X

Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно суддів Марганецького міського суду Дніпропетровської області Хомченко Світлани Іванівни, Тананайської Юлії Андріївни за зверненням Вітька Д.О.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України
Рішення
20.09.2016
1735/дп-16
Про розгляд питання щодо відкриття дисциплінарної справи стосовно суддів Марганецького міського суду Дніпропетровської області Хомченко Світлани Іванівни, Тананайської Юлії Андріївни за зверненням Вітька Д.О.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати: головуючого ˗ Патрюка М.В.,

членів Комісії: Бутенка В.І. ˗ доповідач, Заріцької А.О., Луцюка П.С., Прилипка С.М., Устименко В.Є.,

розглянувши питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно суддів Марганецького міського суду Дніпропетровської області Хомченко Світлани Іванівни, Тананайської Юлії Андріївни за зверненням Вітька Д.О.,

встановила:

У січні 2016 року на адресу Комісії надійшло звернення Вітька Д.О. щодо поведінки судді Марганецького міського суду Дніпропетровської області Хомченко С.І.

Заявник зазначив, що суддя Хомченко С.І. не забезпечила виконання рішення суду у справі № 180/2612/14-к, а саме не направила до прокуратури міста Марганця копію ухвали суду від 26.09.2014, якою прокуратуру зобов’язано розглянути ОСОБА_1 заяву від 28.07.2014 про внесення відомостей до ЄРДР.

З урахуванням викладених обставин Вітько Д.О. просить Комісію притягнути суддю Хомченко С.І. до дисциплінарної відповідальності. Стосовно судді Тананайської Ю.А. заявник питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності не ставить.

28 березня 2015 року набрав чинності Закон України «Про забезпечення права на справедливий суд», яким Закон України «Про судоустрій і статус суддів» викладено у новій редакції, а тому звернення щодо поведінки судді стосується дій, вчинених до набрання чинності цим Законом.

У зв’язку з викладеним, в частині дисциплінарної відповідальності судді застосовується закон України «Про судоустрій і статус суддів» у редакції 2010 року.

Відповідно до статті 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» членом Комісії проведено перевірку викладених у зверненні даних.

Розглянувши висновок члена Комісії та зібрані в процесі перевірки матеріали, заслухавши доповідача, Комісія дійшла висновку, що у відкритті дисциплінарної справи стосовно суддів Хомченко С.І., Тананайської Ю.А. необхідно відмовити з таких підстав.

Перевіркою встановлено, що скарга ОСОБА_1 на бездіяльність прокуратури міста Марганця щодо невнесення відомостей до ЄРДР за його зверненням від 28 липня 2014 року надійшла у провадження судді Тананайської Юлії Андріївни 16 вересня 2014 року.

Суддя Хомченко С.І., яка є головою Марганецького міського суду Дніпропетровської області, зазначену справу не розглядала.

ОСОБА_1 подав заяву про розгляд його звернення за обов’язкової його участі. На той час ОСОБА_1 знаходився під вартою і перебував у СІЗО міста Дніпропетровська, а тому розгляд скарги призначено на 26 вересня 2014 року.

Ухвалою Марганецького міського суду Дніпропетровської області від 26 вересня 2014 року скаргу ОСОБА_1 задоволено.

У своїх поясненнях суддя Тананайська Ю.А. зазначила, що жодних порушень чинного законодавства нею допущено не було, доводи, викладені у скарзі Вітька Д.О., вважає безпідставними та необгрунтованими.

Суддею Тананайською Ю.А. надано з матеріалів справи № 180/2612/14-к копії розписок ОСОБА_1 та прокурора Дехтярьова Д.В. про отримання копії ухвали суду від 26.09.2014 для відома та виконання, а тому твердження заявника про ненаправлення копії судового рішення для виконання є надуманими.

Не заслуговують на увагу і наведені у зверненні Вітька Д.О. відомості, що стосуються судді Хомченко С.І. як голови суду.

Таким чином, в діях суддів Хомченко С.І., Тананайської Ю.А. не вбачається ознак дисциплінарного проступку, передбаченого статтею 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», а тому підстави для відкриття дисциплінарної справи стосовно суддів відсутні.     

Керуючись статтею 83 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” у редакції 2010 року, статтями 93-95, 101, 108 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Вища кваліфікаційна комісія суддів України у складі дисциплінарної палати

вирішила:

відмовити у відкритті дисциплінарної справи стосовно суддів Марганецького міського суду Дніпропетровської області Хомченко Світлани Іванівни, Тананайської Юлії Андріївни за зверненням Вітька Д.О.

 

Головуючий                                                                                                             М.В. Патрюк

Члени Комісії:                                                                                                         А.О. Заріцька

                                                                                                                                 П.С. Луцюк

                                                                                                                                 С.М. Прилипко

                                                                                                                                 В.Є. Устименко