В.В. зверталася до Вищої кваліфікаційної колегії суддів Росії із заявою про надання їй рекомендації про призначення на посаду судді Двадцять першого арбітражного апеляційного суду.

Циганова Галина Юріївна ____ року народження. Суддя Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим. Постановою Верховної Ради України від 18 квітня 2013 року № 208-VІІІ обрана суддею безстроково.

03 червня 2014 року до ВРЮ надійшла заява судді Циганової Г.Ю. від 01 квітня 2014 року про звільнення з посади судді за власним бажанням.

В інтернет-мережі, зокрема на сайті http://www.vkks.ru/, міститься інформація про те, що Циганова Г.Ю. зверталася до Вищої кваліфікаційної колегії суддів Росії із заявою про надання їй рекомендації про призначення на посаду судді Верховного Суду Республіки Крим.

Відповідно до статті 57 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (у редакції Закону від 12 лютого 2015 року № 192-VIII), питання етики суддів визначаються Кодексом суддівської етики, що затверджується з'їздом суддів України. Цей документ, ухвалений XI черговим з’їздом суддів України 22 лютого 2013 року, містить низку рекомендацій суддям у період перебування їх на посаді щодо належної поведінки як службової, так і позаслужбової, статтями першою та третьою якого передбачено, що суддя повинен бути прикладом неухильного додержання вимог закону і принципу верховенства права, присяги судді, а також дотримання високих стандартів поведінки з метою зміцнення довіри громадян у чесність, незалежність, неупередженість та справедливість суду; суддя має докладати всіх зусиль до того, щоб на думку розсудливої, законослухняної та поінформованої людини його поведінка була бездоганною. В преамбулі цього Кодексу підкреслено, що судді добровільно беруть на себе більш істотні обмеження, пов’язані з дотриманням етичних норм як у поведінці під час здійснення правосуддя, так і в позасудовій.

Обов'язок судді додержуватися присяги закріплено статтею 55 цього Закону, зміст якої викладено у статті 56 цього ж закону: «Я, (ім’я та прізвище), вступаючи на посаду судді, урочисто присягаю Українському народові об’єктивно, безсторонньо, неупереджено, незалежно, справедливо та кваліфіковано здійснювати правосуддя від імені України, керуючись принципом верховенства права, підкоряючись лише закону, чесно і сумлінно здійснювати повноваження та виконувати обов’язки судді, дотримуватися етичних принципів і правил поведінки судді, не вчиняти дій, що порочать звання судді або підривають авторитет правосуддя».

Згідно з пунктом 5 частини п’ятої статті 126 Конституції України, суддя звільняється з посади органом, що його обрав або призначив, у разі, зокрема, порушення суддею присяги.

Відповідно до частини другої статті 116 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», факти, які свідчать про порушення суддею присяги, мають бути встановлені Вищою кваліфікаційною комісією суддів України або Вищою радою юстиції.

Пунктом шостим частини першої статті 97 цього Закону передбачено, що до суддів може застосовуватися дисциплінарне стягнення у виді_висновку про направлення рекомендації до Вищої ради юстиції для вирішення питання щодо внесення подання про звільнення судді з посади з підстав порушення присяги.

За правилами частини першої статті 32 Закону України «Про Вищу раду юстиції», питання про звільнення судді з підстав, передбачених пунктами 4-6 частини п’ятої статті 126 Конституції України (порушення суддею вимог щодо несумісності, порушення суддею присяги, набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього), Вища рада юстиції розглядає після надання Вищою кваліфікаційною комісією суддів України відповідного висновку або за власною ініціативою.

Виявлені в ході дисциплінарного провадження відомості, з огляду на положення статті 55 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» і статті 32 Закону України «Про Вищу раду юстиції», свідчать про недоброчесну поведінку судді господарського суду міста Севастополя Плієвої Н.Г., судді Сімферопольського районного суду Автономної Республіки Крим Родькіної Л.А., судді Севастопольського апеляційного господарського суду Коваля В.М., судді Свердловського міського суду Луганської області Логвіної Л.С., судді господарського суду міста Севастополя Юріної О.М., судді господарського суду міста Севастополя Харченка І.А., судді Севастопольського апеляційного господарського суду Проценко О.І., судді окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим Ольшанської Т.С., судді Гагарінського районного суду міста Севастополя Попової Н.І., судді Севастопольського апеляційного господарського суду Сотули В.В., судді окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим Циганової Г.Ю., порушення ними етичних принципів і правил поведінки судді, що порочать звання судді та підривають авторитет правосуддя.

Під час вивчення та дослідження матеріалів було встановлено, що Постановою Верховної Ради України від 19 квітня 2016 року № 1262-VIII Проценко Олександру Іванівну звільнено з посади судді Севастопольського апеляційного господарського суду у зв’язку з порушенням присяги судді, а тому провадження у дисциплінарній справі стосовно неї підлягає припиненню.

Керуючись статтями 93 - 96, 101, 108 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», частиною першою статті 32 Закону України "Про Вищу раду юстиції", Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати

вирішила:

притягнути до дисциплінарної відповідальності суддю господарського суду міста Севастополя Плієву Наталю Гурамівну, суддю Сімферопольського районного суду Автономної Республіки Крим Родькіну Любов Анатоліївну, суддю Севастопольського апеляційного господарського суду Коваля Володимира Миколайовича, суддю Свердловського міського суду Луганської області Логвіну Ларису Сергіївну, суддю господарського суду міста Севастополя Юріну Олену Миколаївну, суддю господарського суду міста Севастополя Харченка Ігоря Арсентійовича, суддю окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим Ольшанську Тетяну Семенівну, суддю Гагарінського районного суду міста Севастополя Попову Наталю Ігорівну, суддю Севастопольського апеляційного господарського суду Сотулу Вікторію Володимирівну, суддю окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим Циганову Галину Юріївну з підстав, передбачених пунктом 5 частини п’ятої статті 126 Конституції України.

Направити до Вищої ради юстиції висновок щодо встановлених Вищою кваліфікаційною комісією суддів України фактів, які свідчать про порушення суддями присяги, та рекомендувати Вищій раді юстиції розглянути питання про звільнення з посади судді господарського суду міста Севастополя Плієвої Наталі Гурамівни, судді Сімферопольського районного суду Автономної Республіки Крим Родькіної Любові Анатоліївни, судді Севастопольського апеляційного господарського суду Коваля Володимира Миколайовича, судді Свердловського міського суду Луганської області Логвіної Лариси Сергіївни, судді господарського суду міста Севастополя Юріної Олени Миколаївни, судді господарського суду міста Севастополя Харченка Ігоря Арсентійовича, судді окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим Ольшанської Тетяни Семенівни, судді Гагарінського районного суду міста Севастополя Попової Наталі Ігорівни, судді Севастопольського апеляційного господарського суду Сотули Вікторії Володимирівни, судді окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим Циганової Галини Юріївни з підстав, передбачених пунктом 5 частини п’ятої статті 126 Конституції України.

Провадження у дисциплінарній справі стосовно судді Севастопольського апеляційного господарського суду Проценко Олександри Іванівни припинити.

Члени палати:                                                                                                        М.В. Патрюк

                                                                                                                                  А.О. Заріцька

                                                                                                                                  С.М. Прилипко

                                                                                                                                  В.Є. Устименко